Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Belarus 2016

Inför ESC Belarus 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belarus’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Belarus hade startnummer 14 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 3 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belarus’ tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • BTRC
 • Första tävlingsåret:
 • 2004
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (12:e plats i semifinal)
 • Bästa resultat:
 • 6:a i final (2007)
 • Sämsta resultat:
 • 22:a i semifinal (2006)
 • Uttagningsprocess 2017:
 • Nationell final


Belarus debuterade i ESC 2004, samma år som EBU valde att införa en semifinal inför finalen för att fler länder skulle få chansen att delta i tävlingen. Belarus har deltagit varje år sedan dess och det med varierad framgång. Det dröjde först till 2007 innan man tog sig till final och hamnade på en fin sjätteplats i finalen och därefter har man ytterligare några kvalificeringar i bagaget. Dock har man inte lyckats uppnå någon mer topp 10-placering – än. De två senaste åren har man inte lyckats ta sig vidare till finalen.

En intressant notering är att Belarus under många år gjort sig kända för att välja en artist och ett tävlingsbidrag för att sedan byta ut antingen artisten och/eller tävlingsbidraget. På senare år har man dock låtit bli att göra det.

 

Vem tävlade för Belarus 2017?

Duon Navi band består av de två artisterna Artem Lukyanenko (född 13 augusti 1992, 24 år) och Ksenia Zhuk (född 21 december 1991, 25 år). De bildade duon år 2013 när de gemensamt gjorde låten ”Abdymi myane”, som släpptes sommaren 2013. Ett år senare släppte de sitt debutalbum. 2016 tävlade duon i Belarus’ ESC-uttagning med låten ”Heta ziamla”, som hamnade på fjärde plats efter tittaromröstningen (som var det enda resultatet). Revanschlystna ställde de upp en gång till och kom med, denna gång med låten ”Story Of My Life (Historyja majho žyccia)” som tog dem till segern. Därmed är det Navi band som ska tävla för Belarus i ESC 2017.

Låten är helt och hållet gjord av Artem Lukyanenka. Det är första gången någonsin som ett belarusiskt tävlingsbidrag framförs på belarusiska i Eurovisionen; övriga har alltid blivit översatta till engelska eller framförts från början på engelska. Dock bär låten engelsk titel, men framförs helt och hållet på belarusiska.

Så här såg Belarus’ musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Belarus och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Vilken flashback! Belarus har i år gått tillbaka till sin debut i tävlingen för 12 år sedan, då Alexandra och Konstantin sjöng ”My Galileo” i nästan samma stil som detta! Den debutlåten är faktiskt fortfarande en av mina belarusiska favoriter, mycket just därför att den är så anspråkslös och glad. Samma sak gäller årets bidrag, detta är det gladaste och mest anspråkslösa låten i tävlingen i år! Ett glädjepiller helt enkelt, vilket verkligen behövs i detta startfält där allting är mörkt, konstnärligt och tungt. Samtidigt är ju detta egentligen rätt naivt och faktiskt rätt taffligt, så det är ju knappast något toppbidrag direkt, men den hör till de låtar jag verkligen håller tummarna för!Fråga mig inte vad, men det är något jag verkligen gillar i den här låten. Men jag kan nog verkligen inte sätta fingret på det. Är det faktumet att de sjunger på belarusiska, de kännspaka Eurovisiontrummorna eller plingandet på de traditionella belarusiska instrumenten. Det är ju nästan som om de skulle ha kopierat rakt av Love, Love, Peace, Peace…Ingen kommentar eller betygsättningHur kan man inte bli glad av detta? Det är som ett lyckorus rakt igenom. Jag förstår inte ett ord, men ändå blir jag glad. Det är udda, speciellt i årets tävling. Det är egentligen ganska enkelt och inte överproducerat som många bidrag har blivit de senaste åren. Ett trevligt inslag helt enkelt.Från början när Navi band blev valda att tävla för Belarus hade jag svårt för deras låt för att jag tyckte den kändes lite för udda för detta sammanhang. Men i takt med att många andra länder har valt så tråkiga bidrag i år så livar det faktiskt upp med en belarusisk gitarrduett. Detta även om det fortfarande känns som att det är Tobbe Trollkarl och Ronja Rövardotter som springer runt i skogen och viftar med händerna. Men det funkar det med.Jag vill så gärna att låtarna ska vara på engelska annars har jag svårt att knyta an till låtarna.Ett härligt inhemskt bidrag som verkligen lyfter den här tävlingen. Man blir glad av den här låten – så pass glad att man vill springa in i den där skogen och joddla och ropa med med sångarna i videon. Man känner sig fri och det skingrar tankarna från vardagsproblemen vilket är jätteskönt. Dessutom gillar jag att de vågar sjunga på inhemska språket – mer sånt tack! Belarus har ju inte varit i final på många år och jag tror att de har stora chanser att komma dit i år. Jag håller även med Adrian att det påminner mycket om ”My Galileo” från 2004. Helt klart en genomskön låt som man blir glad av.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen