Eurovision 2018: Schlagermagisterns analys inför första semifinalen

EUROVISION 2018 – ANALYS. Ikväll tisdag (8:e maj) är det dags för den första semifinalen i Eurovision Song Contest 2018. Och för att värma upp kommer här en analys signerad Schlagermagister Adrian som handlar om kvällens startfält, oddsen, röstningshistorik med mera!

Den första semifinalen i årets ESC är förmodligen också den mest favorittyngda just nu, då bl.a. storfavoriterna Israel, Tjeckien Estland och Bulgarien i princip ligger rygg i rygg på varandra i denna semi! Men klarar de trycket? Bland utmanarna finns Grekland och Azerbajdzjan i princip aldrig missar finalen. Lägg därtill Belgien och Armenien som på sistone lyckats oerhört bra i Eurovision. Och hur kommer det att gå för Finlands Saara Aalto, som nyligen slutade i topp i brittiska X-factor? Det är med andra ord upplagt för rysare!

Men vilka länder har då bäst chans att bli en av de 10 länder som tar sig till finalen? Vi ska titta på tre indikatorer som brukar skvallra om resultatet, och vi inleder med att kika på vad oddsen säger om resultatet.

 

Oddsen

Oddsen är förmodligen den indikatorn som är bäst på att säga något om resultatet i ESC, även om de inte på något sätt är helt tillförlitliga. Anledningen är att spelbolagen sätter oddsen dels efter hur deras kunder själva har satsat sina pengar och dels efter egna professionella analyser av låtarna. Detta gör att oddsen återspeglar vilka låtar som flest har satsat pengar på att vinna, men också vad spelbolagen själva tror.

Låt oss inte glömma att det är mycket pengar som står på spel, och skulle spelbolagen sätta fel odds riskerar de att förlora mycket pengar, precis som spelarna själva ifall de satsar fel. Men ändå är det ofta som oddsen slår fel. Mest spektakulärt var det 2011, då storfavoriten Frankrike var chanslösa i finalen mot Azerbajdzjan, som låg långt bakom i oddsen. Vi kan därför anta att spelbolagen förlorade rätt mycket pengar på Azerbajdzjans vinst, medan de få som satsat pengar på dem fick nog en hyfsad slant tillbaka. Och just denna typ av skräll är oddsens stora tillitsproblem, eftersom oddsen oftast säger mer om hur tv-tittarna kommer att rösta än hur juryn kommer att rösta. Med tanke på hur svårt det är att säga något om juryns röstning så ska vi därför ta oddsen med en nypa salt, även om de är bra på att förutsäga åtminstone de 50 procent av rösterna som kommer från tv-tittarna. Lägg därtill att oddsen snabbt kan ändras när allmänheten får se bidragen live för första gången. Ifjol så kunde exempelvis Portugal segla upp som storfavorit först efter att Salvador Sobral fått framföra sin låt live i sin semifinal – först då reagerade tittarna på hur speciellt hela bidraget var. Det som vi ser här är alltså snarare en ögonblicksbild över hur oddsen ser ut just nu.

Så här skulle resultatet bli i semifinal 1 ifall oddsen styrde:

 

 1. Israel
 2. Cypern
 3. Estland
 4. Tjeckien
 5. Bulgarien
 6. Grekland
 7. Österrike
 8. Litauen
 9. Armenien
 10. Belgien
 11. Schweiz
 12. Azerbajdzjan
 13. Finland
 14. Vitryssland
 15. Kroatien
 16. Albanien
 17. Irland
 18. Makedonien
 19. Island

 

Kommentar: Den första semifinalen är den klart starkaste av de två semifinalerna. De 5 högst tippade länderna i denna semi tillhör även 5 av de 7 högst tippade bidragen totalt i årets ESC. Israel är i skrivande stund fortfarande den stora favoriten till seger, även i finalen. Netta har varit favorit sen det israeliska bidraget släpptes i mars, och har sedan dess även fått stöd av ESC-fansen och tidigare vinnare såsom Conchita Wurst. Emellertid behöver detta inte innebära någonting då vi ju har färskt i minnet hur Italiens Fransesco Gabbani hade samma situation ifjol – men sedan hamnade utanför topp-5 i finalen ändå. Oddsen ändras snabbt den sista veckan! Tätt bakom så ligger Cypern- som har gått som en raket i oddsen bara den sista veckan. Detta tyder på att bidraget gör sig mycket bra på scenen – eftersom repetitionerna från den senaste veckan publicerats på nätet och därmed ger en ny inblick i hur bidragen kommer att se ut live. Cypern kan alltså mycket väl bli en skräll i år!

Utöver dessa så ser vi även Bulgarien, Estland och Tjeckien med i toppen här – tre länder som sedan februari i krigat om favoritskapet tillsammans med Israel. På sistone har dessa länder dock fått allt sämre odds – och mycket kan bero på repetitionerna. Många av deras repetitioner har varit ointressanta – och i Tjeckiens fall rent katastrofala. Mikolas skadade nämligen ryggen vid första repetitionen, och har sedan fått intensivsjukvård för sina skador. Huruvida detta kommer att påverka hans deltagande är i nuläget oklart – men troligen lär han ändå stå på scenen i semifinalen. Om än med lite ont i ryggen…

De som dock verkligen ligger i katastrofberedskap just nu är Azerbajdzjan – som faktiskt tippas att missa finalen för första gången någonsin! Skulle detta inträffa, blir det landets största fiasko någonsin. Värt att peka ut är även att finska Saara Aalto, känd i brittiska X-faktor, ser ut att missa finalen. Skulle detta inträffa så skäms nog finska TV-bolaget Yle rejält – då man i år satsade på en uttagning där Saara redan var utsedd till landets representant. Blir detta en ren felspekulering? Spännande blir det iallafall!

 

Startpositionerna

En faktor som de flesta tv-tittare inte brukar vara medvetna om, men som alla schlagernördar har järnkoll på, är hur startordningen påverkar ett bidrags chans att vinna. Det är t.ex. ett välkänt faktum att bidrag från startposition 2 i ESC-finalen aldrig lyckats vinna! Däremot har en abnormt stor del av Eurovisionvinnarna genom åren startat bland de 5 sista bidragen i startfältet – vilket visar att startpositionerna har betydelse. Så är det även i semifinalerna! Nu är startpositionerna inte totalt avgörande för exakt vilka som går vidare, tvärtom är den statistiska effekten enbart 5 procent. Men trots denna låga effekt så är denna effekt signifikant och är därför något som vi måste ha med i beräkningarna.

Om man tittar på hur effekten faktiskt ser ut märker vi att ju senare ett bidrag startar, desto större chans har man att gå vidare. Detta kallas inom psykologin för ”The Recency Effect” d.v.s. man att man tenderar att minnas den information som man hörde senast – t.ex. är det lättare att minnas slutet av en film eller en bok än det är att minnas mitten. Samma sak gäller i Eurovision, där de sista låtarna ligger mer tillgängliga i minnet när man ska rösta, än de som var i början. Just därför är det lättare för bidragen på andra halvan av startfältet att kvalificera sig till finalen, än för de som uppträder i första halvan. Att starta som sista bidrag har varit så pass bra att 15 av 18 bidrag har kvalat in ifrån den positionen. Att däremot gå ut som 3:a har däremot blivit en dödsstöt – inte ens en tredjedel har lyckats kvalificera sig från den positionen!

Vad händer nu om vi kikar på hur resultatet hade sett ut om det enbart hade påverkats av startpositionerna?

 

 1. Irland
 2. Cypern
 3. Grekland
 4. Litauen
 5. Kroatien
 6. Israel
 7. Estland
 8. Bulgarien
 9. Schweiz
 10. Österrike
 11. Finland
 12. Belgien
 13. Armenien
 14. Island
 15. Azerbajdzjan
 16. Tjeckien
 17. Vitryssland
 18. Makedonien
 19. Albanien

 

Kommentar: Detta är en mycket intressant läsning för statistiknördar, då denna lista vittnar om en viss förskjutning mot ifjol. 2017 så hamnade många av de favorittippade länderna i första halvan av semifinalstartfälten. Eftersom de flesta av dem lyckades kvalificera sig, så ändrades även de statistiska faktorerna för i år. Eftersom de favorittippade länderna startar i första halvan även i år – så ser vi att de flesta av dem faktiskt skulle klara sig vidare enligt denna statistik! Lite otur verkar dock Tjeckien och Azerbajdzjan ha, två länder som enligt experterna borde klara sig vidare ändå. För Irland och Cypern är denna statistik dock mycket glädjande – dessa två länder har haft ganska svårt att nå finalen på sistone, och deras odds talar inte helt för en finalplats. Just därför kan just startpositionen hjälpa dem avsevärt! För Makedonien och Albanien ser det dock helt nattsvart ut – just startposition 3 och 11 har utmärkande dålig statistik och kan vara dödsstöten för deras finalambitioner.

 

Röstningshistoria

Trots att samma regler gäller alla länder, så har vissa länder lite lättare att ta sig till finalen än vad andra har. Generellt går det att förklara dessa skillnader med två faktorer:

 • – Många länder har ”kompisländer” som de alltid får höga poäng av i tittaromröstningen – oftast grannländer eller länder med en stor diaspora från landet.
 • – Vissa länder är helt enkelt är bättre på att producera bra musik – d.v.s. länder där det finns fler artister, låtskrivare och produktionsbolag än hos övriga länder, och där dessutom Eurovision lockar dessa musikproducenter att delta.

 

Tittar vi på vilka länder som oftast lyckas ta sig till ESC-finalen, så är det oftast länder som både har gott om ”kompis-länder” men också en stark musikproduktion – inhemsk eller inlånad. Numera är det nämligen många länder som ”hyr in” svenska producenter och låtskrivare för sitt ESC-bidrag, vilket vi märker i semifinal 1 där hela 6 av 18 bidrag har svensk anknytning!

Hur hade resultatlisten sett ut om enbart kvalificeringshistoriken avgjorde?

 

 1. Azerbajdzjan
 2. Grekland
 3. Armenien
 4. Cypern
 5. Österrike
 6. Kroatien
 7. Litauen
 8. Island
 9. Israel
 10. Finland
 11. Albanien
 12. Irland
 13. Belgien
 14. Makedonien
 15. Vitryssland
 16. Estland
 17. Schweiz
 18. Bulgarien
 19. Tjeckien

 

Kommentar: Landet som hamnar högst på listan här är Azerbajdzjan, som dessutom är det enda landet i årets ESC som aldrig misslyckats kvalificera sig från semifinalen – även om de på senare år fått det allt tuffare att nå finalen. Ifjol slutade man 8:a i semifinalen, vilket ändå sågs som en framgång jämfört med åren innan. Utöver Azerbajdzjan så bör också nämnas Grekland som bara missat finalen en gång – 2016. Förutom dessa två jättar, så är det tämligen jämnt mellan länderna, där mycket få har bättre kvalificeringshistorik än ca 60 %. En intressant notering är att samtliga oddsfavoriter har svag kvalificeringshistorik – Bulgarien, Tjeckien och Estland har alla haft det svårt i semifinalerna. På sistone har det dock gått väldigt bra för just Bulgarien – som har nått finalen de senaste 2 åren och dessutom slutat i topp-5 i finalen båda åren. Frågan är dock om Tjeckien och Estland kan besegra sin historik? Återstår att se. Några länder som är nederlagstippade i oddsen, men som brukar klara sig till final är Kroatien, Island och Litauen. Traditionellt har de starka grannländer som hjälper dem till final – och man ska inte utesluta att så blir fallet även i år. Island däremot, är så pass nederlagstippat att närmaste nordiska granne Finland knappast skulle kunna hjälpa.

 

Slutkommentar

Av de indikatorer som vi tagit del av här, så kan vi se att 5 länder skulle kvalificera sig enligt samtliga listor:

 

 • – Cypern
 • – Israel
 • – Grekland
 • – Österrike
 • – Litauen

 

Detta är ju lite intressant – framförallt då vi har de 2 stora oddsfavoriterna med här, samt 3 länder som fått ganska ljumna mottaganden. Just Grekland har ju dock nästan alltid kvalificerat sig, och lär nog göra det i år också. Emellertid så är det spännande att se om Österrike och Litauen också klarar det. Dessa länder känns inte lika givna i finalen, men har onekligen all statistik och alla odds med sig.

Utöver de 5 länderna ovan, så är det rätt hårt om de kvarvarande platserna. Dessa länder spås kvalificera sig enligt iallafall 2 av de 3 listor som vi tittat på:

 

 • – Estland
 • – Bulgarien
 • – Kroatien
 • – Armenien

 

Bland dessa hittar vi alltså 2 stora favoriter, Estland och Bulgarien, som har bra startpositioner och bra odds men ingen bra historik i ESC. Dock bör återigen påpekas att trenden för Bulgarien under de senaste åren har gått rakt uppåt – vilket skvallrar om att landets historik i tävlingen håller på att bli bättre. Estland däremot har ett antal svåra år bakom sig just nu. För Kroatien är det dock oddsen som talar emot dem, medan Armenien dragit på sig en dålig startposition.

Med dessa 9 återstår då enbart 1 plats till i finalen. Ifall man tittar på oddsen, så är det solklart att Tjeckien skulle ta denna plats, medan Irland sitter på den klart bästa startpositionen – och Azerbajdzjan har den klart starkaste kvalificeringshistoriken. Det är alltså 3 starka indikatorer här – men mitt tips är ändå att Tjeckien tar hem spelet. Landet har ändå en hyfsat uppåtgående trend, medan Azerbajdzjan och Irland tvärtom gjort sämre ifrån sig för varje år som går. Mitt stalltips utifrån alla dessa indikatorer är alltså att följande bidrag går vidare:

 

 • Cypern
 • Israel
 • Grekland
 • Österrike
 • Litauen
 • Estland
 • Bulgarien
 • Kroatien
 • Armenien
 • Tjeckien

 


Ja, så här analyserar alltså vår Schlagermagister Adrian om den första semifinalens resultat. Vad tycker och tror du om utgången? Vilka har en chans och vilka är chanslösa? Kommentera gärna!

 


 

Kommentera