Eurovision 2018: Analys efter den andra semifinalen

EUROVISION 2018. Den andra semifinalen är nu avklarad och vi har tio lyckliga vinnare som kommer att få framföra sina bidrag igen i finalen på lördag. Men vad hände egentligen igår och med resultatet vi har fått? Här kommer en minianalys av semifinal 2.

I skrivande stund har vi ingen aning om hur jurygrupperna respektive tittarna enskilt röstade i den andra semifinalen, utan det är siffror vi får reda på först efter att finalen är avklarad. Därför är det svårt att säga vem som var mest populär av de som gick vidare till finalen igår torsdag (10:e maj). Troligen lär det märkas i finalen om någon av dessa länder kommer att ha med slutstriden att göra, vilket det fram till tävlingen drog igång har sett ut som att göra.

 

Ryssland och Rumänien åkte ut – för första gången någonsin

2018 blev året då eran av den 100-procentliga kvalificeringshistoriken i stort sett är över. För efter att bägge semifinalerna avslutades så har alla dessa fem utom Australien och Ukraina röstats ut. I semi 2 blev det Rumänien och Ryssland som för första gången sedan semifinalsystemet infördes år 2004 inte är en del av Eurovisionfinalen. Bägge dessa länder låg länge utanför hos oddsen och nu föll de också ut efter jury- och tittaromröstningen.

Det blev alltså inga direkt chockerande uppslag i gårdagens semifinal förutom då att Ryssland och Rumänien åkte ut.

 

Förhandsfavoriterna höll – igen

Däremot var det ingen större tvekan kring de förhandsfavoriter som fanns i den andra semifinalen. Både Norge, Sverige, Australien, Ukraina och även Moldavien gick vidare till finalen. I stort sett hade oddsen bara två fel – de tippade Polen och Malta vidare, men istället blev det Slovenien och Serbien. Bägge dessa två länder låg i botten av oddsen för semi 2 även om Sloveniens odds förbättrades något under sändningen.

Norge låg länge tvåa i oddsen att ta hem segern, men efter att Alexander Rybak hade framträtt live så hoppade han ned ett antal placeringar på topp 10. Sverige fick istället förbättrade odds, även om de nu har stabiliserats med Norge. Från semifinal 2 räknar oddsen med att det bara är Sverige och Norge som kommer att ha med topp 10 att göra, resten av gänget som gick vidare kommer att få tampas med övriga placeringar. Men det är bara vad oddsen tippar.

 

 

Samtliga nordiska länder i final – utom Island

Norden får rejäl revansch i år när alla nordiska länder utom Island kvalade sig in till final. I första semifinalen var det Finland som gick vidare och i andra semin var det förutom Norge och Sverige även Danmark som tog finalplats. Ifjol missade Finland final och i Stockholm 2016 var Sverige enda nordiska landet i final.

 

En annorlunda final

Årets final blir något annorlunda mot vad vi är van vid, åtminstone om man ser till vilka länder som gick vidare respektive åkte ut. För första gången någonsin blir det en Eurovisionfinal utan i stort sett ett enda land som kan räknas som ”de stora drakarna” – länderna med stor diasporaröstning: Ryssland, samtliga Kaukasus-länder (Armenien, Azerbajdzjan och Georgien) och andra f.d. sovjetländer samt inte minst Grekland. Istället verkar detta vara året då länder som i annan ordning har svårare att kvala sig vidare nu äntligen fått sin revansch. Detta gäller inte minst Irland, Estland, Bulgarien, Moldavien, Albanien och Slovenien.

 

Innan vi går vidare till finalen…

…vill vi passa på att bjuda på hur många rätt vi fick i våra personliga tippningar inför andra semifinalen. Dock noterar vi endast de länder som var och en placerade inom topp 10, och ej enligt resultatordning (då detta offentliggörs först efter finalen). Notera även gärna att de länder som var och en valde inte behövde vara favoritbidrag.

Länder i fetstil var länder som var och en fick rätt i sin tippning.

 


Adrian:


Australien
Moldavien
Nederländerna
Norge
– Polen
– Rumänien
– Ryssland
Serbien
Sverige
Ukraina


Haris:


Australien
Danmark
Moldavien
Nederländerna
Norge
– Ryssland
Slovenien
Sverige
Ukraina
Ungern


Hollac16:


Australien
– Lettland
– Malta
Moldavien
Norge
– Polen
– Ryssland
Sverige
Ukraina
UngernLukas:


Australien
Danmark
Moldavien
Nederländerna
Norge
– Polen
– Ryssland
Sverige
Ukraina
Ungern


Markus:


Australien
Danmark
Moldavien
Norge
– Polen
– San Marino
Slovenien
Sverige
Ukraina
Ungern


Robban:


Australien
Danmark
Moldavien
– Montenegro
Norge
– Polen
– Ryssland
Sverige
Ukraina
Ungern

 

Kommentar: I den andra semifinalen var Haris en mästertippare då han fick hela 9 av 10 rätt! Därefter hade Lukas och Markus tippat vardera 8 av 10 rätt, sedan Adrian och Robban med 7 av 10 rätt. Sist kom Hollac16 som tippade 6 av 10 rätt.

 

Kommentera gärna dina åsikter om den andra semifinalen och hur många rätt fick du på din tippning!

 


 

Kommentera