Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Irland 2018

Inför ESC Irland 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Irlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Irland hade startnummer 2 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Irlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Det har under en ganska lång period nu gått väldigt tufft för mesta mästarna Irland som var den totala dominanten under 90-talet. Mellan 2014-2017 hade de en riktigt dyster period med att man inte gått till final. Att man i fjol faktiskt gjorde det gör att jag inte säger Formsvacka på dem. En 16:e plats är kanske inte så högt på pappret, men med tanke på hur kärvt Irland haft det innan är det så klart ett fall framåt. Just nu-läget för Irland är därför ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

Irland valde att för fjärde året på raken utse artist och bidrag internt istället för att hålla en nationell final.

TV-bolaget RTÉ utlyste en nationell antagning för att få in förslag på bidrag och artister, men om artist- och bidragsvalet sedan kom från detta val är oklart. Det kan tilläggas att RTÉ hemlighöll valet ända in i slutspurten även om det på vägen fram ryktades om en del namn.

 

Vem tävlade för Irland 2019?

Sarah McTernan föddes den 11:e mars 1994 i Scarriff, County Clare på Irland. Hon är artist som är mest känd för hemmapubliken genom sin medverkan i den fjärde säsongen av irländska The Voice.

Hon växte upp som enda barnet i familjen och började sedan utbilda sig inom barnomsorg men fortsatte snabbt in på det som lockade mest: musiken. Efter att ha studerat musikteknologi vid Limerick Institute of Technology tog hon en paus från utbildningen och jobbade med annat bland annat som makeup-artist. År 2015 sökte hon till den irländska versionen av talangprogrammet The Voice och kom hela vägen till tredjeplatsen. Hon har därefter startat upp sitt eget band som spelar vid olika tillställningar.

Förra året (2018) ansökte Sarah att tävla i San Marinos nationella uttagning. Hennes antagningslåt var ”Eye of the Storm” som tvillingsystrarna Ylva & Linda Persson har gjort. De två har däremot inte gjort den låt som Sarah nu ska tävla med för Irland utan denna gång är det trion Janieck van de Polder, Marcia Sondeijker och Roel Rats som har gjort det irländska tävlingsbidraget ”22”.

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Irland, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Irland deltagit i Eurovision.

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Alltså, det här är bra, men ändå inte bra. Hänger ni med? Årets irländska bidrag är ganska nyskapande, vågat och tufft – till och med modernt! Men tyvärr är det jättetråkigt, och då menar jag verkligen jättetråkigt. Medan låten är snyggt producerad och har en bra sångerska, så är refrängen nästan irriterande menlös. Det känns stundtals som att låtskrivarna hånar lyssnaren med refrängen. Vad är grejen!? Nej, det är verkligen synd att man inte kom bättre till skott, för detta hade kunnat bli bra om man bara tänkt om lite.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Jag vågar nästan satsa ena handen på att Irland missar final med det här bidraget. Just nu ser jag inga skäl till att tro nåt annat. Tyvärr.


Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Paul Harrington & Charlie McGettigan – ”Rock ’n’ Roll Kids” (1994)
 2. Eimear Quinn – ”The Voice (1996)
 3. Johnny Logan – ”Hold Me Now” (1987)
 4. Liam Reilly – ”Somewhere in Europe” (1990)
 5. Linda Martin – ”Why Me?” (1992)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
En relativt tråkigt poplåt där ingenting händer. Irland har valt den rätt avskalade vägen på sistone och det kan vara intressant. Finns många bra avskalade och lugna låtar. Irland är om något land experter på ballader. Det har ändå gett dem en och annan seger i denna tävling. Tyvärr är detta bara tråkigt. Det finns någon liten gnutta av charm av en duktig sångerska, men det händer ingenting. Det är en låt som säkerligen hade funkat på radio, men inte på en Eurovision-scen.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Irland kommer INTE skrälla två år i rad. Detta åker ut i semifinalen.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Johnny Logan – ”Hold Me Now” (1987)
 2. Johnny Logan – ”What’s Another Year” (1980)
 3. Eimear Quinn – ”The Voice (1996)
 4. Jedward – ”Lipstick” (2011)
 5. Mickey Harte – ”We’ve Got the World” (2003)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Ärligt talat undrar jag lite hur RTÉ tänkte när de valde ut denna låt. Det är en låt som jag tror funkar bättre på radio än i det här sammanhanget, för efter varje lyssning så undrar jag mest vad sångerskan egentligen ville få fram för budskap. Så nej, detta blir inte mer än en okej-tvåa eftersom det är en okej låt men som man glömmer så snart den slutat. Tyvärr.Gissat resultat i tävlingen:

Förra året var det många, inklusive mig själv, som nog gladeligen chockades att Irland tog sig till final – mot alla vadslagningsbyråers införtips. Men de gjorde det med en bra låt och ett viktigt budskap. I år däremot är jag övertygad om att Irland får se finalen från läktarna. Jag skulle bli mycket, mycket förvånad om denna låt knep en av finalbiljetterna.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Johnny Logan – ”Hold Me Now” (1987)
 2. Mickey Harte – ”We’ve Got the World” (2003)
 3. Ryan O’Shaughnessy – ”Together” (2018)
 4. Sinéad Mulvey & Black Daisy – ”Et Cetera” (2009)
 5. Nicky Byrne – ”Sunlight” (2016)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Irlands signum på senare år har varit att skicka en del minimalistiska, eller rentav simpla, poplåtar. Skillnaden i år är att här kan jag ändå uppfatta någon form av inhemsk prägel på detta. Redan när jag hör den här låten tänker jag Irland, och det är inte bara för att den tävlar för landet, om ni förstår mig rätt. Kanske för att låten nästan andas lite brittpop?


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Nja, det mesta verkar tyda på att Irland kommer snubbla till igen efter deras finalplats ifjol. Tror de och Danmark kan konkurrera om samma röster eftersom det är ungefär samma stuk på dem. Och jämför man med de två så har Irland inte alls samma hype runt sig. Dessutom, att ha startnummer 2 brukar inte gynna något land (även om man inte ska dra för stora växlar av startnumret).Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Sinéad Mulvey & Black Daisy – ”Et Cetera” (2009)
 2. Johnny Logan – ”Hold Me Now” (1987)
 3. Muriel Day & The Lindsays – ”The Wages of Love” (1969)
 4. Linda Martin – ”Terminal 3” (1984)
 5. Chris Doran – ”If My World Stopped Turning” (2004)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Återigen så har vi ett bidrag som är mest ingenting. Irländarna har nu alltså valt att skicka en låt med en enkel melodi och en tämligen intetsägande text som vi redan hört flera gånger förut. Jag har inget att säga om den här låten än att den åtminstone inte är provocerande dålig varpå jag kommer att vara generös och ge den en ynka poäng.


Som sagt låten är mest ingenting. I andra semifinalen så är det redan många solotjejer som tävlar och jag är övertygad om att den här kommer att försvinna i mängden. Irland kommer definitivt inte att plocka sin åttonde seger i år.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Johnny Logan – What’s Another Year? (1980)
 2. Eimear Quinn – ”The Voice” (1996)
 3. Can-Linn feat. Kasey Smith – ”Heartbeat” (2014)
 4. Dervish – They Can’t Stop the Spring (2007)
 5. Johnny Logan – ”Hold Me Now” (1987)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Mesta mästarna av Eurovision har skickat tre boyband-killar på raken och nu har de istället beslutat sig för att skicka den 25-åriga sångerskan Sarah McTernan som så sent som förra året försökte bli San Marinos ESC-representant. En anonym och intetsägande låt som passerar mig förbi. Den kräver flera lyssningar för att man ens ska få något grepp om den och det är ingen bra egenskap. Ett svagt bidrag helt enkelt.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Nej, denna låten kommer definitivt att missa finalen i år tror jag. Någon åttonde ESC-seger blir det garanterat inte.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Johnny Logan – ”Hold Me Now” (1987)
 2. Linda Martin – ”Terminal 3” (1984)
 3. Mickey Joe Harte – ”We’ve Got the World” (2003)
 4. Linda Martin – ”Why Me?” (1992)
 5. Marc Roberts – ”Mysterious Woman” (1997)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »