Eurovision 2018: Schlagermagisterns analys inför andra semifinalen

EUROVISION 2018 – ANALYS. Ikväll torsdag (10:e maj) är det dags för den andra semifinalen i Eurovision Song Contest 2018. Och för att värma upp kommer här en analys signerad Schlagermagister Adrian som handlar om kvällens startfält, oddsen, röstningshistorik med mera! Frågan som alla ställer sig är såklart om Sveriges Benjamin Ingrosso kommer att bli en av finalisterna på lördag.

Årets andra semifinal innehåller många riktigt stora tungviktare såsom Ryssland, Sverige, Norge, Ukraina och Rumänien – länder som totalt dominerat de senaste årens tävlingar. Trots det, så är det ingen av dem som blivit utnämnd till totalfavoriten till att vinna i år. Faktum är att enbart Norge tippas ha en chans att nå topp-5 i finalen. Det är alltså paradoxalt nog, ett ganska svagt startfält i denna semi – vilket sätter det hela på sin spets. Kommer giganterna att falla i denna semifinal, eller är kvaliteten så låg att gamla meriter helt kommer att styra utgången? Vi ska titta på tre indikatorer som brukar skvallra om resultatet, och vi inleder med att kika på vad oddsen säger om resultatet.

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror.

Låt oss inte glömma att det är mycket pengar som står på spel, och skulle spelbolagen sätta fel odds riskerar de att förlora mycket pengar, precis som spelarna själva ifall de satsar fel. Men ändå är det ofta som oddsen slår fel. Mest spektakulärt var det 2011, då storfavoriten Frankrike var chanslösa i finalen mot Azerbajdzjan, som låg långt bakom i oddsen. Vi kan därför anta att spelbolagen förlorade rätt mycket pengar på Azerbajdzjans vinst, medan de få som satsat pengar på dem fick nog en hyfsad slant tillbaka. Och just denna typ av skräll är oddsens stora tillitsproblem, eftersom oddsen oftast säger mer om hur tv-tittarna kommer att rösta än hur juryn kommer att rösta. Med tanke på hur svårt det är att säga något om juryns röstning så ska vi därför ta oddsen med en nypa salt, även om de är bra på att förutsäga åtminstone de 50 procent av rösterna som kommer från tv-tittarna. Lägg därtill att oddsen snabbt kan ändras när allmänheten får se bidragen live för första gången. Ifjol så kunde exempelvis Portugal segla upp som storfavorit först efter att Salvador Sobral fått framföra sin låt live i sin semifinal – först då reagerade tittarna på hur speciellt hela bidraget var. Det som vi ser här är alltså snarare en ögonblicksbild över hur oddsen ser ut just nu.

Så här skulle resultatet bli i semifinal 1 ifall oddsen styrde:

 

 1. Norge
 2. Sverige
 3. Ukraina
 4. Moldavien
 5. Australien
 6. Polen
 7. Danmark
 8. Nederländerna
 9. Ungern
 10. Lettland
 11. Ryssland
 12. Rumänien
 13. Malta
 14. Serbien
 15. Georgien
 16. Montenegro
 17. Slovenien
 18. San Marino

 

Kommentar: För oss skandinaver är denna bettinglista trevlig läsning – Norge och Sverige toppar överlägset, medan Danmark håller sig fast i finalplatsen med en stadig 7:e plats. Även svensken Lukas Meijer, som tävlar för Polen, tippas gå vidare. Det hela är såklart väldigt positivt – men kommer oddsen verkligen att hålla? I semifinal 1 så lyckades oddsen peka ut 7 av 10 finalister – vilket är knappt godkänt. De bidrag som skrällde sig in i finalen gjorde det med starka scenframträdanden och känslosamma framföranden – medan de som missade finalen istället led av ointressanta eller mediokra framföranden. Sverige och Norge kan därför känna sig säkra – både Alexander Rybak och Benjamin Ingrosso har proffsiga scenshower. Alexander är redan välkänd, vilket kommer hjälpa stort – och Benjamin har en ljusramp som Europa inte sett tidigare.

Att Ukraina däremot skulle komma såpass högt var något oväntat. Fjolårets värdland brukar inte lyckas bra, och i år skickar Ukraina dessutom en manlig soloartist för första gången sedan 2003. Landet har visserligen aldrig missat kvalificering, men klarar Melovin verkligen att prestera på scenen i Lissabon? Blir spännande att se. En annan intressant utveckling är att Moldavien på sistone blivit alltmer favorittippat – på bekostnad av Australien. För några veckor sedan var Australien en av toppfavoriterna till vinsten i ESC, medan ingen pratade om Moldavien. Nu är det tvärtom – vilket kan bero på repetitionerna. Vänta er en rejäl scenshow från Moldavien – som mycket väl kan komma att sjunka ännu mer i oddsen framåt helgen! Australien däremot verkar vara på väg bort från finalen – en ny skräll på gång kanske?

Det verkliga utropstecknet är dock Ryssland, som ligger först på 11:e plats i oddsen och alltså tippas missa finalen för första gången någonsin. Med tanke på att grannlandet Azerbajdzjan för första gången missade final i semifinalen i tisdags, så är ryssarna nog ganska nervösa nu. Och ännu värre är det för Rumänien som även dem har 100% kvalificeringshistoria, men som nu tippas missa finalen. Skulle både Ryssland och Rumänien misslyckas, så har årets ESC satt P för hela tre supermakter i tävlingen – vilket vore ett rekord värt att notera.

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de 5 sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan. Att starta som sista bidrag har varit så pass bra att 15 av 18 bidrag har kvalat in ifrån den positionen. Att däremot gå ut som 3:a har däremot blivit en dödsstöt – inte ens en tredjedel har lyckats kvalificera sig från den positionen!

Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

 

 1. Ukraina
 2. Lettland
 3. Ryssland
 4. Malta
 5. Moldavien
 6. Australien
 7. Georgien
 8. Slovenien
 9. Ungern
 10. Sverige
 11. San Marino
 12. Montenegro
 13. Rumänien
 14. Norge
 15. Danmark
 16. Nederländerna
 17. Polen
 18. Serbien

 

Kommentar: I den andra semifinalens lottning, så ser vi att de flesta favorittippade bidragen får ett hyfsat bra utgångsläge. Sverige och Australien ges en rimlig chans att nå final, medan kvalificeringsexperterna Ukraina och Ryssland drar hem jackpotten. Tuffare är det för Norge, som går ut som första bidrag. Just den positionen hade Sverige förra året – och tog sig då till final. Det var emellertid ett undantag, för förstapositionen är svår att kvalificera sig ifrån. Allra tyngst har emellertid Polen och Serbien – två länder med ganska stark historik i tävlingen trots allt. Frågan är om detta kan stjälpa så tunga nationer? På tal om tungviktare, så ligger Rumänien lite pyrt till också – landet som aldrig misslyckats att kvalificera sig från semifinalen har fått en rätt svår startposition. Dock bör ju återigen tilläggas att effekten av startpositionen på resultatet är förhållandevis låg – så Rumänien kan säkert klara sig till final ändå. Men framförallt så tyder statistiken på att länder såsom Lettland och Malta skulle kunna skrälla sig till en finalplats. Klarar de det tro?

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

 • – Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.
 • – Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik – d.v.s. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

 

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Hur hade resultatlisten sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 

 1. Ukraina
 2. Rumänien
 3. Ryssland
 4. Australien
 5. Sverige
 6. Ungern
 7. Malta
 8. Norge
 9. Danmark
 10. Serbien
 11. Georgien
 12. Moldavien
 13. Lettland
 14. Polen
 15. Nederländerna
 16. Slovenien
 17. Montenegro
 18. San Marino

 

Kommentar: Den stora skillnaden här, jämfört med den första semifinalen, är att vi har många fler riktiga kvalificeringsexperter i denna semi. Ukraina, Ryssland, Rumänien och Australien har aldrig misslyckats ta sig vidare från semifinalerna. Sverige har torskat en enda gång – men hamnar ändå först på 5:e plats på denna lista. Faktum är att alla länder på plats 1-12 har mer än 50 %-ig kvalificeringshistorik. Det innebär att det alltså hör till ovanligheterna att någon av dem missar final! Å andra sidan så har småländerna Slovenien, Montenegro och San Marino noterbart svårt att nå finalen – och med tanke på oddsen så lär inte deras statistik förbättras i år.

En intressant detalj är dock Nederländerna och Polen – två länder som på sistone gått riktigt bra i tävlingen. Deras relativt dåliga historik beror i stora delar på att man mellan 2004-2012 i princip missade finalen varje år. Sedan dess har länderna satsat rejält på att höja kvaliteten på sina bidrag – och i Nederländernas fall ledde detta till ett silver 2014. Polen kom dessutom 3:a i tv-tittarnas röstning 2016, något som gick helt emot både odds och expertbedömningar. Räkna inte bort dessa två länder alltså! Som sammanfattning bör dock konstateras att listan är ganska cementerad – och enbart ett smärre mirakel skulle kunna ändra på att någon i topp-5 här missar finalen – likaså att någon i botten-3 skulle ta sig till finalen. Däremellan är däremot allt möjligt, i synnerhet då vi har många länder som balanserar på 50 %-ig statistik.

 

Slutkommentar

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att det finns 4 länder som tippas sluta i topp-10 i enligt alla listor:

 

 • – Ukraina
 • – Australien
 • – Ungern
 • – Sverige

 

Detta är länder som både har bra odds, hyfsad startposition och som historiskt har haft relativt lätt att nå finalen. Utöver dessa fyra, så kan vi plocka ut ytterligare sex länder som iallafall tippas nå topp-10 i 2 av 3 listor:

 

 • – Lettland
 • – Malta
 • – Ryssland
 • – Moldavien
 • – Danmark
 • – Norge

 

Här finner vi oddsfavoriterna Norge och Moldavien, men även Danmark och Lettland som oddsen också tippar ska gå vidare. Men, Rysslands och Maltas fina startpositioner i kombination med deras mycket gynnsamma kvalificeringshistorik gör att även dessa två tippas gå vidare. Just därför så verkar det alltså som att Nederländerna och Polen missar finalen, trots hyfsat starka odds. Frågan är om detta kommer att stämma? Ryssland har aldrig missat finalen och har under de senaste 15 åren aldrig kommit sämre en 16:e plats i finalen! Dock har Polen och Nederländerna rätt starka positiva trender i ryggen – och deras bidrag har blivit betydligt mer uppmärksammade än Rysslands i år. Det lär med andra ord bli väldigt spännande att se vad som väger tyngst i semifinal 2 – historiken eller oddsen?

 


Ja, så här analyserar alltså vår Schlagermagister Adrian om den andra semifinalens resultat. Vad tycker och tror du om utgången? Vilka har en chans och vilka är chanslösa? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera