Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Rumänien 2018

Inför ESC Rumänien 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rumäniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Rumänien hade startnummer 6 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rumäniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Rumänien är även dem kända för att vara en av de stora drakarna i tävlingen som haft ett bra facit vad gäller att gå till final under många år. Man har också varit väldigt duktiga med att skicka ikoniska låtar som till exempel joddelrappen från 2017, som man lyckades bli sjua med. I fjol däremot fick även de känna hur det kändes att se finalen från läktarna. Sammanfattningsvis pekar just nu-läget för Rumänien ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

Det rumänska TV-bolaget valde Rumäniens artist och bidrag till Eurovision 2019 genom uttagningen Selecția Națională 2019. Uttagningen var denna gång nedbantad till att endast avgöras genom två semifinaler och en final, men i vanlig ordning hade TV-tittarna och jury delad makt i alla programmen.

För att bestämma vilka artister med tillhörande bidrag som skulle få delta anordnades en nationell antagning, som totalt fick in 126 låtar. Därefter lyssnade en jury igenom alla dessa låtar och valde ut 24 artister till startfältet. Av dessa kom tre att hoppa av inför sändningarna drog igång men samtliga ersattes av wildcards.

 

Vem tävlade för Rumänien 2019?

Ester Alexandra Creţu, mer känd som Ester Peony, föddes år 1994 i staden Câmpulung i Rumänien där hon kom att växa upp. Men år 2001 flyttade hon och familjen till Montreal i Kanada där Ester började få upp sitt intresse för musiken och började bland annat studera jazzsång. Några år senare flyttade Ester tillbaka till Rumänien för att fortsätta studera musik, vilket hon fortsatte med i högre ålder. Samtidigt började hon skriva låtar till andra artister men skrev även till sig själv om än under pseudonym.

År 2015 startade Ester en YouTube-kanal där hon spelade in covers som hon la upp och det gjorde att hon fick kontakt med ett skivbolag som erbjöd henne ett skivkontrakt. År 2018 antog hon sitt nuvarande artistnamn Ester Peony och släppte sitt debutalbum Dig It, och knappt ett år senare deltog hon i den rumänska Eurovisionuttagningen som hon dessutom vann. Därför blir det Ester som representerar Rumänien i Eurovision 2019 i Tel Aviv!

Bidraget hon tävlar med heter ”On A Sunday” som Ester har gjort musiken tillsammans med Alexandru Şerbu medan texten är gjord av Ioana Victoria Badea.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Rumänien, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Rumänien deltagit i Eurovision.

 

   


Personlig åsikt om årets akt:
Rumänien hade en sjukt stark final tidigare i våras, och detta var en av mina stora favoriter i den tävlingen. Jag har svårt att påminna mig om något rumänskt bidrag som varit så mörkt, modernt och utmanande som det här – och jag älskar det! Man lyfter verkligen nivån på semifinal 2 här, och även om låten kanske inte är en radiohit så är den i varje fall väldigt bra producerad och stark i sin framtoning. Det ligger helt enkelt något Loreenskt över det, och jag kan bara lyfta på hatten åt det! Härligt!Gissat resultat i tävlingen:

Jag är helt övertygad om att detta bär till final, och jag tror även att Rumänien kan vara uppe och nosa på en topp-10 placering. Det hela kan dock vara beroende av hur man iscensätter numret, för även om låten borde kunna gå hem bra hos jurygrupperna, så tror jag att man behöver ett starkt scennummer för att locka tv-tittarröster. Lyckas man med det så kan det mycket väl bli en hög placering.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Paula Seling & Ovi – Playing With Fire” (2010)
 2. Mihai Traistariu – Tornero” (2006)
 3. Luminita Anghel & Sistem – Let Me Try” (2005)
 4. Taxi – The Moon” (2000)
 5. Mandinga – Zaleilah” (2012)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Rumänien hade några år då man var rent ut sagt suveräna, men förra året var man bedrövliga och missade med all rätt sin första final. I år är man snäppet vassare, men det krävdes inte mycket för att vara vassare än vad man var förra året. Det finns något coolt och mystiskt som vilar över den här låten. Jag tycker dock den ser bättre ut i musikvideon än hur det såg ut live hemma i Rumänien. Där måste de höja sig i Tel-Aviv för att kunna nå ut till tittarna. Låten har potential, men det är något som inte riktigt klickar för mig. Det är ingen låt jag skulle lyssna på till vardags eller utanför detta sammanhang.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Det skulle inte förvåna mig om Rumänien knep en av finalplatserna. Låten har definitivt potential för det. Det finns några bidrag som är ett snäpp vassare än de övriga och sedan har du en kategori som slåss om de sista platserna och där faller Rumänien in.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Cezar – ”It’s My Life” (2013)
 2. Mihai Trăistariu – ”Tornerò” (2006)
 3. Paula Seling & Ovi – Playing With Fire” (2010)
 4. Luminita Anghel & Sistem – Let Me Try” (2005)
 5. Mandinga – Zaleilah” (2012)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:

Många som följde Rumäniens nationella uttagning i år verkar vara besvikna över att fel låt vann. Jag var en av de som inte följde uttagningen men efter att ha hört vinnarlåten med Ester Peony så har jag gillat den från början och den växer hela tiden. Det finns någon slags mystik i låten som jag inte känner igen och det är något med melodin som gör att jag aldrig glömmer den. Så det är positivt.

Rumänien är således en av mina favoriter i år och jag ger dem en stark fyra, på gränsen till fem poäng!


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag hoppas med allt vad jag tror på att Rumänien tar en av finalplatserna. Just nu i april ser det lite svajigt ut med det, men kanske mest beroende på att de åkte ut förra året och det är nog det som oddsen har i åtanke (så såg det nämligen inte ut ifjol inför trots att de hade en betydligt sämre låt då). Därför sätter jag Rumänien som bubblare här.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Mihai Trăistariu – ”Tornerò” (2006)
 2. Luminița Anghel and Sistem – ”Let Me Try” (2005)
 3. Ilinca feat. Alex Florea – ”Yodel It!” (2017)
 4. Cezar – ”It’s My Life” (2013)
 5. Todomondo – ”Liubi, Liubi, I Love You” (2007)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Rumänien borde inte ha varit särskilt nöjda över finalmissen ifjol, och då tänkte man nog säkert att de skulle köra på nånting storslaget. Men istället vet jag inte riktigt hur jag ska beskriva detta. Verserna är klart bättre än refrängen, där det enda som händer är att sångerskan kör till med ”Ey, ey, ey, ey, ey”. Sådana refränger där man bara kör på ren vokalisering istället för text är någonting som kan störa mig ibland, eftersom det, som jag nämnt tidigare, då kan kännas som att här tog fantasin slut hos textförfattaren. Förutom det finner jag inga direkta fel i låten, men inte heller någonting som fångar mig särskilt mycket heller.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Rumänien har fått ett utgångsläge som känns allt annat än tryggt. Det blev en hel del drama efter att den här låten hade vunnit, med anklagelser om röstfusk hos juryn och allt vad det innebar. Och sådana anklagelser brukar alltjämt kasta skugga över en vinnarlåt på ett sätt som kan bli direkt skadligt för dess chanser ute i Europa. Men även om jag bortser från det så ser jag att den här låten inte heller ligger bra till på oddsen just nu, och jag kan förstå varför. Det är många låtar i samma stil.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Nicola – ”Don’t Break My Heart” (2003)
 2. Dan Bittman – ”Dincolo de Nori” (1994)
 3. Todomondo – ”Liubi Liubi, I Love You” (2007)
 4. Taxi – ”The Moon” (2000)
 5. Nicoleta Matei & Vlad Miriță – ”Pe-o Margine de Lume” (2008)

 


Personlig åsikt om årets akt:
”On a Sunday”? Nej nu är du helt fel ute, Ester. Eurovision-Finalen kommer faktiskt att hållas på en lördag. Skämt åsido så är jag glad över att Ester Peony vann Rumäniens nationella final. Mycket p.g.a dramat som följde i ESC-världen efteråt (Bella & Laura var ju storfavoriterna att vinna). Låten har en något suggestiv ton över sig som får en att drömma bort en aning. En uppdatering gentemot fjolårets urtvättade rocklåt som var ungefär lika spännande som ett par enfärgade strumpor.


Rumänien har bara misslyckats med att ta sig till final en gång tidigare, dvs förra året. Jag tror helt klart att det har bättre chanser i år. Men det är förstås möjligt att de åker ut igen. Jag tror inte att landet kommer att vara med och slåss om segern.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Nicola – ”Don’t Break My Heart” (2003)
 2. Todomondo – Liubi, Liubi, I Love You (2007)
 3. Paula Seling & Ovi – ”Playing With Fire” (2010)
 4. Ilinca feat. Alex Florea – ”Yodel It!” (2017)
 5. Hotel FM – ”Change” (2011)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Rumänien är en besvikelse i år. Deras uttagning bestod av flera intressanta och uppiggande låtar och den sämsta tänkbara gick och vann. Den väcker inga som helst känslor hos mig. Hur kunde sju jurygrupper ha större makt än tittarna att välja fram detta sömnpiller? För så var det. I Rumäniens final inkom endast 356 ynka röster på den här låten, vilket placerade den i botten hos tittarna. Men i och med att juryn satte den som sin etta gick den segrandes och ska nu representera Rumänien i Tel Aviv. Nej, fram med spyhinken igen, för det är dags att dela ut ytterligare en nollpoängare.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Det lär inte bli någon tittarstorm om Rumäniens bidrag. När inte ens det egna folket tilltalades av denna smörjan, hur har man tänkt sig att övriga Europa ska göra det också? Jag både hoppas och tror att Rumänien missar finalen.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Luminița Anghel and Sistem – ”Let Me Try” (2005)
 2. Cezar – ”It’s My Life” (2013)
 3. Sanda Ladoși – ”I Admit” (2004)
 4. Mandinga – Zaleilah” (2012)
 5. Mihai Trăistariu – ”Tornerò” (2006)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »