Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovisionnytt vecka 8, 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

Melodifestivalen fortsätter till Örnsköldsvik för den fjärde och sista deltävlingen. Förutom det avgörs en rad finaler denna vecka.

 

Kalender: veckans uttagningar

Dessa uttagningar äger rum denna vecka

Februari har varit en intensiv månad med många uttagningsprograms heats, deltävlingar och semifinaler. Men denna vecka börjar säcken knytas ihop, då det inte är mindre än nio (!) schemalagda finaler denna vecka. Majoriteten av dem äger rum till helgen, men först ska Serbien och Tyskland välja artist och bidrag. Utöver dessa uttagningar kan det såklart även tillkomma internval som presenteras, men det är sådant som inte är inlagt i den officiella planeringen eller som vi känner till i dagsläget.

Med reservation för eventuella framtida tillägg och förändringar.

 

Tisdag 20:e februari

 • serbia_smallSerbien: Beovizija 2018 – final!

 

Torsdag 22:a februari

 

 • Armenien: Depi Evratesil – semifinal 2
 • germany_smallTyskland: Unser Lied für Lissabon – final!

 

 

Lördag 24:e februari

 • latvia_smallLettland: Supernova 2018 – final!
 • lithuania_smallLitauen: Eurovizijos 2018 – semifinal 1
 • Moldavien: O Melodie Pentru Europa – final!
 • Slovenien: EMA 2018 – final!
 • sweden_smallSverige: Melodifestivalen 2018 – deltävling 4
 • Ukraina: Vidbir 2018 – final!
 • Ungern: A Dal 2018 – final!

 

Söndag 25:e februari

 • Armenien: Depi Evratesil – final!
 • portugal_smallPortugal: Festival da Canção 2018 – semifinal 2
 • romania_smallRumänien: Selecţia Naţională 2018 – final!

 

 

Melodifestivalnyheter

Vi tycker till om bidragen i deltävling 3

I lördags (17:e februari) avgjordes den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2018 i Malmö. Nu vet vi vilka två artister som gick direkt till final, vilka två artister som gick till Andra chansen respektive vilka tre artister som åkte ut. Men om vi för ett ögonblick lämnar hur resultatet de facto slutade i lördags så tänkte vi skribenter nu ge vår syn på detta. Så häng med på våra betyg, omdömen och topplistor som finns här.

 

 

2,9 miljoner människor såg lördagens deltävling i SVT1

Mediemätning i Skandinavien (MMS) har redovisat tittarsiffrorna för den gångna helgens TV-program, och denna gång var det fortsatt nedgång för sändningarna då lördagens sändning nådde upp till 2 868 000. Dock landar siffran ändå på runt 3 miljoner då MMS’ beräkning enbart gäller för SVT1 och inte webbsändningen i SVT Play (enligt MMS såg ca 125 000 personer på webbsändningen). Klart är ändå att det är fortsatt en något sämre siffra mot vad det brukar vara, men ändå var det veckans mest tittade program. Drygt 73 procent av svenska folket valde, enligt MMS’ siffror att kolla på sändningen i lördags.

 

 

Med nya tag, dags för den fjärde och sista deltävlingen nu på lördag

De tävlande i Örnsköldsvik. Foto: ESC-Panelen.

På lördag kl. 20:00 CET i SVT1 avgörs den fjärde och sista deltävlingen i Melodifestivalen 2018 i Örnsköldsvik, där de sista sju tävlande i år gör upp om ytterligare två finalplatser samt de sista två platserna i Andra chansen. Inför sändningen kommer vi i vanlig ordning att publicera intervjuer som vi gjort med några av startfältets tävlande, och dessa dyker upp med jämna mellanrum under veckan.

I startfältet tävlar Emmi Christensson, Elias Abbas, Felicia Olsson, Rolandz, Olivia Eliasson, Felix Sandman och Mariette.

Läs mer om veckans startfält här.

 

 

Nationella uttagningar

Markus Riva får en ny chans i Lettlands final

Vi vill göra ett förtydligande från förra veckan med en nyhet som kom redan då men som vi missade att ta upp här. Det handlar om att en av Lettlands tidigare eliminerade artister får en ny chans i final. Detta gäller sångaren Markus Riva och hans bidrag ”This Time”.

Anledningen till att TV-bolaget LTV, som anordnar Lettlands uttagning Supernova, låter Markus Riva gå till final trots att han inte ropades upp som en av två finalister är för att man upptäckte ett tekniskt fel med röstningen. Enligt uppgifter ska LTV ha valt att ta bort internetomröstningen i det andra heatet och i totalen hamnade då Markus Riva tvåa och den ursprungliga finalisten Ritvars blev trea. Trots denna förändring tillåter LTV att Ritvars är kvar i tävlingen.

Notering: En ytterligare överraskning är att ett wildcard har röstats in i finalen. Det handlar om gruppen Sudden Lights som nu får en andra chans, vilket gör att det blir åtta finalister i helgens lettiska final.

 

På tal om tekniska problem med röstningen…

…så drabbades även den portugisiska första semifinalen i söndags (18:e februari) av tekniska problem. Detta sedan Beatriz Pessoa med låten “Eu te amo” felaktigt fått tittarnas sjupoängare. Efter en genomgång av telefonpoängsresultatet framgick det att Beatriz Pessoa inte skulle ha några sådana poäng alls, vilket gjorde att TV-bolaget RTP drog av dessa poäng. I och med det hamnade Beatriz Pessoa på för låg summa och därmed blev inte en del av finalstartfältet.

Den som istället fick finalplatsen var Rui David med sitt bidrag “Sem medo”. Han hade dock totalt sett fått lika många poäng som tre bidrag till, så då fick RTP använda sitt regelverk som säger att det är juryns ranking som gäller i sådana lägen. Rui David hade en högre ranking och fick därför finalbiljetten.

 

 

Litauen låter folket rösta fram två wildcards till semifinalerna

Den här helgen inleder Litauen sin slutspurt inför finalen om två veckor, där man nu i två program ska gallra ned startfältet en sista gång. Inför detta kommer tittarna att få rösta fram två wildcards bland de tävlande som ej gick vidare från heat 5 och heat 6.

Röstningen sker via denna länk och är igång till och med imorgon onsdag 21:a februari. De två tävlande som får flest röster efter tittarnas dom får tävla vidare tillsammans med de 12 artister som gick vidare från den totala jury- och tittaromgången.

De låtar som tävlar om wildcardplatserna är:

 

 

Saara Aalto presenterar sitt andra tävlingsbidrag

Den 3:e mars håller även Finland sin final där Saara Aalto ska framföra tre bidrag och sedan får jury och tittarna rösta fram en vinnare. För två veckor sedan släpptes det första tävlingsbidraget “Monsters” och i förra veckan kom låt nr 2 som heter ”Domino”.

 

Om ”Domino”

”Domino” har text och musik av Saara Aalto samt Bobby Ljunggren, Johnny Sanchez, Will Taylor och Thomas G:son. Låten finns att lyssna på här.

I sammanhanget kan ju nämnas att Bobby Ljunggren och Thomas G:son är riktiga veteraner som låtskrivare till Eurovisionbidrag och alla fyra ytterligare skickar in och får med många bidrag årligen i nationella uttagningar.

 

Om ”Monsters”

Den första presenterade låten, ”Monsters”, är skriven och gjord av Saara Aalto tillsammans med Joy Deb, Linnea Deb och Ki Fitzgerald, och finns att lyssna på här.

Joy och Linnea Deb har haft med en rad bidrag i Melodifestivalen, där de lyckats vinna två gånger: 2013 och 2015, den senare tog ju även hem segern i Eurovision Song Contest. Ki Fitzgerald är son till Scott Fitzgerald som blev tvåa efter Celine Dion i Eurovision 1988.

 

Det resterande bidraget som Saara Aalto ska framföra i UMK-finalen kommer enligt tidigare uppgifter att släppas denna vecka.

 

 

Fler portugisiska smygklipp presenterade

På söndag (25:e februari) äger den andra semifinalen i Portugals Festival da Cançao 2018 rum, där ytterligare tävlande gör upp om ett antal finalplatser. Även inför denna semifinal har RTP släppt smygklipp av låtarna som tävlar.

Det är första gången någonsin som RTP har valt att släppa smygklipp inför sina Festival da Cançao-sändningar, åtminstone nu i semifinalstadiet. Totalt är det 13 låtar som deltar i den andra semifinalen, där sju av dem kommer att röstas vidare till finalen den 4:e mars.

Smygklippen finns att lyssna på här.

 

 

Moldavien skippar sitt semifinalprogram och kör enbart en nationell final

I år blir det ingen semifinal i Moldaviens uttagning O Melodie Pentru Europa, utan det blir endast en finalkväll med 16 tävlande. Finalen avgörs nu denna lördag.

Det var som sagt tänkt att det skulle vara en semifinal inför finalen i Moldavien, planerad att äga rum denna torsdag (22:a februari). Men juryn som valde ut tävlingsbidragen till finalen beslöt att endast välja ut 16 tävlande direkt och utan någon förklaring stryka semifinalen. Därför blir det bara en enda finalkväll som avgörs nu på lördag (24:e februari).

En hel del svenska låtskrivare har fått med bidrag i finalen, däribland systrarna Ylva & Linda Persson som tillsammans med Niklas Bergqvist och Simon Johansson tävlar med två bidrag. Dessutom har John Ballard, som fått med en del låtar i Eurovision de senaste åren (som ryska bidraget 2016), slagit sig samman med megastjärnan Philipp Kirkorov till gruppen DoReDoSs bidrag.

 

 

Låttitlarna till den tyska finalen har presenterats

Denna torsdag (22:a februari) väljer Tyskland sin nästa Eurovisionrepresentant med tillhörande bidrag. Efter flera års förluster i tävlingen med nästan tre år i rad av sistaplatser i finalen kommer internationell jury finnas till hjälp för att utse bidraget. Inför finalen har TV-bolaget NDR släppt namnen på respektive låt som ska framföras i finalen.

Efter en audition valde en 100-mannapanel ut ett antal tävlande som slutligen gallrades ned till 6 artister. Dessa tävlande har efter coachning och stöd fått hjälp av internationella låtskrivare att få varsin låt som ska framföras i den nationella finalen nu på torsdag. De tävlande är:

 

 • Ivy Quainoo – “House On Fire”
 • Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone”
 • Natia Todua – “My Own Way”
 • Ryk – “You and I”
 • voXXclub – “I mog Di so”
 • Xavier Darcy – “Jonah”

 

Vi noterar att bakom Ivy Quainoos låt står ingen mindre än Jörgen Elofsson (tillsammans med Ali Tamposi). Jörgen står ju även bakom Mariettes bidrag i svenska Melodifestivalen. Dessutom har finska sångaren Axel Ehnström (mer känd som Paradise Oskar från Eurovision 2011) i team fått med Xavier Darcys låt.

 

 

Internvalsinformation

Besked från Grekland: ingen nationell final!

Greklands nationella TV-bolag har ångrat sig kring att hålla en nationell final, utan har utsett artist och bidrag till Eurovision 2018 internt. Deras val föll på sångerskan Gianna Terzi med låten “Oneiro mou” som därmed blir representanten Grekland i Lissabon i maj.

Initialt var det alltså sagt att Grekland skulle välja artist och bidrag genom en nationell final nu i februari, och TV-bolaget ERT hade också börjat förbereda för en sådan. Redan i höstas skickade ERT ut förfrågningar till många grekiska skivbolag att komma in med förslag på bidrag. Kravet ERT hade var att låtarna skulle framföras på grekiska och ha grekiska influenser. Totalt inkom 20 bidrag frn 13 olika skivbolag.

ERT valde sedan ut fem av dessa 20 bidrag som skulle få tävla i en mindre final, men två av dessa bidrag diskvalificerades p.g.a. regelbrott. Inför finalen kvarstod tre bidrag med varsitt skivbolag bakom, och för att få delta krävde ERT att skivbolagen skulle lämna in garantier för att kunna stå bakom kostnader (exakt vilka kostnader det gällde är oklart). Men då två av tre skivbolag inte lämnat in sådana garantier i tid valde ERT att diskvalificera de två bidragen och då var ju bara ett bidrag kvar i leken, och då behövdes ingen final.

Det bidrag som återstår och som nu har blivit Greklands nästa Eurovisionbidrag i tävlingen heter “Oneiro mou” och framförs av sångerskan Gianna Terzi (förnamnet kan även stavas Yianna).

Lyssna gärna på låtens studioversion här.

 

 

Besked från Kroatien och Makedonien: internval är gjorda

I tisdags (13:e februari) kom kroatiska TV-bolaget HRT samt makedonska TV-bolaget MRT med besked om sina artist- och bidragsval till Eurovision 2018. För Kroatiens del blir det ännu en soloartist medan Makedonien prövar på en duett.

 

Kroatiens val

Kroatien var först ut under tisdagen att meddela artist och bidrag. Efter mycket om och men står det klart att HRT valt ut sångerskan Franka Batelić med låten “Crazy” som valet till Eurovision 2018. Kroatien har varit mycket hemlighetsfulla fram till nu hur de ens skulle välja artist och bidrag, men det blev alltså ett internval.

Låten ”Crazy” som Franka ska tävla med i Lissabon är skriven och komponerad av Branimir Mihaljević, som stod bakom Kroatiens Eurovisionbidrag 2010 (“Lako je sve”).

 

Makedoniens val

Som känt höll Makedonien på att inte ens få delta i årets tävling, men tack vare en ekonomisk plan får de delta trots allt. Landets artistval har precis som ifjol skett internt, även om man haft en nationell antagning med internvalsjury. TV-bolaget MRT har nu gjort sitt val och det valet föll på duon Eye Cue, som är ett av Makedoniens mest populära band. Det är producenten Darko Dimitrov som kommer styra upp själva låten.

Än så länge är det känt att gruppens tävlingsbidrag i Lissabon kommer att heta “Lost And Found” och mer info kommer förhoppningsvis inom kort.

 

 

Georgien har valt låt, men den presenteras senare

Vid årsskiftet kom georgisk TV med beskedet att de internt valt ut gruppen Iriao att representera Georgien i Eurovision 2018. Nu har mer besked kommit kring själva tävlingsbidraget.

Det som nu framkommit är namnet på den låt som gruppen ska tävla med i Eurovisionen. Låten heter ”Sheni gulistvis” och har gjorts av gruppmedlemmen Davit Malazonia. Utöver det har det sagts att låten ska framföras på både georgiska och engelska och att det är i etnojazzstil. Vad det senare egentligen innebär får vi reda på vid ett senare tillfälle eftersom att låten ännu inte är officiellt släppt än.

Vi ska tillägga att gruppen har också spelat in sitt presentationsvykort i Portugal (det som visas före varje lands scenframträdande).

 

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

RTP söker volontärer

Även i år kommer värdstaden behöva hjälp av frivilliga krafter som har lust och engagemang att arbeta med Eurovisionen på plats under de april- och majveckor i Lissabon som årets tävling äger rum.

Det handlar om en mängd olika arbetsuppgifter som RTP behöver frivilliga krafter till, alltifrån guider och värdar till produktionsassistenter och transporter och allt där emellan. Just nu söker årets värdbolag RTP personer som är intresserade av att arbeta som volontär under maj månad. De krav som ställs är dels att du måste vara över 18 år och att du har goda kunskaper att tala det engelska språket, och utöver det att du är en social, trevlig och aktiv person som kan och har möjlighet att ställa upp i de roller som finns.

Om du är intresserad av en av volontärtjänsterna så ska du ansöka via denna länk. Har du frågor eller funderingar så går det bra att mejla till volunteers@eurovision.rtp.pt

 

 

Vilka länder är klara med sina val?

Fler och fler länder börjar bli klara med sina val, och efter förra veckans helg är vi uppe i 16 klara länder. Men fler ska tillkomma och som vi skrev i början av veckans nyhetssammanfattning så kommer minst nio länder bli klara denna vecka, vilket gör att då kommer en majoritet av länderna vara helt klara.

 

Länder som är klara med både artist- och bidragsvalet

Med möjlighet att slutversion av bidragen presenteras mot slutet av nationella-säsongen:

 

 

 

Länder som endast meddelat artist

 • Australien (Jessica Mauboy) – oklart när låten presenteras
 • Azerbajdzjan (Aisel) – oklart när låten presenteras
 • Belgien (Sennek) – oklart när låten presenteras
 • Finland (Saara Aalto) – håller bidragsfinal den 3:e mars
 • Georgien (Iriao) – oklart när låten släpps officiellt
 • israel_smallIsrael (Netta Barzilai) – oklart när låten presenteras
 • Nederländerna (Waylon) – oklart när låten presenteras
 • Ryssland (Julia Samoylova) – oklart när låten presenteras
 • Österrike (Cesár Sampson) – oklart när låten presenteras

 

Nationella uttagningar som fortfarande pågår

 • Armenien: håller final 25:e februari
 • bulgaria_smallBulgarien: internval (preliminärt besked troligen i början el. mitten av mars)
 • estonia_smallEstland: håller final 3:e mars
 • iceland_smallIsland: håller final 3:e mars
 • latvia_smallLettland: håller final 24:e februari
 • lithuania_smallLitauen: håller final 11:e mars
 • moldova_smallMoldavien: håller final 24:e februari
 • norway_smallNorge: håller final 10:e mars
 • poland_smallPolen: håller final 3:e mars
 • portugal_bigPortugal: håller final 4:e mars
 • romania_smallRumänien: håller final 25:e februari
 • sanmarino_smallSan Marino: håller final 3:e mars
 • serbia_smallSerbien: håller final 20:e februari
 • slovenia_smallSlovenien: håller final 24:e februari
 • sweden_smallSverige: håller final 10:e mars
 • Ukraina: håller final 24:e februari
 • hungary_smallUngern: håller final 24:e februari
 • germany_smallTyskland: håller final 22:a februari

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen