Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Nederländerna 2016

Inför ESC Nederländerna 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Nederländernas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Nederländerna hade startnummer 6 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 6 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Nederländernas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • AVROTROS
 • Första tävlingsåret:
 • 1956 (Låt 1 & 2)
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (11:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1957, 1959, 1969 & 1975)
 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2011)
 • Uttagningsprocess 2017:
 • Internval


Nederländerna var ett av de sju ursprungsländerna i Eurovisionen som debuterade 1956. Landet har haft väldigt varierande resultat i den här tävlingen. De främsta resultaten kom inledningsvis när man vann två gånger inom loppet av tre år. Men det har också blivit en del sistaplatser men även en del topplaceringar. Totalt har man fyra vinster i bagaget, varav den senaste kom 1975. Efter det gick det mellanbra, varken bra eller dåligt, men från 2000-talet började Nederländerna få väldigt mycket sämre placeringar. Från 2005-2012 lyckades landet inte ens gå vidare från semifinalerna. Ett trendbrott kom dock 2013 när man tog sig till final och hamnade på en niondeplats med Anouks ”Bird”. Därefter har man haft ytterligare två bra placeringar på tre år.

En intressant notering är att Nederländerna har börjat köra mer och mer på internval istället för nationell final. Sedan 2013 har artist och bidrag uteslutande valts internt.

 

Vem tävlade för Nederländerna 2017?

Systertrion O’G3NE består av 22-åriga Lisa Vol (född 21 juni 1994) och hennes 21-åriga tvillinglillasystrar Amy och Shelly (födda 18 oktober 1995). Alla tre är födda i Dordrecht, Nederländerna men de växte upp i staden Fijnaart.

Gruppens namn står för deras mammas blodtyp (O) och tre gener som sammanför systrarna. Systrarna har tidigare tillsammans tävlat för Nederländerna i Junior Eurovision Song Contest med låten ”Adem in, adem uit”. Detta skedde år 2007, alltså för tio år sedan räknat idag (2017). I samband med det släppte det sitt första album som följdes upp med ett andra album under 2011.

År 2014 sökte O’G3NE till The Voice i Nederländerna som de kvalade in i och slutligen vann, vilket skapade förutsättningarna för en succé. De har under 2016 deltagit i ytterligare underhållningsevents i sitt hemland.

Nu är alltså systertrion uttagen till ESC 2017 och den låt som de ska tävla med heter ”Lights and Shadows”, som är skriven och komponerad av deras pappa Rick Vol. Dock har även Rory de Kievit varit med och gjort musiken.

Så här såg Nederländernas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Nederländerna och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Jag är lite allergisk mot sådana här bidrag, det ringer lite illa i mina öron. Dels tjejgrupper som försöker sjunga i stämmor – som sedan inte klarar pressen när de väl står live på scenen inför 300 miljoner tittare och börjar sjunga falskt. Dels låtar med akustiska gitarrer i en genre som hade sin topp för 15 år sedan, med fina budskap som artisterna förväntar sig att alla lyssnar till, vilket de oftast inte gör. För att sammanfatta: Omodern, omodern och pretentiös. Och stor varning för falsksång när det väl gäller!Nå, i alla fall har vi ju nu sångare som kan sin sak. Låten är kanske lite tråkig, de kunde ha unnat sig något lite bättre i låtväg. Det som räddar dem är stämsången, men blir nog inte helt övertalad.Tre tjejer ställer upp för Nederländerna med en vacker ballad, det är så intetsägande och tråkigt. En av de mest anonyma låtar i årets tävling, bara ett snyggt scennummer kan rädda denna låt annars tror jag den kommer sist i semifinal två. Det är inte den sämsta låten som kommer sist utan den som är mest anonym och det skulle jag att Nederländerna är i semifinal två.Känns som att Nederländerna försöker återskapa magin som var The Common Linnets med detta bidrag. Men det finns ingen magi här. Som att man vill skapa en mystik, som man heller inte lyckas med. Bara tre tjejer som sjunger i mun på varandra. Som om den ena vill sjunga över den andra. Det är omodernt, tråkigt och ger mig ingenting.Nederländerna bjuder i år på vacker stämsång med ett fint budskap. Det problem jag har med denna låt är att den helhetsmässigt känns väldigt anonymt och av det skälet finns det stor risk för att den kommer att försvinna i mängden av annat. När jag försöker lusläsa vad de försöker säga så blir också själva budskapet lite för övertydligt, vilket jag personligen tror kan skada mer än vad det kan gynna dem. Överlag är det annars helt okej låt, men som många andra låtar saknar den mycket för att kunna klara sig bra i tävlingen. Dessvärre tror jag att det kan bli svårt för Nederländerna att nå finalplats i år.Stämningsfullt och vackert. Men fortfarande en ballad. Är Eurovision redo för såhär mycket ballader?Detta är bara så fruktansvärt anonymt och tråkigt. Låten ger mig absolut ingenting, men de får poäng för att de sjunger vackert. Ett ESC-år fyllt med så många ballader som tävlar, så måste man ha något extra som sticker ut. Det har inte denna låten iallafall. Kanske tjejerna får till det på scen istället när det är dags för liveuppträdandet.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen