Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Litauen 2018

Inför ESC Litauen 2020 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Litauens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2019. Litauen hade startnummer 12 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Litauens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2019. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 

Allmän fakta


Lukas analyserar formen

Litauen är ytterligare ett land som ofta faller under radarn, det har vart ytterst sällan de fått ögonen på sig, men de har ändå lyckats fixa sina finalplatser allt som oftast, utan att verkligen briljera. En 9:e plats 2016 var starkt med deras mått mätt, likaså deras tolfteplats 2018. Sammanfattningsvis kan man därför säga att Litauens läge pekar just nu för ett mittemellan- eller ett varken-eller-läge!

Uttagningsinformation

Det litauiska TV-bolaget LRT valde ut Litauens artist och bidrag till Eurovision 2019 genom uttagningen Eurovizija 2019.

Från start tävlade 50 artister, som under heaten och semifinalerna gallrades ned till åtta finalister. I alla program hade jury och tv-tittarna delad makt att avgöra resultaten. Det ska noteras att de inledande heaten var förinspelade och inför varje heat släpptes också resultaten av juryröstningen (som gjordes vid inspelningen). Från och med semifinalerna var dock programmen direktsända.

 

Vem tävlade för Litauen 2019?

Jurij Veklenko föddes den 6:e juli 1990 i kuststaden Klaipėda i Litauen och växte upp i en musikalisk familj, så musiken har alltid legat honom nära hjärtat. Som barn gick han med i en kyrkokör och det var där och då som intresset ökade ännu mer. Efter skoltiden flyttade Jurij till huvudstaden Vilnius där han kom att gå med i gruppen Rolikai. Efter ett antal år där valde han att gå solo samtidigt som han också började arbeta inom IT-branschen.

Det här är inte första gången som Jurijus ställer sig på en Eurovision-scen för Litauen, utan två gånger tidigare har han agerat körsångare på scenen. Första gången var för Andrius Pojavis i Malmö 2013 och andra gången var för Monika Linkyte & Vaidas Baumila i Wien 2015. Men nu blir det första gången som han får tävla för Litauen i Eurovisionen. Tidigare har Jurij även tävlat i Litauens motsvarighet till Talang och The Voice, och han har även vunnit talangtävlingen We Are One Blood.

I Eurovision 2019 kommer Jurij Veklenko tävla med låten ”Run With The Lions” som trion Eric Lumiere, Ash Hicklin och Pele Loriano har gjort text och musik till!

Så här såg musikvideon ut inför tävlingen:

 

Här nedan presenterar var och en av oss skribenter hur vi önskar att resultatet blir för årets bidrag från Litauen, samt hur vi personligen gissar att det verkliga resultatet blir. Utöver det bjuder vi på våra personliga topp 5-listor från alla de år som Litauen deltagit i Eurovision.

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Nej, Litauen fortsätter sin kräftgång i Eurovision, och denna gång gör de bort sig med en väldigt tråkig och förutsägbar låt – till skillnad mot de senaste åren då de bara varit konstiga. ”Run with the Lions” känns trött och omotiverad, och faller liksom in i bakgrundsljudet för mig. Även lite jobbigt att Jurij sjunger i falsett i början, det funkar helt enkelt bara inte.Gissat resultat i tävlingen:

Jag skulle bli mycket förvånad om Litauen går till final i år, tvärtom känns det som att de riskerar hamna rejält i skymundan med den här låten. Det skulle krävas massiva ändringar i scennumret ifall de ens skulle ha minsta chans att nå finalen. Jag tror inte det är möjligt i nuläget.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Donny Montell – ”I’ve Been Waiting for This Night (2016)
 2. SKAMP – ”You Got Style (2001)
 3. Sasha Son – ”Love (2009)
 4. Ieva Zasimauskaitė – ”When We’re Old (2018)
 5. LT United – ”We Are the Winners (2006)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Sedan jag började se på Eurovision 1996 har Litauen varit det sämsta landet överlag. År efter år får vi helt bedrövliga bidrag från dem oavsett genre. Litauen är landet som bjudit oss på medelålders män som sjunger om att de är vinnare av Eurovision, teckenspråk, en ballerina som vill ha uppmärksamhet, för att inte tala om ögonbindeln. Förra året skärpte de sig något. Men det var ingen långvarig trend. Direkt är de tillbaka i det bekväma diket igen. Eller kanske obekväma. Detta är rent bedrövligt. Partiet när han sjunger i falsett är något av det sämsta i årets Eurovision. Utanför den obekväma falsetten som river upp ens trumhinnor är det en tråkig och smaklös upptempo ballad. Ett av de svåraste uppdragen som skribent på denna hemsida är att verkställa en topp 5 över Litauens ”bästa” bidrag.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Litauen har tagit sig vidare med dåliga bidrag innan, så bli inte chockade om de gör det igen. Dock tror jag inte på detta. Konkurrensen är för tuff i denna semifinal.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Ieva Zasimauskaitė – ”When We’re Old” (2018)
 2. Sasha Son – ”Love (2009)
 3. InCulto – ”Eastern European Funk” (2010)
 4. 4Fun – ”Love or Leave” (2007)
 5. Linas & Simona – ”What’s Happened to Your Love?” (2004)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Tyvärr kan jag kort och gott konstatera att fjolårets otroliga vinnarlåt (som förvisso aldrig vann) som Litauen bjöd på var ett unikum i deras historia i den här tävlingen. Nu är man tillbaka igen på sitt tidigare spår, dvs. att skicka en meningslös poplåt med en totalt intetsägande artist som sjunger något som jag glömt helt när låtens tre minuter på scenen har passerats. Jättetråkigt och totalt oinspirerande. Detta är en låt som balanserar mellan noll och ett poäng för mig, men det blir ändå 1 poäng för musiken, resten är bara totalt blasé. Tack för ordet.


 


Gissat resultat i tävlingen:

Litauen verkar vara en bubblare i år och det är inte omöjligt att de trots allt tar en av finalplatserna. Men snälla – låt det INTE bli så!Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Ieva Zasimauskaitė – ”When We’re Old” (2018)
 2. Monika Linkytė & Vaidas Baumila – ”This Time” (2015)
 3. InCulto – ”Eastern European Funk” (2010)
 4. Sasha Son – ”Love” (2009)
 5. Vilija – ”Attention” (2014)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Litauen bjuder på en powerballad med upplyftande budskap. Det är optimistiskt, men också ganska harmlöst. Jag kan fullt förstå att alla inte kommer ta till sig detta, men jag tycker i grund och botten att det är en välskriven låt som faktiskt går hem hos mig. Skälet till att jag också bjussar på en fyra är för att man i refrängen har med ljudeffekten av ett lejons rytande. Blir mer effektfullt med låtens budskap på det sättet, och smälter in snyggt i melodin dessutom.


 


Gissat resultat i tävlingen:

 

Litauen brukar allt som oftast vara ett land som smyger sig in i finalen nästan varje år känns det som. Och jag tror att samma sak kan ske även i år. Vad som dessutom gagnar dem är att i denna semifinal tävlar både Lettland och Irland, därtill röstar även Storbritannien i denna semifinal. Dessa tre länder brukar ofta vara ganska generösa med poängen till just Litauen.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Linas & Simona – ”What’s Happened to Your Love?” (2004)
 2. Jeronimas Milius – ”Nomads in the Night” (2008)
 3. InCulto – ”Eastern European Funk” (2010)
 4. Vilija Matačiūnaitė – ”Attention” (2014)
 5. Ovidijus Vyšniauskas – ”Lopšinė Mylimai” (1994)

 


Personlig åsikt om årets akt:
Litauen hade alltså 49 bidrag i sin nationella uttagning. Och vad de kunde vaska fram var det här… Min klara favorit var The Smell Of Your Eyes den låten hade varit i min topp 3 för hela året, men nog om det. Landet har istället valt ut den tämligen intetsägande ”Run With The Lions”. Ja, Jurij påstår att han springer med lejon, men på scen ser han ganska ensam ut. Jag tycker inte illa om den här låten, utan bara att den är allmänt mjäkig. In genom ena örat och ut genom det andra.


Litauen brukar nästla sig in i finalen. Ibland förtjänar de det, och ibland gör de det inte. I år tycker jag att de inte förtjänar att gå till final. Jurij själv är ju en stilig karl och lär antagligen plocka en del tittarröster av den anledningen. Frågan är om Litauen och Azerbajdzjan inte kommer att ta ut varandra lite då båda länderna har liknande bidrag samt tävlar i samma semifinals halva. Hm…Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Sasha Son – ”Love” (2009)
 2. LT United – ”We Are The Winners” (2006)
 3. Ieva Zasimauskaitė – ”When We’re Old” (2018)
 4. Aistė – ”Strazdas” (1999)
 5. SKAMP – ”You Got Style” (2001)

 

 


Personlig åsikt om årets akt:
Jag blev så besviken på Litauen när de valde bort Monika Marija med låten ”Light On” (som kom tvåa) och som enligt mig hade varit deras bästa bidrag genom tiderna. Jag tilltalas absolut av den här låten också. En medryckande poplåt med en skön refräng som inte alls kommer upp i samma nivå som min personliga förhandsfavorit.Gissat resultat i tävlingen:

Vad gäller Litauens chanser i år känns det rätt ovisst. På förhand är de bottentippade av spelbolagen, så man skulle ju kunna avfärda de helt och hållet. Men jag ser en möjlig finalplats som tänkbar. Det hänger lite på hur framträdandet kommer se ut under semin om det ska bli final eller ej.Personlig Topp 5 (tidigare år)

 1. Ieva Zasimauskaitė – ”When We’re Old” (2018)
 2. Donny Montell – ”I’ve Been Waiting for This Night (2016)
 3. Laura & The Lovers – ”Little by Little” (2005)
 4. Andrius Pojavis – ”Something” (2013)
 5. Monika Linkytė & Vaidas Baumila – ”This Time” (2015)

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »