Eurovision 2017: Portugal och Bulgarien vann årets semifinaler

EUROVISION 2017 – RESULTAT. Direkt efter att Portugal hade korats som vinnare av Eurovision 2017 släppte EBU de totala röstningssiffrorna för hur årets semifinalländer hade placerat sig. Portugal respektive Bulgarien vann sina semifinaler och det överlägset övriga konkurrenter. Sveriges Robin Bengtsson tog en betryggande tredjeplats i första semifinalen.

Första semifinalen

Portugal som nu vann hela finalen vann också den första semifinalen med totalt 370 poäng. På andra plats kom Moldavien följt av Sverige. Grekland var den som var närmast att åka ut, men tog sin finalplats med 16 poängs marginal mot elfteplatsade Georgien. Allra sist blev kanske något oväntat Lettland, som ju de två senaste åren varit en slags favorit bland många i den här tävlingen. I och med denna sistaplats har de lyckats uppnå sin fjärde sistaplats i semifinal, vilket är ett rekord som de delar med Schweiz.

Så här blev resultatet i helhet:

1. Portugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois (370p)
  2. Moldavien: SunStroke Project – Hey Mamma! (291p)
  3. Sverige: Robin Bengtsson – I Can’t Go On (227p)
  4. Belgien: Blanche – City Lights (165p)
  5. Cypern: Hovig – Gravity (164p)
  6. Australien: Isaiah – Don’t Come Easy (160p)
  7. Armenien: Artsvik – Fly with me (152p)
  8. Azerbajdzjan: DiHaj – Skeletons (150p)
  9. Polen: Kasia Moś – Flashlight (119p)
  10. Grekland: Demy – This Is Love (115p)

11. Georgien: Tamara Gachechiladze – Keep the Faith (99p)

12. Finland: Norma John – Blackbird (92p)
  13. Tjeckien: Martina Bárta – My Turn (83p)
  14. Albanien: Lindita Halimi – World (76p)
  15. Island: Svala – Paper (60p)
  16. Montenegro: Slavko Kalezić – ”Space” (56p)
  17. Slovenien: Omar Naber – On My Way (36p)
  18. Lettland: Triana Park – Line (21p)

Andra semifinalen

Bulgarien tog precis som Portugal en betryggande seger i den andra semifinalen. De fick till och med ihop mer poäng än Portugal – 403 poäng för att vara exakt. På andra plats kom Ungern följt av Israel och dessa länder föll ordentligt i finalresultatet (åtminstone Israel). Danmark var den som kom in som tionde finalist och här var det med mycket liten marginal. För hade Serbien fått fyra poäng mer eller om Schweiz fått fem poäng mer än vad de fick hade det blivit ett helt annorlunda scenario. Notera att San Marino som kom sist fick bara en enda poäng – från extraröstande Tysklands tittare. I och med det har de fått sin andra sistaplats i en semifinal (senast år 2008 då de debuterade).

1. Bulgarien: Kristian Kostov – Beautiful Mess (403p)
  2. Ungern: Joci Pápai – Origo (231p)
  3. Israel: Imri Ziv – I Feel Alive (207p)
  4. Nederländerna: O’G3NE – Lights And Shadows (200p)
  5. Norge: Jowst –Grab the Moment (189p)
  6. Rumänien: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It (174p)
  7. Österrike: Nathan Trent – Running On Air (147p)
  8. Kroatien: Jacques Houdek – My Friend (141p)
  9. Vitryssland: Navi Band – Story Of My Life (Historyja majho zyccia) (110p)
  10. Danmark: Anja Nissen – Where I Am (101p)

11. Serbien: Tijana Bogićević – In Too Deep (98p)

12. Schweiz: Timebelle –Apollo (97p)
  13. Irland: Brendan Murray – Dying to Try (86p)
  14. Estland: Koit Toome & Laura – Verona(85p)
  15. Makedonien: Jana Burčeska – Dance Alone (69p)
  16. Malta: Claudia Faniello – Breathlessly (55p)
  17. Litauen: Fusedmarc – Rain of Revolution (42p)
  18. San Marino: Valentina Monetta & Jimmie Wilson – Spirit Of The Night (1p)

Notering: Längre analyser av hur tittarna respektive juryerna röstade enskilt kommer i ett senare skede. Detta gäller bägge semifinalerna och finalen.

Sammanslagning utslagna länder i semi 1 & semi 2

Så här placerade sig de utslagna länderna efter totaltabell. Vänligen notera att poängmängden kan skilja sig då det har varit olika länder som röstat. Statistiken är således ej EBU-officiell utan bara en totalranking gjord av oss i panelen.

Tycker du att tittarna och jurygrupperna hade rätt eller fel i sin smak? Kommentera gärna!