En liten analys efter Eurovisionfinalen 2018

EUROVISION 2018. Nu efter att finalen av Eurovision Song Contest 2018 är över kommer en liten analys av hur det egentligen gick för årets finalister. Vilka gick det bättre respektive sämre för än vad som var förväntat?

 

Länderna som fick topplaceringar

I år var det många länder som tidigare inte haft så stora framgångar i den här tävlingen som klev framåt ordentligt som t.ex. Israel, Cypern, Österrike, Tyskland, Italien, Tjeckien och Estland. Alla dessa hamnade också i toppen. Vi tar det från början.

Israel fick i och med segern ihop sin fjärde seger, och noters bör att den kom 20 år efter senaste segern 1998. Om man räknar bort segern på hemmaplan 1979 så har Israel faktiskt vunnit Eurovision Song Contest vart 20:e år (1978, 1998 och 2018), vilket torde innebära om detta håller i sig att Israel får sin femte seger i Eurovision 2038. Segern innebar även att Israel fick sin högsta placering i tävlingen sedan år 2015, då man introducerade den nya uttagningen HaKokhav HaBa (The Next Star) som sedan dess tagit Israel till final vartenda år.

Cypern som ju blev tvåa fick sin dittills högsta slutplacering i Eurovisions historia. Landet har tidigare endast blivit femma som bäst vi tre tillfällen (1982, 1997 och 2004). Cypern har precis som Israel lyckats gå till final varenda gång sedan man kom tillbaka till Eurovisionen 2015 (efter ett års frånvaro). Någon som fått sin bästa placering någonsin är Tjeckien som efter alla år med bedrövelser till resultat och endast en 25:e plats i final som bäst lyckades Mikolas Josef charma till sig en sjätteplats. Det ska Tjeckien absolut känna sig stolta över. Förhoppningsvis ger detta tjeckisk TV bättre självförtroende till kommande års tävlingar.

Tyskland fick in sin högsta placering sedan Roman Lob kom åtta i Eurovisionfinalen 2012. Alla åren därefter (2013-2017) har Tyskland mer eller mindre kommit i bottenresultat med två sistaplatser i rad som sämst). Även Österrike fick en någorlunda revansch efter att de haft tuffa år med bottenresultat i finaler, i och med tredjeplatsen som det totalt sett blev. Detta även om tittarna inte såg Österrike som bättre än plats 13. Men tack vare jurysegern så blev det tredjeplatsen, vilket är landets högsta placering sedan segern i Köpenhamn 2014.

Estland revanscherade sig uppåt i toppen efter att ha missat finalen två år i rad. Deras åttondeplats i år är bara en plats sämre mot vad Stig Rästa och Elina Born placerade sig i Wien 2015. Danmark tog sig också högre upp i tabellen, för deras niondeplats är den högsta sedan de var värdar för 2014 års tävling.

 

Länder som stannade kvar i topp 10 från ifjol

Sveriges Benjamin Ingrosso fick jubel och en andraplats av jurygrupperna, men tv-tittarna tyckte totalt tvärtom och satte Sverige först på 22:a plats. Men tack vare juryns stöd så blev det en sjundeplats i totalen, vilket gör att det nu är femte året i rad som Sverige är i topp 10. Under detta decennium har det blivit topp 10 varje gång utom åren 2010 och 2013, så det här decenniet lär gå till historien som det bästa någonsin för Sveriges del.

Italiens duo som sjöng sin fredsvisa lyckades komma ett snäpp bättre mot Francesco Gabbanis gorilladans ifjol. Italien bevisar därmed att de är fortsatt en stark kandidat i toppen, även om det denna gång var mycket mer tack vare tv-tittarnas tredjeplats som gjorde topplaceringen möjlig.

Moldaviens DoReDos och deras sceniska fars på 3 minuter lockade både juryns och tittarnas röster, men de slog inte SunStroke Projects tredjeplats. Istället fick Moldavien landa på en tiondeplats, men det är också bra.

 

Länder med mittemellan-resultat

Här talar vi om de länder som fick slutplacering 11-19 i finalen. Även om det är just mittemellan-resultat så finns det en del länder här som gjorde väldigt bra ifrån sig, men också ett antal länder som det gått bättre för tidigare.

Albanien lyckades med sin elfteplats få sin bästa placering sedan Rona Nishliu sjöng sin ”Suus” till femteplats i Baku 2012. Sångaren Eugent Bushpepa blev också den första manliga artist som representerat Albanien att ta sig till Eurovisionfinal, hans tidigare artistkollegor Luiz Ejlli, Frederik Ndoci och duon Adrian Lulgjuraj & Bledar Sejko misslyckades med just den saken.

Ieva Zasimauskaitė som representerade Litauen fick en tolfteplats i finalen, vilket även om det var långt ifrån segern ändå Litauens tredje bästa placering genom tiderna. Endast LT United (2006) och Donny Montell (2016) har placerat sig bättre, vilket också bevisar att detta var en framgång för detta baltiska land.

En stor framgång blev det även för Irland som tog sin bästa placering sedan Jedwards ”Lipstick” i Düsseldorf 2011. Irland har som bekant haft tuffa år i Eurovision med ickekvalificering varje år mellan 2014-2017, och när de gick till final 2013 så hamnade de sist i finalen. Så detta var verkligen en revansch även om Ryan O’Shaughnessy bara blev sextonde bästa i finalen.

Bland de länder i mittemellan-skiktet som det gick sämre för kan vi direkt nämna Bulgarien, som i tidigt skede var en av förhandsfavoriterna att ta hem årets tävling men som landade på en 14:e-plats. Det gick också sämre för Norge som föll till 15:e plats, vilket var ungefär samma resultat som Charlotte Perrelli gjorde för Sverige 2008. Så det bevisar att det är svårt att komma tillbaka som tidigare vinnare och försöka vinna igen. Vi ska även nämna Nederländerna som gjorde sitt sämsta finalresultat sedan duon Re-Union representerade landet i Eurovision 2004.

Frankrike har inte lyckats vända formkurvan uppåt utan landar en placering sämre mot 2017. Ukraina fick en någorlunda uppgång mot ifjol, men inte så högt som de vanligen brukar hamna. Serbien fick sin revansch med finalplats i år, men det var faktiskt en plats sämre mot vad de hamnade i Stockholm 2016.

 

Länder som det gick sämst för i finalen

Här talar vi om länderna som hamnade på 20:e till 26:e plats.

Vi börjar med Australien som gör sitt sämsta finalresultat någonsin. Efter att ha hamnat topp 10 varenda gång de tävlat (2015, 2016 och 2017) slutade Jessica Mauboy på 20:e plats. Mestadels beror denna placering på att tittarna satte Australien sist med endast 9 poäng, medan juryerna satte Australien tolva. Så i liknande fall med Sverige är Australien fortsatt ett juryfavoritland.

Ungern fortsatte att gå till final, vilket var åttonde året i rad de lyckades med det, men trots detta blev det ånyo en dålig slutplacering. De har haft dåliga placeringar i finaler utom åren 2013, 2014 och 2017.

Någon som fick revansch var Slovenien som inte varit i final sedan Wien 2015. Men deras 22:a-plats är i klass med placeringen i Köpenhamn 2014. Slovenien var senast i topp 10 år 2001. Ett annat land som verkligen fick revansch var Finland som efter fyra år utan finalbiljett äntligen tog den platsen. Men lyckan blev inte speciellt långvarig då man landade näst sist.

När det då gäller Big Five-länderna Spanien och Storbritannien så fortsätter deras resa i bottenträsket. Spanien lyckades förvisso komma ett par placeringar bättre mot ifjol (då man blev sist) medan Storbritannien tappade till botten igen. Värdlandet Portugal, som kom allra sist, blir därmed återigen ett värdland som kommer sist och får dessutom sin fjärde sistaplats med sig. Lite antiklimax efter att ha vunnit såpass stort bara ett år tidigare…

 

Avslutningsvis: Hur många rätt fick vi på placeringarna?

Avslutningsvis vill vi passa på att bjuda på hur många rätt vi fick i våra personliga tippningar inför finalen. Dock noterar vi endast de länder som var och en placerade inom topp 10 (mer utförligt får ni i en senare artikel). Länder i fetstil var länder som var och en fick rätt i sin tippning.

 


Adrian:


– Bulgarien
Cypern
Estland
– Irland
Israel
– Litauen
Moldavien
– Norge
Sverige
Tjeckien


Haris:


– Bulgarien
Cypern
– Frankrike
Israel
Italien
– Litauen
Moldavien
– Norge
Sverige
Tjeckien


Hollac16:


Cypern
Estland
– Frankrike
– Irland
Israel
Moldavien
– Norge
Sverige
Tyskland
– UngernLukas:


– Bulgarien
Cypern
Estland
– Frankrike
Israel
Italien
– Norge
Sverige
Tyskland
– Ungern


Markus:


– Bulgarien
Cypern
– Frankrike
Israel
Italien
– Litauen
Moldavien
Sverige
Tyskland
– Ungern


Robban:


– Australien
Cypern
Estland
– Frankrike
Israel
– Litauen
Moldavien
– Norge
Sverige
Tjeckien

 

Kommentar: Till en början ska vi konstatera att ingen prickade in Israel som vinnare, den som var närmast var Haris som satte de som tippad tvåa. Sedan kan vi konstatera att samtliga i panelen fick 6 av 10 rätt i tippningen – gällande vilka länder vi tippade skulle komma inom topp 10. Vi kommer dock inom kort räkna ut exakt hur många rätta placeringar vi hade i både semifinalerna och i finalen.

 

Kommentera gärna hur många rätt du fick i din personliga tippning!

 


 

Kommentera