Eurovision 2018: Panelen tippar & tycker till inför finalen

EUROVISION 2018 – FINALEN. Lördagen den 12:e maj 2018 avgjordes finalen i Eurovision 2018. Inför sändningen gjorde vi personliga tippningar och topplistor för sändningen.

I år valde vi att dela upp tippningarna i två kategorier. Först fick var och en välja ut hur man gissar/tror hur länderna kommer att placera sig i finalen, och därefter listade man vilka länder som man hade som favoriter.

 

Våra åsikter

Adrian

Så här tippar Adrian finalens topp 10:

 1. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 2. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 3. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 4. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 5. sweden_smallSverige: Benjamin Ingrosso – “Dance You Off“
 6. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 7. norway_smallNorge: Alexander Rybak – “That’s How You Write A Song“
 8. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 9. czechrep_smallTjeckien: Mikolas Josef – “Lie To Me“
 10. ireland_smallIrland: Ryan O’Shaughnessy – “Together“

Kommentar: I år är det tuffare än någonsin att tippa vinnaren i ESC… Den nya favoriten till att vinna är ju Cypern, och även jag måste medge att Eleni har ett komplett nummer – som dessutom sticker ut. Vem hade trott att koreograferade dansnummer med flera dansare skulle sticka ut 2018?? Eleni gör det bra, och är så pass mainstream att det kan gå hem både hos jurygrupper och tv-tittare. Jag tror dock även att Estlands opera och Israels kaxiga kycklinglåt kommer att locka framförallt tv-tittarnas röster – men nog även en del juryröster. Litauens låt är en klar skräll – men den är såpass känslosam på scenen att t.o.m. jag blev darrig. Det blir lite av en ”Rock’n’roll kids” från 1994- feeling här, som ju som bekant vann hela tävlingen. Jag sätter en rejäl skrällvarning på den här – Litauen kan mycket väl gå hem med segern. Sverige går återigen bra i oddsen, men jag tror att vi högst kan förvänta oss en ny 5:e plats – vilket ändå är enormt starkt. Längre ned på listan tror jag Slovenien, Storbritannien och Albanien hamnar – inget av dem kommer nog kunna skrapa hem särskilt många poäng – och vare sig Albanien eller Slovenien tippades ju gå till final.

 

Personliga topp 10

 1. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 2. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 3. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 4. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 5. czechrep_smallTjeckien: Mikolas Josef – “Lie To Me“
 6. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 7. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 8. serbia_smallSerbien: Sanja Ilić & Balkanika – “Nova deca”
 9. sweden_smallSverige: Benjamin Ingrosso – “Dance You Off“
 10. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”

Kommentar: Jag håller fast vid ”Bones” som min favorit, den framfördes på ett nästan perfekt sätt i semifinalen och är otroligt proffsigt gjord. Tyvärr kommer den nog inte lyckas så bra, p.g.a. att det händer lite för lite på scenen. Den är helt enkelt för mörk och minimalistisk live. Men jag diggar det! Ny solklart 2:a för mig är konstigt nog Moldavien, vars scenshow är rent ögongodis! Underbart härlig, glad och medryckande uppträdande – trots att sången och röstinsatserna låter som de kommer från 6-åringar. En annan nykomling i min topp-5 är Cypern, som har ett otroligt snyggt scennummer som påminner mycket om det gamla hederliga 00-talet: Helena Paparizou 2.0 kan man kanske säga? Riktigt Eurovisionvänligt nummer- en solklar topplacering. Litauen hamnar också högt – med ett scenframträdande som var helt perfekt för låten. Kan gå väldigt bra! Benjamins liveframträdande låter ihåligt i mina öron, och det beror på att de förinspelade röstslingorna är bort nu – och tyvärr förstör det mycket. Men sen är ju låten inte särskilt bra eller ens viktig, utan det är ju scenshowen som Benjamin excellerar på.

Mina tidigare favoriter Australien gjorde annars mig besviken, med ett katastrofalt dåligt framträdande i semin. Jessica sjöng falskt och nervöst – och hela numret var intetsägande. Tyvärr gäller detta också för Österrike, även om Cesar iallafall sjöng rent. Men tyvärr borde hans stylist sättas i fängelse, det var ett rent katastrofalt klädval. Ingen av dessa kommer därför med i topplistan här.

 


Haris

Så här tippar Haris finalens topp 10:

 1. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 2. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 3. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 4. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 5. sweden_smallSverige: Benjamin Ingrosso – “Dance You Off“
 6. france_smallFrankrike: Madame Monsieur – “Mercy“
 7. Italien: Ermal Meta & Fabrizio Moro – “Non mi avete fatto niente”
 8. norway_smallNorge: Alexander Rybak – “That’s How You Write A Song“
 9. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 10. czechrep_smallTjeckien: Mikolas Josef – “Lie To Me“

Kommentar: Jag har svårt att tippa årets final eftersom hjärnan och hjärtat inte riktigt vill samarbeta. Därför tror jag att jag kommer få enormt många fel på årets tippning. Jag vill verkligen inte ha Cypern eller Israel som segrare. För mig är det som att välja mellan pest eller kolera. Men tyvärr så tror jag att det i slutändan kommer stå mellan de två. Personligen ville jag ha en Bulgarisk seger, och jag står fast vid att de har årets bästa låt.

Min tippning känns lite som att jag lottat alla placeringar mer eller mindre. För det är riktigt svårtippat oavsett vad oddsen säger på förhand. Du kan i stort sätt ändra de flesta placeringarna och jag hade kunnat hålla med. Under alla år som jag följt Eurovision har jag aldrig varit så kluven i min tippning. Jag hoppas att jag har fel i min tippning om vem som vinner och att musiken inte dött helt ännu.

 

Personliga topp 10

 1. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 2. netherlands_smallNederländerna: Waylon – “Outlaw in ‘em“
 3. sweden_smallSverige: Benjamin Ingrosso – “Dance You Off“
 4. Italien: Ermal Meta & Fabrizio Moro – “Non mi avete fatto niente”
 5. finland_smallFinland: Saara Aalto – “Monsters“
 6. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 7. austria_smallÖsterrike: Cesár Sampson – “Nobody But You“
 8. norway_smallNorge: Alexander Rybak – “That’s How You Write A Song“
 9. hungary_smallUngern: AWS – “Viszlát nyár“
 10. slovenia_smallSlovenien: Lea Sirk – “Hvala, ne!“

Kommentar: Bulgarien är för mig en överlägsen etta. Ingen låt kommer i år i närheten av ”Bones” i mitt tycke. Waylon rockade loss, och även om numret kunde varit något bättre så är han så pass bra att han behåller andra platsen. Benjamin och de italienska grabbarna är ett snäpp bakom toppduon. Saara Aalto och DoReDoS var så pass underhållande att de klättrar på min lista. Tyvärr dippar Österrike lite efter det något tråkiga uppträdandet i semifinalen. Ungern imponerade mycket på mig och får en plats på min lista. Lea Sirk var en av semifinalens coolaste brudar och förtjänar en plats på listan.

 


Hollac16

Så här tippar Hollac16 finalens topp 10:

 1. france_smallFrankrike: Madame Monsieur – “Mercy“
 2. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 3. hungary_smallUngern: AWS – “Viszlát nyár“
 4. norway_smallNorge: Alexander Rybak – “That’s How You Write A Song“
 5. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 6. germany_smallTyskland: Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone“
 7. ireland_smallIrland: Ryan O’Shaughnessy – “Together“
 8. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 9. sweden_smallSverige: Benjamin Ingrosso – “Dance You Off“
 10. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“

Kommentar: Årets final är jättesvårtippad men jag ska göra ett försök. Jag gissar att Frankrike kommer att vinna finalen, framförallt tror jag de vinner juryns omröstning och kommer högt hos tittarna vilket gör att de blir vinnaren i år. Men samtidigt tror jag att Cypern kommer att bli en farlig konkurrent och jag skulle inte bli förvånad om Cypern tar hem det, även jag här tippar att de blir tvåa. Ungern gissar jag som trea, och där främst tack vare att tittarna röstar upp dem. Kanske så högt som till förstaplats skulle kunna bli. I kampen mellan Norge och Sverige tror jag definitivt att Norges Alexander Rybak kommer högst. Han kommer få mycket poäng från östra Europa och klättra högt, men det stannar nog runt fjärde plats. Sverige tippar jag kommer bli nia, på samma premisser som ifjol: juryn gillar detta mer än tittarna.

I botten tippar jag att åtminstone värdlandet Portugal och sedan att Big Five:s Spanien och Storbritannien hamnar. Ingen av dem har låtar som man kommer att komma ihåg, kanske främst för att de startar tidigt och sedan kommer en rad förhandsfavoriter som är bättre (inte att jag gillar alla dessa, men…). Jag tror också att Danmark, Slovenien, Albanien och Nederländerna får göra sällskap bland bottenplatserna. Inte för att någon av dem förtjänar det, men jag tror tyvärr det blir så.

Vilka kan då tänkas bli finalens överraskningar? Jag tippar att både Israel och Bulgarien kommer att falla mer än vad folk tror, samtidigt som Irland och Ungern nog skulle kunna få sina bästa slutplaceringar på många många år. Jag skulle heller inte bli förvånad om Australien faller mot botten och om Italien går framåt. Tyskland skulle ev. kunna slåss om segern med tanke på budskap och allt. Sedan är jag mer eller mindre övertygad om att Moldavien, Norge och Ukraina kommer att få mycket röster från de länder som åkte ut.

Avslutningsvis hoppas jag på att min favorit Litauen kommer högt. Men jag tippar dem mot ett mittenresultat och det beror enbart på att de fått det sämsta utgångsläget man kan ha i den här tävlingen. Jag tror tyvärr att Ieva blir bortglömd p.g.a. att hon startar alldeles för tidigt. Men jag hoppas och håller tummarna för att den tippningen är fel.

 

Personliga topp 10

 1. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 2. france_smallFrankrike: Madame Monsieur – “Mercy“
 3. hungary_smallUngern: AWS – “Viszlát nyár“
 4. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 5. germany_smallTyskland: Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone“
 6. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”
 7. slovenia_smallSlovenien: Lea Sirk – “Hvala, ne!“
 8. denmark_smallDanmark: Rasmussen – “Higher Ground“
 9. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 10. Ukraina: Mélovin – “Under the Ladder“

Kommentar: För mig finns bara en enda vinnare i år och det är Litauens Ieva. Låten ”When We’re Old” är så otroligt vacker och skör att jag blir tagen av den varenda gång jag lyssnar på den. Litauen har varit min favorit i år ända sedan i mars och ska jag vara helt ärlig så gjorde Ieva ännu bättre ifrån sig i semifinalen i tisdags. Tyvärr tror jag inte detta kommer att hålla till seger, därför hoppas jag i så fall att min tvåa eller trea vinner.

Överlag måste jag säga att årets Eurovision har varit den klart bästa, och även om jag inte gillat alla låtar i startfältet så är det en högre lägstanivå, framförallt sedan jag fått se alla liveframträdanden i TV. Nu hoppas jag bara att det blir en bra vinnare i år som har en låt som man inte tröttnar på efter en minut, vilket har varit fallet de senaste två åren. Jag hoppas på Litauen och avslutar min tippning med #Vilnius2019!

 


Lukas

Så här tippar Lukas finalens topp 10:

 1. france_smallFrankrike: Madame Monsieur – “Mercy“
 2. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 3. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 4. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 5. hungary_smallUngern: AWS – “Viszlát nyár“
 6. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 7. germany_smallTyskland: Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone“
 8. Italien: Ermal Meta & Fabrizio Moro – “Non mi avete fatto niente”
 9. norway_smallNorge: Alexander Rybak – “That’s How You Write A Song“
 10. sweden_smallSverige: Benjamin Ingrosso – “Dance You Off“

Kommentar: Inför finalen var jag rätt säker på vissa saker, men sen när startordningen lades ut fick jag revidera hela mitt tips från grunden. Om jag ansåg mig vara en usel tippare på semifinalerna vet jag inte vad jag ska tro om finalen… Detta är en final som känns väldigt öppen och där vad som helst kan hända. En sak jag tror är att även om Cypern är oddsfavorit och har fått ett på pappret gynnsamt startnummer, tror jag faktiskt inte det kommer gå hela vägen för dem. Anledningen är att framför allt i andra halvan kommer vi få se många låtar i samma stuk, mycket upptempo, mycket artister med kaxighet och mycket pyro. Då tror jag faktiskt att tittarna kan bli ganska trötta och mätta när väl Eleni ska kliva upp och uppträda. Detta är förvisso ett långskott till teori, som jag förvisso hoppas mer än tror på, av en anledning som går att läsa i nästa stycke…

 

Personliga topp 10

 1. hungary_smallUngern: AWS – “Viszlát nyár“
 2. Italien: Ermal Meta & Fabrizio Moro – “Non mi avete fatto niente”
 3. germany_smallTyskland: Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone“
 4. denmark_smallDanmark: Rasmussen – “Higher Ground“
 5. netherlands_smallNederländerna: Waylon – “Outlaw in ‘em“
 6. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”
 7. Ukraina: Mélovin – “Under the Ladder“
 8. austria_smallÖsterrike: Cesár Sampson – “Nobody But You“
 9. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 10. slovenia_smallSlovenien: Lea Sirk – “Hvala, ne!“

Kommentar: Oavsett hur jag tror det kommer gå så är det med glädje jag kan säga att det här sett till låtmaterialet är en av de roligaste upplagorna till en final jag sett på ett antal år nu, det är bara att välja och vraka bland de länder jag har i min topplista och jag ser att flera av mina favoriter ändå är med. Danmark som var favorit tidigt, Italiens allvarsamma dänga, Tysklands melankoliska ballad och inte minst Ungern. Det enda som kan döda stämningen dock är att den jag har som jumbo (vilket inte syns i min topp 10), Cypern, är oddsfavorit. Det är nånting jag tyvärr tror inte skulle bli bra för tävlingen om det stämmer. Jag kan se framför mig att det skulle bli en repris på Stockholm 2016, där det är väldigt mycket ”svengelska” låtar (alltså svensk-skrivna låtar på engelska), och oftast i samma genre. Förutom att det var väldigt enformigt startfält där genrebredd var som bortblåst tycktes det som att många länder hade förlorat sin identitet och i vissa fall fortfarande inte hittat den. Nej, om nånting ska vinna vill jag gärna att det ska vara någonting som sticker ut och kan fortsätta bidra till att Eurovision fortsätter må bra. Nånting som gärna kan få fler länder att skicka inhemska låtar på modersmålet med lokal förankring, med en stor genrebredd från kontemporär pop till folk till hårdrock till ballader till elektroniskt och allt där emellan. Som i år.

 


Markus

Så här tippar Markus finalens topp 10:

 1. france_smallFrankrike: Madame Monsieur – “Mercy“
 2. hungary_smallUngern: AWS – “Viszlát nyár“
 3. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 4. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 5. sweden_smallSverige: Benjamin Ingrosso – “Dance You Off“
 6. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 7. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 8. Italien: Ermal Meta & Fabrizio Moro – “Non mi avete fatto niente”
 9. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 10. germany_smallTyskland: Michael Schulte – “You Let Me Walk Alone“

Kommentar: Min tippning kan förstås verka märklig. Och mina panelkollegor kommer säkert att ifrågasätta hur ajg placerat vissa länder. Men jag skulle inte säga att resultatet ni ser här på sidan är orelaistiskt. De senaste åren har de överlag gått dåligt för både big 5 länderna och värdnationerna (med några undantag). Jag tror därför att Portugals långsamma, men vackra låt hamnar i botten tillsammans med Storbritannien och Spainen.

När det kommer till vem som vinner hela kalaset så tror jag frankrike har bäst chans. Låten är unik och har ett vackert budskap. Men Ungern skulle kunna skrälla och ärligt talat så tror jag att de har goda chanser att åtminstone nå topp 3.
Förhandsfavoriterna Cypern och Israel spår jag kommer floppa. Låten ”Fuego” var modern för tio år sedan och till skillnad från förra årets vinnare inte hunnit bli retro ännu. Att Israel inte kommer att vinna är egentligen gamla nyheter, men jag har alltid trott att ”Toy” helt enkelt är för tramsig.

Men… Jag kan ju ha helt fel. 🙂

 

Personliga topp 10

 1. denmark_smallDanmark: Rasmussen – “Higher Ground“
 2. france_smallFrankrike: Madame Monsieur – “Mercy“
 3. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 4. hungary_smallUngern: AWS – “Viszlát nyár“
 5. slovenia_smallSlovenien: Lea Sirk – “Hvala, ne!“
 6. serbia_smallSerbien: Sanja Ilić & Balkanika – “Nova deca”
 7. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 8. portugal_bigPortugal: Cláudia Pascoal – “O Jardim“
 9. austria_smallÖsterrike: Cesár Sampson – “Nobody But You“
 10. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“

Kommentar: Flera av mina favoriter (San Marino, Schweiz & Grekland) åkte tyvärr ut med huvudet före i semifinalerna. Men det är inget att hänga läpp över. Trots allt så händer det ju varenda år att några av mina favoriter åker ut.
Drömen vore ju förstås att Danmark med vad som skulle kunna vara tidernas bästa escbidrag vinner hela tävlingen. Men jag tvivlar starkt på att de har en chans.

En av de låtarna som växt mest för mig i år är Sloveniens ”Hvala ne!” en låt som kommer vara kvar i min topp 10 tills långt efter finalen. Någon vinst lär de inte bli. Men jag skulle inte bli förvånad om landet kniper sin bästa placering det här deceniet.

 


Robban

Så här tippar Robban finalens topp 10:

 1. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 2. france_smallFrankrike: Madame Monsieur – “Mercy“
 3. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“
 4. norway_smallNorge: Alexander Rybak – “That’s How You Write A Song“
 5. estonia_smallEstland: Elina Nechayeva – “La Forza“
 6. australia_smallAustralien: Jessica Mauboy – “#We Got Love“
 7. sweden_smallSverige: Benjamin Ingrosso – “Dance You Off“
 8. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 9. czechrep_smallTjeckien: Mikolas Josef – “Lie To Me“
 10. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“

Kommentar: Vi är framme vid den stora finalen och för första gången på bra länge är det oerhört ovisst om vem som ska ta hem segern. Oftast brukar det stå mellan 2-3 bidrag, men i år känns det väldigt öppet och det är positivt för tävlingen.

Israel har ju varit den stora fanfavoriten och tillika odds-favoriten sedan starten (precis som Italien var ifjol och Ryssland året dessförinnan), men nu under Eurovision-veckan har istället Cypern seglat upp som den stora segerfavoriten. Efter att ha sett Eleni Foureira’s energiska framträdande i tisdags är jag villig att skriva under på att Cypern mycket väl kan stå som slutsegrare och därmed bli historiska med att greja Cyperns första seger någonsin sedan debuten 1981. Man är det land som deltagit flest gånger utan en enda seger i bagaget. Det skulle vara riktigt roligt om ett land som inte tidigare har vunnit tar hem det.

Frankrike som är min personliga favorit i år är även de inblandade i segersnacket. Deras medryckande låt med det allvarsamma budskapet om människor på flykt berör många människor och jag är övertygad om att Frankrike kommer bräcka 6:e platsen från 2016. Senast Frankrike vann var år 1977. Kanske är det dags för ytterligare en vinst nu 41 år senare.

Norges Alexander Rybak är populär både bland väst och öst och är charmtrollet nummer ett. Jag räknar verkligen inte bort Norge även om jag personligen anser att låten inte är tillräckligt stark. Men av någon konstig anledning så fastnar den på näthinnan och man rycks med oavsett man vill eller inte. Det blir garanterat Norge som vinner Norden-kampen i år oavsett om de vinner eller ej.

Nu på slutspurten verkar det som att Irland, Litauen och Tyskland också kommer vara inblandade i toppstriden om man ska gå efter oddsen. Irlands finalplats var en ordentlig skräll och Litauen var även de uträknade på förhand. Men båda gjorde fantastiska insatser i semifinalerna och kommer till finalen med ett starkt självförtroende. Tyskland som är ett av Big-5-länderna har vi inte fått se i sin helhet ännu, men Michael Schulte är en bra live-sångare och har en djup låt som berör, så personligen är det kul att han är rankad så högt. Dock har jag svårt att se att någon av dessa tre länder har något med toppstriden att göra när det väl kommer till omröstning. Då tror jag mer på Estland och Australien i så fall.

Sverige är som alltid favorittippade, men i år är vi inte lika hypade som tidigare år. Vårt facit med en 3:e plats (2014), 1:e plats (2015) och två 5:e platser (2016 & 2017) är imponerande. Jag tippar att vi får nöja oss med en plats någonstans mellan 6-9 denna gången och det är absolut inte dåligt med tanke på vilket starkt år 2018 är och vad många andra bra bidrag som tävlar.

Tjeckien och Bulgarien var innan tävlingen drog igång också starka odds-favoriter att utmana om segern, men efter att semifinal 1 var avklarad har båda sjunkit allt längre ifrån toppstriden enligt oddsen. Jag tror inte det räcker till någon seger för dessa två länder, men de borde ändå hamna relativt högt upp i tabellen.

Nu har jag nämnt några av de absoluta toppfavoriterna. Hur ser det då ut i bottenträsket?

Finalens tråkigaste bidrag kommer från värlandet Portugal, inget snack om saken. Att jag tippar de som jumbo i finalen är nog mycket min egen viljas förtjänst. Om den inte kniper sistaplatsen så borde den inte komma långt efter i alla fall.

Balkanländerna Serbien och Slovenien gick oväntat till final i torsdags, men lär inte ha så stora chanser att komma högt till i finalen. Jag tror inte heller att Storbritannien och Nederländerna kommer komma särskilt högt.

Avslutningsvis så ska det bli en riktigt underhållande och intressant final. Jag är riktigt peppad på att finalen ska dra igång.

 

Personliga topp 10

 1. france_smallFrankrike: Madame Monsieur – “Mercy“
 2. australia_smallAustralien: Jessica Mauboy – “#We Got Love“
 3. cyprus_smallCypern: Eleni Foureira – “Fuego“
 4. albania_smallAlbanien: Eugent Bushpepa – “Mall”
 5. hungary_smallUngern: AWS – “Viszlát nyár“
 6. moldova_smallMoldavien: DoReDos – “My Lucky Day“
 7. lithuania_smallLitauen: Ieva Zasimauskaite – “When We’re Old“
 8. denmark_smallDanmark: Rasmussen – “Higher Ground“
 9. bulgaria_smallBulgarien: EQUINOX – “Bones“
 10. israel_smallIsrael: Netta Barzilai – “Toy“

Kommentar: Man har som alltid mängder av favoriter inför en Eurovision-final. Men Frankrike och Australien är mina två guldkorn av årets ESC-bidrag, så de håller jag främst på. Cypern gav jag bara 3 poäng i inför-presentationerna och placerade på plats 22 i den totala topplistan av alla bidrag, men den har verkligen växt på mig efter det snygga framträdandet i semin och därför placerar jag den nu på 3:e plats inför finalen. En medryckande och fartfylld party-poplåt.

Albaniens fantastiska sångare Eugent Bushpepa har inte bara tävlingens bästa röst utan har också en riktigt grym låt. Albanien är inte förtjänta av en plats i den undre halvan, även om jag tror att så blir fallet. Ungerns bidrag har legat högt bland mina topplistor ett bra tag. Så även när det är finaldags. Vem vet, de kanske blir årets skrällvinnare?

En låt som dalat och inte alls kom upp i den standard man hade förväntat sig var Danmark. Jag hoppas på ett mycket bättre framträdande i finalen, för i semin lät det inte övertygande bra. Nej, då berör Litauens finstämda ballad eller Moldaviens partylåt mig mer. Bulgariens supergrupp EQUINOX med sin pampiga låt ”Bones” och Israels coola sångerska Netta med låten ”Toy” är också två bidrag jag gillar starkt.

Finland som jag gav höga poäng inför tävlingen borde jag kanske haft med på min topplista. Men likt Danmark har även Finland sjunkit hos mig. Framträdandet i tisdags var inte alls som jag hade tänkt mig. Körsångerskorna lät som små möss och därför får de inte inte vara med på min topp 10-lista inför finalen. Men jag gillar fortfarande låten och Saara Aalto och hoppas på en fin placering. Jag vill också tillägga att Irland har växt stort på mig. Framträdandet i semin lyfte verkligen och jag unnar de denna finalplatsen och hoppas även att de får en fin placering. Som sagt det finns en rad låtar till som jag gillar stort, men som inte fick plats på min topp-10-lista.

 

Panelens gemensamma totaltabell

Efter våra enskilda tippningar och topplistor kommer här den sammanslagna totaltabellen för dels våra tippningar samt personliga topplistor. Vi har adderat varje skribents topp 10 med poäng enligt Eurovisionskalan (12p, 10p, 8p, 7p osv. nedåt till 1p).

 

Panelens tippningar

Så här ser vår gemensamma tippade topp 10 ut:

 

 1. Cypern
 2. Frankrike
 3. Israel
 4. Estland
 5. Bulgarien
 6. Sverige
 7. Ungern
 8. Norge
 9. Moldavien
 10. Litauen

 

 

Panelens personliga topplistor

Så här ser den gemensamma personliga topp 10 ut (efter poängsammanslagningen):

 

 1. Ungern
 2. Bulgarien
 3. Frankrike
 4. Moldavien
 5. Danmark
 6. Litauen
 7. Cypern
 8. Albanien
 9. Italien
 10. Nederländerna

 


 

Kommentera