« Inför ESC Danmark 2016

Inför ESC Danmark 2018 »


Det har blivit dags att presentera Danmark, som i år representeras av Anja Nissen med låten “Where I Am”.

Danmark var det första nordiska landet som gick med i ESC, vilket skedde år 1957. Landets TV-bolag Danmarks Radio (DR) skickade en representant varje år fram till 1966. Sedan hoppade Danmark av tävlingen och deltog inte igen förrän år 1978 (en period på 12 år). Innan avhoppet hade man vunnit tävlingen en gång (1963) och stod således värd 1964. Efter återkomsten 1978 har man deltagit varje år utom under tre år på 1990- och början av 2000-talet då EBU:s regler sade att de sämst placerade året innan var tvungen att avstå tävlan ett år. Men från semifinalens införande år 2004 har Danmark varit med varje år. Utöver segern 1963 har man även vunnit tävlingen år 2000 och år 2013. På senare år har Danmark haft bra placeringar, men de två senaste åren har man inte lyckats kvala vidare till finaler. Kanske blir det ändring på det i år?

En intressant notering är att Danmark likt Norge konsekvent haft samma namn på sin nationella uttagning; från start till idag: Dansk Melodi Grand Prix. Även om formen över åren har förändrats så har namnet således alltid behållits.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: DR
  • Första tävlingsåret: 1957
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (17:e plats i semifinal)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1963, 2000 & 2013)
  • Sämsta resultat: 19:e i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2017: Dansk Melodi Grand Prix 2017
  • Startnummer i semifinal 2: #8

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Danmark valde artist och bidrag genom Dansk Melodi Grand Prix 2017. TV-bolaget DR utlyste under sommaren bidrag och höll igång en antagning till början av september. Denna gång fick man in rekordmånga bidrag – 1 115 stycken, vilka en jury fick gå igenom och sedan sålla fram 10 bidrag man tyckte passade bäst. Dessutom har även musikproducenten Cutfather varit med och tagit fram tävlande.

DR anordnade som vanligt en enda finalkväll som hölls den 25:e februari i Jyske Bank Boxen i Herning. Annette Heick & Johannes Nymark var programledare för sändningen. En stor nyhet för året var att DR förändrade formen för jurygrupperna. Med tanke på det urusla resultat som danska bidragen fått i ESC ville man få in expertis direkt i nationella finalen. Man valdes ut fem starka ESC-fans från Danmark vilka fick agera som jury. Flera av jurypersonerna är (eller har varit) med i OGAE Danmark (motsvarigheten till Melodifestivalklubben) och samtliga hade tidigare varit på flera  Eurovisioner samt även andra länders nationella uttagningar, som t.ex. svenska Melodifestivalen. Så det var en jury med koll med andra ord.

I finalen tävlade 10 bidrag genom två omgångar. Bland de tävlande hittades flera intressanta namn som t.ex. fjolårstvåan i DMGP Anja Nissen och den tidigare körsångerskan Johanna Beijbom tog också klivet ut på scenen som artist. Det återfanns även en del svenska låtskrivare i startfältet. Finalen skedde sedan genom två omgångar; först röstade tittarna och juryn (fansen) fram tre av de 10 tävlingsbidragen till en avgörande omgång där både juryn (fansen) och tittarna fick tillsammans bestämma vilket bidrag med tillhörande artist som Danmark skulle skicka till Kiev i maj.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: DR.

Anja Nissen föddes den 6 november 1995 (21 år) i Winmalee, Australien. Hon är en dansk-australiensk sångerska, låtskrivare, dansare och skådespelerska som bl.a. vunnit tredje säsongen av Australiens The Voice. Hennes föräldrar kommer båda från Danmark, men de har båda emigrerat till Australien i unga ålder och det var också i Australien som Anja växte upp tillsammans med sin storasyster.

Anja har alltid varit talangfull och år 2008, då hon var 12 år gammal, ställde hon upp i Australiens motsvarighet till Talang där hon lyckades gå vidare till semifinaler. Efter det har hon medverkat i en rad olika TV-shower där den största var såklart segern i The Voice år 2014. Hon släppte ganska omgående ett debutalbum, som hon följde upp med egenskrivet material. Våren 2015 släppte hon ytterligare singlar.

År 2016 ställde Anja upp i DMGP med låten “Never Alone”, som hamnade på en andraplats efter vinnarna Lighthouse X, och året därpå, alltså i år 2017, ställde hon upp igen. Nu gick det bättre då hon och låten “Where I Am” vann. Låten har Anja gjort tillsammans med Michael D’Arcy; Angel Tupai.

 

Lyssna på Danmark bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Ännu ett år då danskarna hade ett smörgåsbord av starka låtar i sin nationella final, men istället väljer surströmmingen. Jag kan inte förstå hur man tänker – för detta är totalt ointressant för mig. Det finns ingenting minnesvärt i den här låten, inte ens Anja själv, trots att hon faktiskt är en stark sångerska. Låten tar effektivt död på hennes röstinsats som förmodligen annars hade kunnat höja vilken annan låt som helst. Låten lyfter aldrig, den taxar inte ens ut på startbanan! Jag kan bara beklaga att danskarna håller på med den här ökenvandringen, jag hoppas att de snart hittar sin musiksmak igen.


 

 

listornamnskylt_alexander

Danskarna har tydligen äntligen förstått att 90-talt boyband inte längre fungerar, och istället valt att satsa på en ballad. Då man lyssnar på den skilt för sig så låter den hur  bra som helst, men direkt då man lägger den bland andra låtar så drunknar den i mängden. Därför har jag lite svårt att säga vad jag tycker. Den är ju ändå en stark låt, med en mycket stark sångerska!

listornamnskylt_erik

Första gången jag lyssnade på Danmark tyckte jag låten var ren och skär radiopop som inte tilltalade mig överhuvudtaget. Sen dess har jag lyssnat några gånger till och låten växer för varje gång jag lyssnar på den. Jag hoppas Danmark tar sig till final men väl där får de gärna komma på en 23:e plats.

 

 

listornamnskylt_haris

Detta är en låt som växt på mig under hela den här processen. I början var jag likgiltig, men nu får hon igång mig i refrängen. Jag älskar refrängen. Och en snygg blondin med fin röst kan inte slå fel i min bok. Jag tror inte på låten i själva tävlingen, men den har vuxit på mig iaf. Och den lyxen har inte den alldagliga tittaren som bara får en lyssning.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Hade Anja fått tävla med låten ”Never Alone”, som hon blev tvåa med i fjolårets DMGP, i år hade jag definitivt gett fyra poäng och hållit alla mina tummar för henne att gå till final. Men hennes nu vinnarlåt i DMGP, ”Where I Am”, tycker jag personligen är inget att hänga i granen. För mig är detta en totalt intetsägande låt och därför är det här bara extremt tråkigt och väldigt entonigt att lyssna på. Framförallt i slutet när hon börjar waila loss, för då blir det bara för mycket. Jag gav Finland en poäng och tyvärr blir det samma betyg här. Anledningen till att det ens blir ett poäng är för att Anja är en duktig sångerska, men den här låten borde ha fått stanna i skrivbordslådan.

 

 

Jag vill gilla Danmark, men den faller så platt. Den är inte spännande någonstans. Tyvärr.

 

 

listornamnskylt_robban

Ett av de sämre danska ESC-bidragen i modern tid. En mainstream poplåt med tråkig refräng. Sångerskan Anja är däremot en grym sångerska. Hade också önskat att hon vann med fjolårets DMGP-tvåa “Never Alone” som i mitt tycke är en mycket bättre låt.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen