Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Danmark 2016

Inför ESC Danmark 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Danmarks artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Danmark hade startnummer 8 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 10 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Danmarks tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


Danmark var det första nordiska landet som gick med i ESC, vilket skedde år 1957. Landets TV-bolag Danmarks Radio (DR) skickade en representant varje år fram till 1966. Sedan hoppade Danmark av tävlingen och deltog inte igen förrän år 1978 (en period på 12 år). Innan avhoppet hade man vunnit tävlingen en gång (1963) och stod således värd 1964. Efter återkomsten 1978 har man deltagit varje år utom under tre år på 1990- och början av 2000-talet då EBU:s regler sade att de sämst placerade året innan var tvungen att avstå tävlan ett år. Men från semifinalens införande år 2004 har Danmark varit med varje år. Utöver segern 1963 har man även vunnit tävlingen år 2000 och år 2013. På senare år har Danmark haft bra placeringar, men de två senaste åren har man inte lyckats kvala vidare till finaler. Kanske blir det ändring på det i år?

En intressant notering är att Danmark likt Norge konsekvent haft samma namn på sin nationella uttagning; från start till idag: Dansk Melodi Grand Prix. Även om formen över åren har förändrats så har namnet således alltid behållits.

 

Vem tävlade för Danmark 2017?

Anja Nissen föddes den 6 november 1995 (21 år) i Winmalee, Australien. Hon är en dansk-australiensk sångerska, låtskrivare, dansare och skådespelerska som bl.a. vunnit tredje säsongen av Australiens The Voice. Hennes föräldrar kommer båda från Danmark, men de har båda emigrerat till Australien i unga ålder och det var också i Australien som Anja växte upp tillsammans med sin storasyster.

Anja har alltid varit talangfull och år 2008, då hon var 12 år gammal, ställde hon upp i Australiens motsvarighet till Talang där hon lyckades gå vidare till semifinaler. Efter det har hon medverkat i en rad olika TV-shower där den största var såklart segern i The Voice år 2014. Hon släppte ganska omgående ett debutalbum, som hon följde upp med egenskrivet material. Våren 2015 släppte hon ytterligare singlar.

År 2016 ställde Anja upp i DMGP med låten ”Never Alone”, som hamnade på en andraplats efter vinnarna Lighthouse X, och året därpå, alltså i år 2017, ställde hon upp igen. Nu gick det bättre då hon och låten ”Where I Am” vann. Låten har Anja gjort tillsammans med Michael D’Arcy; Angel Tupai.

Så här såg Danmarks musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Danmark och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Ännu ett år då danskarna hade ett smörgåsbord av starka låtar i sin nationella final, men istället väljer surströmmingen. Jag kan inte förstå hur man tänker – för detta är totalt ointressant för mig. Det finns ingenting minnesvärt i den här låten, inte ens Anja själv, trots att hon faktiskt är en stark sångerska. Låten tar effektivt död på hennes röstinsats som förmodligen annars hade kunnat höja vilken annan låt som helst. Låten lyfter aldrig, den taxar inte ens ut på startbanan! Jag kan bara beklaga att danskarna håller på med den här ökenvandringen, jag hoppas att de snart hittar sin musiksmak igen.Danskarna har tydligen äntligen förstått att 90-talt boyband inte längre fungerar, och istället valt att satsa på en ballad. Då man lyssnar på den skilt för sig så låter den hur bra som helst, men direkt då man lägger den bland andra låtar så drunknar den i mängden. Därför har jag lite svårt att säga vad jag tycker. Den är ju ändå en stark låt, med en mycket stark sångerska!Första gången jag lyssnade på Danmark tyckte jag låten var ren och skär radiopop som inte tilltalade mig överhuvudtaget. Sen dess har jag lyssnat några gånger till och låten växer för varje gång jag lyssnar på den. Jag hoppas Danmark tar sig till final men väl där får de gärna komma på en 23:e plats.Detta är en låt som växt på mig under hela den här processen. I början var jag likgiltig, men nu får hon igång mig i refrängen. Jag älskar refrängen. Och en snygg blondin med fin röst kan inte slå fel i min bok. Jag tror inte på låten i själva tävlingen, men den har vuxit på mig iaf. Och den lyxen har inte den alldagliga tittaren som bara får en lyssning.Hade Anja fått tävla med låten ”Never Alone”, som hon blev tvåa med i fjolårets DMGP, i år hade jag definitivt gett fyra poäng och hållit alla mina tummar för henne att gå till final. Men hennes nu vinnarlåt i DMGP, ”Where I Am”, tycker jag personligen är inget att hänga i granen. För mig är detta en totalt intetsägande låt och därför är det här bara extremt tråkigt och väldigt entonigt att lyssna på. Framförallt i slutet när hon börjar waila loss, för då blir det bara för mycket. Jag gav Finland en poäng och tyvärr blir det samma betyg här. Anledningen till att det ens blir ett poäng är för att Anja är en duktig sångerska, men den här låten borde ha fått stanna i skrivbordslådan.Jag vill gilla Danmark, men den faller så platt. Den är inte spännande någonstans. Tyvärr.Ett av de sämre danska ESC-bidragen i modern tid. En mainstream poplåt med tråkig refräng. Sångerskan Anja är däremot en grym sångerska. Hade också önskat att hon vann med fjolårets DMGP-tvåa ”Never Alone” som i mitt tycke är en mycket bättre låt.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »