Eurovision 2018: Analys efter den första semifinalen

EUROVISION 2018. Den första semifinalen i Eurovision 2018 är nu avklarad och vi har tio lyckliga vinnare som kommer att få framföra sina bidrag igen i finalen på lördag. Men vad hände egentligen igår och med resultatet vi har fått? Här kommer en minianalys av semifinal 1.

I skrivande stund har vi ingen aning om hur jurygrupperna respektive tittarna enskilt röstade i den första semifinalen, utan det är siffror vi får reda på först efter att finalen är avklarad. Därför är det svårt att säga vem som var mest populär av de som gick vidare till finalen igår tisdag (8:e maj). Enligt oddsen var ju några länder väldigt stora favoriter redan innan programmet sändes, och därför lär det märkas i finalen om oddsen hade rätt eller helt fel.

 

Azerbajdzjans finalsvit bröts

Till en början bör vi tala om att Azerbajdzjans finalsvit nu har tagit slut. Azerbajdzjan har ju lyckats ta sig till final vartenda år sedan debuten 2008, och under sina första år fick man toppresultat som inkluderar segern 2011. Men från år 2014 har det gått sämre och man har tidigare varit nära på att inte ens kvala vidare. Så i år då så tog framgångssagan slut då Aisel inte lyckades sjunga sig vidare till final. Vilken placering Azerbajdzjan än fått kommer detta var den dittills sämsta i resultatet.

Även grannlandet Armenien misslyckades att ta sig till final, och det för andra gången sedan missen 2011. Vi ska även nämna Grekland som precis som Armenien missar finalplatsen för andra gången, i detta fall sedan 2016. Både Armenien och Grekland var tippade hos oddsen att ta finalplatser, medan Azerbajdzjan allt mer tappade från toppen och landade på oddsens plats 13 i denna semifinal.

Dessa tre länder har tidigare år varit i stort sett alltid solklara finalkandidater som fått idel topplaceringar i finaler, möjligen kanske främst tack vare stor diasporaröstning. Men i år får de se finalen från läktarplats.

 

Albanien, Finland och Irland gick till final – efter flera års förluster

Medan både Armenien, Azerbajdzjan och Grekland missade finalen så ska vi nu lägga fokus på de länder som de senaste åren haft väldigt motigt att ta sig till final – men som tog sig hela vägen. Det handlar om Albanien, Finland och Irland.

Om vi börjar med Irland så är detta deras första finalplats sedan år 2013, när de kvalade sig vidare men kom sist i finalen i Malmö. Efter detta har det varit idel stopp redan i semifinalerna för Irland, men i år när varken oddsen eller nästan någon annan för delen heller på förhand hade tippat dem till final så gick de vidare. Så vi säger grattis till Ryan och Irlands finalbiljett.

Även för Sveriges östliga granne Finland har det varit motiga år de senaste åren. Senaste finalplats togs i Köpenhamn 2014, då man blev elva i totalresultatet. Efter det har man haft idel förluster, trots att man var fansens favoriter ifjol. I år har Finland pendlat uppåt och nedåt i oddsen gällande semi 1, och landade till slut på 11:e plats hos oddsen. Men det behövde Finland inte oroa sig över då de nu efter tre missade finaler i rad äntligen får sjunga igen på lördagskvällen.

Albanien har precis som Finland inte varit i finalen sedan år 2015, men i år släppte oturen och Eugent Bushpepa tog sig till final. Förutom att Albanien nu är i final igen så kan Eugent också glädja sig med att han är den första manliga artist som representerat Albanien som dessutom tog sig till final. De tre tidigare gångerna Albanien tävlat med en manlig artist (2006, 2007 och 2013) tog det stopp redan i semifinal.

 

Alla förhandsfavoriterna höll trycket

Det har varit mycket snack den senaste tiden om årets förhandsfavoriter, vilka i stort sett alla fanns i första semifinalens första halva. Samtliga dessa fem länder (Bulgarien, Cypern, Estland, Israel och Tjeckien) lyckades också, kanske inte helt oväntat, ta sig till final. Hur stort stöd de nu fick av juryerna och tittarna vet vi inte men vi lär få se på lördag om det blir dit poängen går eller om poängen går till någon annan.

Utöver dessa fem började det snackas om Litauen under sändningen och efter att de tagit sin finalplats så har oddsen sänkts för dem, dvs. de placerar sig högre. I skrivande stund ligger de femma för seger på oddsen.

 

Andra länder som åkte ut

Belgiens Sennek lyckades inte med bedriften att ta Belgien till en ny topplacering, utan fick nöja sig med att stanna kvar i semifinalen. Det är således första gången sedan 2014 som Belgien inte är i final. Vitryssland gick inte heller hem i stugorna igår utan stannar kvar i semin. Kroatien har efter comebacken för två år sedan alltid lyckats ta sig till final, men denna gång blev det stopp. De hade samma låtskrivare som de hade år 2010, då det också tog stopp. Konspiration?

Makedonien fortsätter på sin tråkiga bana och missade nu för sjätte gången gillt finalplatsen. Deras senaste final gjordes i Baku 2012 då Kaliopi blev tolva. Även Schweiz går den tråkiga vägen och föll också ut och detta för fjärde året i rad. Detta till trots att de tog hjälp av internationella jurygrupper i sin final i vintras.

Avslutningsvis blev det heller ingen fortsättning för Islands Ari Ólafsson som enligt oddsen spåddes komma sist. Vi vet inte hur han placerade sig, men det var fjärde året i rad som Island inte representeras i finalen.

 

 

Oddsens sammanfattning

I semifinal 1 hade oddsen totalt 7 av 10 rätt. De länder oddsen trodde skulle ta sig till final, men inte gjorde det, var Armenien, Grekland och Schweiz. Dessa låg på plats 8-10 inför sändningen började. De tre länder som oddsen hade fel på var således Finland (låg på plats 11), Albanien (låg på plats 15) och Irland (låg på plats 16).

Vi får se hur många rätt och fel oddsen får till torsdagens semifinal.

 

Innan vi går vidare till semifinal 2…

…vill vi passa på att bjuda på hur många rätt vi fick i våra personliga tippningar som vi gjorde inför den första semifinalen. I dagsläget då vi endast vet vilka som gick till final kommer vi bara räkna hur många rätt inom topp 10 varje skribent fick. Först efter finalen kommer vi räkna de placeringar vi satte inför sändningen.

Länder i fetstil var länder som var och en fick rätt i sin tippning.

 


Adrian:


– Armenien
– Azerbajdzjan
– Belgien
Bulgarien
Cypern
Estland
– Grekland
Israel
Tjeckien
Österrike


Haris:


– Armenien
– Azerbajdzjan
Bulgarien
Cypern
Estland
– Grekland
Israel
Tjeckien
– Vitryssland
Österrike


Hollac16:


Albanien
– Armenien
Bulgarien
Cypern
Estland
– Grekland
Israel
Litauen
Tjeckien
– VitrysslandLukas:


– Armenien
– Belgien
Bulgarien
Cypern
Estland
Finland
– Grekland
Israel
Tjeckien
Österrike


Markus:


Bulgarien
Cypern
Estland
Finland
– Grekland
Israel
Litauen
– Schweiz
Tjeckien
Österrike


Robban:


– Armenien
– Azerbajdzjan
Bulgarien
Cypern
Estland
Finland
– Grekland
Israel
Tjeckien
Österrike

 

Kommentar: Den som tippade bäst i panelen denna gång var Markus, som lyckades pricka in 8 av 10 rätt. Därefter kom Hollac16, Lukas och Robban som alla tre fick in 7 av 10 vardera. Adrian och Haris fick in 6 av 10 rätt. Notera att de länder var och en valde ut behövde inte vara favoritbidrag i startfältet. Så även om man fick många rätt behöver det inte betyda att alla ens personliga favoriter är i final.

 

Kommentera gärna hur många rätt du fick på din tippning i första semin.

 


 

Kommentera