Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Gruppen Tulia representerar Polen i Eurovision 2019

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det polska TV-bolaget TVP har valt att slopa sin nationella uttagning man haft de senaste åren och satsar på ett internval. Valet föll på gruppen Tulia som blandar klassiskt skolade röster med modern musikproduktion.

 

Vilka är Tulia?

Gruppen Tulia bildades för bara ett år sedan (2018) och består av de fyra tjejerna Patrycja Nowicka, Dominika Siepka, Joanna Sinkiewicz och Tulia Biczak. Under sitt år som grupp har de hunnit uppträda på en rad festivaler och dessutom vunnit en rad priser. De har även sålt platina för debutalbumet som släpptes i maj 2018.

Beskedet om att TVP internt valt ut denna sånggrupp bekräftades officiellt den 15:e februari. Däremot är det inte sagt vilket bidrag de tar med sig till Tel Aviv, utan det beskedet kommer i ett senare skede av denna uttagningssäsong.

För att ni ska få en uppfattning om vad gruppen har för musik i sin tidigare repertoar kommer här två videoklipp med dem, ett med en polsk låt och en cover på engelska:

 

 

Internval efter nationell uttagning

Efter att Polen återvände till Eurovision 2014 efter ett tvåårigt uppehåll 2012-2013 har polska TV-bolaget TVP valt internt två gånger, men mellan åren 2016-2018 fick publiken och jurygrupper vara med och bestämma vilken artist och låt som ska representera Polen (obs! 2016 var det bara tv-tittarna som fick bestämma) i den nationella uttagningen Krajowe Eliminacje. I år, 2019, valde TVP att skrota den uttagningen helt och hållet och istället satsa på ett internval.

 

Alla som är klara för Eurovision 2019

Förutom Polen är (i skrivande stund) även Armenien, Belgien, Cypern, Finland, Israel, Grekland, Makedonien, Malta, Nederländerna, Ryssland, San Marino och Österrike klara med sina artistval (några av dessa har skett internt, andra genom artistfinaler). Notera att Cypern och Österrike är klara med både artist- och bidragsvalet, men till dags dato har inte deras studioversioner eller musikvideos släppts officiellt.

När det gäller länder som valt artist och bidrag genom en nationell uttagning (med minst final) är just nu Albanien, Australien, Frankrike, Italien, Montenegro, Spanien, Storbritannien och Tjeckien de som är helt klara för tävlan i Tel Aviv. Fler länder kommer såklart att tillfogas denna lista!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen