Eurovisionnytt vecka 20, 2018

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

 

Israel vann Eurovision 2018

Finalen av Eurovision Song Contest 2018 är över, och efter att juryerna och tittarna sagt sitt stod förhandsfavoriten Netta från Israel med låten “Toy” som vinnare. Det innebär Israels fjärde seger i Eurovision. Vi skribenter här på ESC-Panelen säger stort grattis till årets segrare.

Österrike vann juryröstningen följt av Sverige och Israel. Dock hade tv-tittarna Israel och Cypern som etta och tvåa, och därför kunde de nämnda två länderna gå om Österrike, där Israel drog det längsta strået. Sverige hamnade på en snörpig 23:e-plats hos tittarna men slutade tack vare den höga juryplaceringen på totalt sjunde plats. Värdlandet Portugal fick nöja sig med sistaplatsen, vilket för övrigt var landets fjärde sistaplats i en final.

 

Nu efter finalen har vi samlat ihop länkar till de olika resultatdelarna för 2018 års tävling:

 • – Schlagermagister Adrian sammanfattar finalen. Läs mer »
 • – Mindre analys av finalens slutplaceringar. Läs mer »
 • – Dessa 26 länder gjorde upp om segern. Läs mer »
 • – Vem vinner finalen? Kolla vår tippning. Läs mer »
 • – Läs Hollac16s liverapport från finalen. Läs mer »
 • – Se presskonferensen med vinnaren Netta. Läs mer »

 

 

Israel värd för Eurovision 2019

Det har inte gått så lång stund sedan Israel fick in fjärde seger i Eurovision. Vad som står klart är att Israel blir värd för Eurovision 2019, dock är det inte officiellt än vilken stad som får ansvaret.

Just nu spekuleras det en hel del om städer och arenor som skulle kunna vara möjliga alternativ för Eurovision 2019. Dock finns det en del krav som EBU ställer på värdstaden och arenan, däribland logistiska och säkerhetsmässiga skäl. Man vill ha en arena som är lagom stor att kunna ta in tillräckligt många personer, det måste finnas ett presscenter på plats och staden måste ordna transporter med mera.

Vi kommer att återkomma till detta så snart mer information kommer. De senaste åren har värdstadsfrågan brukat lösa sig under sommarmånaderna eller under tidiga hösten.

 

Hur många länder kommer att delta?

Det har inte gått så lång stund sedan Israel fick in fjärde seger i Eurovision. Hur många av årets 43 länder vi kommer att få se på scenen i Israel 2019 är högst oklart!

Precis som i fallet med värdstad och arena påbörjas just nu spekulationer kring vilka länder som kommer att delta. Listorna som släpps är enbart preliminära och kommer att justeras tills den officiella deltagarlistan presenteras av EBU. Detta torde ske någon gång i senhösten i år eller i början av vintern 2019. Fram tills dess ska man ta alla deltagarlistor med en stor nypa salt.

Några fall är dock redan bekräftade och det gäller värdlandet själva samt Norge, som redan inför 2018 års tävling öppnade antagningen till Norsk Melodi Grand Prix 2019. Antagningen är igång till den 9:e september 2019. Sedan kommer troligen också Sverige anordna Melodifestivalen, men det är inte sagt i vilken form det kan tänkas bli. Vi avvaktar reglerna som SVT troligen lär släppa omkring (före/efter) midsommar.

Läs mer om förberedelserna till Eurovision 2019 här.

 

 

Resultat, klipp och länkar

Israel och Norge vann semifinalerna

Så snart som finalen var avklarad släppte EBU totalpoängen för hur länderna placerat sig i semifinalerna, och senare även hur jurygrupperna och tv-tittarna i varje land röstat. Resultatet visar att Israel vann första semifinalen och Norge den andra semifinalen i det totala läget, men juryerna och tittarna hade olika vinnare i respektive semifinal.

I den första semifinalen föredrog juryn Israel, som vann relativt stort över Österrike, som blev tvåa. Därefter hade juryn Österrike, Bulgarien, Tjeckien, Cypern, Estland, Irland, Belgien och Schweiz på topp 10. Tittarna å sin sida föredrog Cypern som vinnare, och de vann relativt överlägset till Tjeckien som var tittarnas tvåa. Därefter kom Estland, Israel, Österrike, Irland, Finland, Bulgarien, Litauen och Grekland på topp 10. I det totala läget hade tittarna och juryn 7 av 10 bidrag som gemensamma kvalificerade länder, medan juryn fick med sig Albanien och tittarna Finland och Litauen. Allra sist i första semin blev Island, som dessutom nollades helt av tittarna.

I den andra semifinalen föredrog juryn Sverige, som vann överlägset över Norge som blev tvåa. Därefter följde Australien, Nederländerna, Malta, Lettland, Moldavien, Rumänien, Slovenien och Ukraina. Tittarna hade å sin sida Danmark som förstahandsval och Moldavien som tvåa, och skillnaden här var att det bara skilde 9 poäng mellan dessa två (i alla andra lägen i semifinalerna skilde det mellan 38 och 52 poäng mellan ettan och tvåan). Övriga tittarfavoriter blev (i ordning) Norge, Ukraina, Ungern, Sverige, Australien, Serbien, Slovenien och Polen. I det totala läget hade juryn och tittarna 6 av 10 gemensamma favoriter till final. Tittarna ville ha med Danmark, Ungern, Serbien och Polen (och fick med alla utom Polen) medan juryn ville ha med Nederländerna, Malta, Lettland och Rumänien, men fick bara med Nederländerna. Allra sist blev Georgien.

Summa summarum blev att juryn och tittarna gemensamt fick vidare 13 gemensamma favoriter till finalen, därefter fick tittarna med fem extra bidrag medan juryn bara fick med två extra bidrag.

 

 

Vinnarna i Marcel Bezençon Awards 2018

Inför finalen i lördags kväll hölls ceremonin Marcel Bezençon Awards där vinnarna i tre framröstade kategorier belönades med årets priser.

Ceremonin instiftades av Richard Herrey och Christer Björkman och görs som en årlig hyllning till Eurovisionens grundare, Marcel Bezençon. Det delas ut tre priser: ett pris där den ackrediterade presskåren och fansen får rösta fram sitt favoritbidrag bland de tävlande, ett pris där kommentatorerna röstar fram den bästa artisten och ett pris där en jury bestående av låtskrivare till årets bidrag röstar fram den bästa kompositionen för året.

Årets vinnare blev:

 • Press Awards: Madame Monsieur (Frankrike)
 • Artistic Awards: Eleni Foureira (Cypern)
 • Composer Awards: Equinox (Bulgarien)

 

 

Fler klipp från finalen

Här nedan länkar vi till fler roliga klipp som Portugal bjöd på i finalen i lördags:

 

 

 

Samt mer rapporter från semifinalerna

Här nedan finns länkar till allt vi gjorde inför semifinalerna.

 

Semifinal 1 (8:e maj)

 

 

Semifinal 2 (10:e maj)

 • – Analys om semifinal 2. Läs mer »
 • – Benjamin Ingrosso tog en av finalplatserna. Läs mer »
 • – Läs Hollac16s live-rapport från sändningen. Läs mer »
 • – Så här blev resultatet av semi 2-lottningen. Läs mer »
 • – Inför semi 2: allt du behövde veta om de tävlade. Läs mer »
 • – Schlagermagister Adrians analys om semi 2. Läs mer »
 • – Panelen tippar resultatet i semi 2. Läs mer »

 

 

Fler händelser

Aktivist störde SuRies framträdande i finalen

Det har nog knappast undgått någon att Storbritanniens artist SuRie blev avbruten i sitt finalframträdande i lördags när en manlig aktivist sprang upp på scenen, tog mikrofonen från SuRie och skrek ut något slags meddelande innan vakter lyckades mota ut honom från scenen och SuRie fick fortsätta sitt framträdande.

Vad denne aktivist egentligen ville med sitt framträdande är oklart, klart är dock att framträdandet mer eller mindre blev saboterat vilket inte är okej. EBU erbjöd SuRie att sjunga om sitt nummer, men hon valde ändå att inte göra om det. Anledningen till varför hon inte ville göra om det var för att hon ändå kände att hon fick sin chans första gången och att det är svårt att få tillbaka samma känsla om man gör om det igen. Detta sade hon i en intervju (som går att se här) i morgonprogrammet This Morning efter att hon landat hemma i Storbritannien.

För dig som vill se om SuRies framträdande men utan aktivistens avbrytande har EBU lagt upp det bandade klippet från juryshowen som ägde rum kvällen innan finalens direktsändning.

 

 

Början på något nytt

Nu börjar våra Second Chance-projekt

Nu efter att Eurovision 2018 är avslutad kommer vi skribenter kora vinnare bland de bidrag som vi aldrig fick höra på scenen i Lissabon i våra tre ”Best of” nationella 2018-projekt.

Det har blivit tradition att vi kör Best of-projekt så här nu när säsong 2018 går mot sitt slut. Innan sommaren tar vid ska vi alltså kora vinnare i tre projekt. I Second Chance Contest korar vi den bästa andraplacerade bidraget i nationella uttagningar och i Lukas och Robbans favoriter har Lukas och Robban valt ut sina guldkorn från säsongen 2018.

Vi kommer lägga ut mer info om när resultaten dyker upp, men tills dess får ni gärna ta del av projekten redan nu.

 

Läs mer om vår Second Chance Contest »

Läs mer & se vilka favoriter Lukas har valt ut till Lukas favoriter »

Läs mer & se vilka favoriter Robban har valt ut till Robbans favoriter »

 


 

Kommentera