Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Tamara Todevska representerar Makedonien i Eurovision 2019

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Ytterligare ett land har bekräftat sitt artistval till Eurovision 2019, och den här gången gäller det Makedonien vars nationella TV-bolag utsett sångerskan Tamara Todevska att representera Makedonien. Det blir hennes andra gång som tävlingsartist i Eurovisionen, men den totalt fjärde gången hon får stå på en Eurovisionscen.

Det makedonska TV-bolaget MKRTV har alltså för fjärde året på raken valt att välja sin artist internt. Även valet av bidrag kommer att göras internt och låten släpps senare under säsongen.

 

Fakta om Tamara

Tamara Todevska föddes den 1:a juni 1985 och växte upp i Makedoniens huvudstad Skopje tillsammans med sina föräldrar och sin storasyster Tijana. År 1997 släppte Tamara sin första officiella sång tillsammans med systern, men det skulle dröja ända till år 2003 innan karriären drog igång på riktigt. Därefter har hon släppt två musikalbum och ett flertal singlar. Sedan år 2015 är hon gift och är mamma till en son och en dotter.

Första gången som Tamara stod på en Eurovisionsscen var år 2004 då hon var körsångerska bakom artisten Tose Proeski (och låten Life). Tre år senare försökte hon själv representera Makedonien men föll på målsnöret i den nationella uttagningen med låten Kazi Koj Si Ti. Först ett år senare tävlade hon i Makedoniens Skopje Fest (2008) tillsammans med artisterna Vrčak och Adrijan Gaxha som tog dem hela vägen till Eurovision i Belgrad med låtenLet Me Love You (i originalversion hette den Vo ime na ljubovta men till Eurovisionen översattes den och fick en engelsk titel). Makedonien tävlade i den andra semifinalen och föll precis på målsnöret. Man blev tia, men eftersom att jurygrupperna fick välja ett wildcard valdes Sverige in istället för Makedonien. Samma sak skedde även året därpå (men då var det Finland som fick förturen).

Tamara har efter finalmissen 2008 synts till som bakgrundssångerska för Makedonien år 2014 då storasyster Tijana representerade Makedonien med låten To the Sky. Även den gången blev det ingen finalplats för Makedonien. Faktum är att Makedonien misslyckats att ta sig till final alla år mellan 2013-2018, och frågan är om Tamara är den räddning Makedonien så länge väntat på?

 

Namnbyte för Makedonien?

Samma dag som MKRTV presenterade sitt artistval blev det klart att det grekiska parlamentet godkänt att Makedonien får byta namn till Nordmakedonien. Bägge länderna har varit i konflikt sedan början av 1990-talet eftersom det även finns en region som gränsar till landet Makedonien som heter just Makedonien, och som Grekland hävdat är det riktiga Makedonien. Eftersom att Grekland som nation motsatt sig att ett land kallar sig för något de inte får har gjort att landet Makedonien inte har kunnat söka inträde i EU eller NATO. I officiella sammanhang, bl.a. i Förenta Nationernas församling men även i Eurovision, går landet Makedonien under epitetet F.Y.R. Makedonien (den forna jugoslaviska republiken Makedonien).

Men nu kan det vara slut med det och FYR Makedonien kan bli North Macedonia i Eurovision-sammanhang. Än så länge väljer dock Eurovision.tv (den officiella sajten för Eurovisionen) att kalla landet Makedonien för sitt gamla namn, men det kan, även om vi inte vet, bli aktuellt med ett namnbyte.

 

Internvalen som är klara för Eurovision

Makedonien är alltså nu klara med sitt artistval, och det gäller även för Armenien, Belgien, Cypern, Nederländerna och San Marino. Notera att Cypern är klara med både artist och bidrag, men än så länge har inte bidragets studioversion släppts. När det gäller länder som valt artist och bidrag genom en nationell uttagning (med minst final) är just nu Albanien och Spanien de som är helt klara.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen