Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC San Marino 2016

Inför ESC San Marino 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar San Marinos artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. San Marino hade startnummer 10 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om San Marinos tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • SMRTV
 • Första tävlingsåret:
 • 2008
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (12:e plats i semifinal)
 • Bästa resultat:
 • 24:a i final (2014)
 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2008)
 • Uttagningsprocess 2017:
 • Internval


San Marino debuterade 2008, men de hoppade av tävlingen direkt och återvände först år 2011 för att sedan ha medverkat varje år sedan dess. Landet som är det minsta landet till ytan bland årets ESC-länder har genom åren utmärkt sig på olika sätt, bland annat genom att skicka lite udda låtar av bland andra Ralph Siegel. Det är inget undantag i år. Dock har resultaten uteblivit helt och hållet, utom för år 2014 då man för första gången lyckades gå till final.

En intressant notering är att San Marino har alltid valt artist och bidrag genom internval. Inget undantag ifrån den regeln i år.

 

Vem tävlade för San Marino 2017?

Valentina Monetta föddes den 1 mars 1975 (42 år) i San Marino, är sångerska som växt upp med sin sanmarinska mamma och italienska pappa samt två syskon. Som barn lärde hon sig tidigt att spela piano, men sången har också funnits med. År 1995 var hon med i gruppen Tiberio och det följdes sedan av ytterligare band under många år framöver. År 2001 prövade hon lyckan i Popstars, men det är på senare år som hon gjort sig känd i Eurovisionkretsen. Valentina Monetta representerade San Marino i ESC tre år i rad: 20122013 och 2014, och på sitt tredje försök lyckades hon med bedriften att ta landet till final. Om det går minst lika bra som sist hon tävlade (en 24:e plats i finalen) återstår att se.

Jimmie Wilson är född och uppvuxen i Detroit i Michigan, USA, men numera bor han i Tyskland. Han har tidigare musikalisk erfarenhet från musikaler som Hope (i rollen som Barack Obama) men han har också nyligen släppt ett musikalbum.

Dessa två artister tävlar som en duo för San Marino med låten ”Spirit of the Night” som är gjord av Ralph Siegel, Jutta Staudenmayer och Steven Barnacle.

Så här såg San Marinos musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från San Marino och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.San Marino verkar har lika mycket fantasi som en brödrost. Återigen skickar man Valentina Monetta, och återigen med Ralph Siegel som låtskrivare, trots att kombinationen inte varit framgångsrik någon gång hittills. Det faktum att Ralphs senaste stora framgångar i ESC ligger 25 år tillbaka i tiden verkar inte besvära den lilla nationen det minsta, men det borde det kanske göra. Årets San Marinesiska disco-bidrag hade bäst före-datum 1978, och är idag inte mer än en möglig brödbit som inte ens svanarna hade ätit smulor av. Jösses, rädda oss…Jaaaaa, allas vår älskade Valentina Monetta är tillbaka, självklart med en låt av Ralph Siegel! Jag älskar det! Valentina är en artist som inte gjort annat än vuxit för varje omgång hon varit med i ESC. Och det blir bara bättre. Jag vet inte varför, men jag gillar det här.Ingen kommentar eller betygsättningÄr det inte dags att ge upp snart San Marino? Vad mer kan man säga om det här bidraget? Året är 2017 och låtskrivarna tyckte det här var en bra idé. Mer behöver jag inte säga. Tack för visat intresse San Marino.Förvisso är det lite kul att Valentina Monetta är tillbaka i Eurovisionen igen för det blir lite glädje för oss fans. Men, snälla, kom igen alltså. Det här ÄR årets skämskuddebidrag. Vad tänkte egentligen Ralph Siegel och company här? Bara musikvideon känns som årets aprilskämt, och det skulle lika gärna kunna ha varit refuserat material till Viking Lines förra reklamkampanj (ni vet den där folk dansar i slow motion innan musiken går igång som hastigast igen). Finns inte så mycket mer att säga om det här än att ge en självklar nollpoängare till detta.Det är en okej låt. Känns lite väl mycket 2000-tal. Men det är inte en ballad och det känns skönt.Valentina är tillbaka för fjärde gången och nu hade jag större förhoppningar om en bättre låt. Den här känns ganska slätstruken och Ralph Siegel har haft bättre låtar i den här tävlingen. Låten är som vanligt medryckande så därför sätter jag inte så lågt betyg även om jag vanligtvis går igång på den här typen av låtar. Jag känner en viss mättnad på såväl artisten som upphovsmannen; jag hade gärna önskat en låt på italienska nästa gång.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen