Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Lettland 2016

Inför ESC Lettland 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Lettlands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Lettland hade startnummer 18 av 18 (dvs. sist ut) i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Lettlands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • LTV
 • Första tävlingsåret:
 • 2000
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (15:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (2002)
 • Sämsta resultat:
 • 19:e i semifinal (2009)
 • Uttagningsprocess 2017:
 • Supernova 2017


Lettland debuterade i ESC år 2000 och gruppen Brainstorm som tävlade lyckades hamna på en tredjeplats. Med gott självförtroende fortsatte man att tävla, men andra gången gick det inte lika bra. Skam den som ger sig och redan på sitt tredje försök lyckades Lettland ta hem segern. Därefter har det gått betydligt trögare för Lettland som vid alla försök utom två fått bottenplaceringar. Sedan semifinalsystemet infördes har de har det varit svårt för landet att kvalificera sig till final och de har hela tre sistaplatser i semifinaler. Men, när TV-bolaget LTV gjorde om uttagningen till Supernova för två år sedan lossnade det och nu börjar man se ljusa framtidsutsikter igen.

En intressant notering är att Lettland lyckades alltså vinna tävlingen på kortast tid – på sitt tredje försök. Denna utmärkelse togs dock ifrån dem när Ukraina vann 2003 – som vann på sitt andra försök. Sedan togs denna utmärkelse ifrån Ukraina 2007 då Serbien vann på debutåret, något som bara Schweiz tidigare lyckats med (1956).

 

Vem tävlade för Lettland 2017?

Triana Park är en lettisk musikgrupp som består av grundaren och sångaren Agnese Rakovska, gitarristen Arturs Strautins, trummisen Edgars Vilums och basisten Kristaps Erglis. Gruppen bildades år 2008 och har varit aktiva sedan dess. På hemmaplan är de ett mycket populärt band som kombinerar elektronisk pop med hip hop och rock. Gruppen har tidigare försökt få tävla för Lettland i Eurovisionen, men har inte lyckats ta hem segern förrän nu. Tidigare försök gjordes samtliga år mellan 2008-2012.

Men nu har de alltså lyckats och de ska tävla för Lettland i ESC 2017 med låten ”Line”, som är gjord av Agnese Rakovska, Kristaps Ērglis, Kristians Rakovskis. Notera att Agnese Rakovska har gjort både text & musik, medan övriga två har bidragit med musiken.

Så här såg Lettlands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Lettland och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Detta är nog ändå en perfekt avslutning på den första semifinalen. Detta är ju framförallt ett visuellt bidrag, för låten i sig är inte speciellt minnesvärd. Den faller helt och hållet ned i samma träsk som alla andra låtar i årets ESC – suggestiv midtempo-pop. Men om gruppen klarar av att göra något lika speciellt på scenen som de gjorde i den lettiska finalen, så kan de nog faktiskt ta sig till finalen. Nu vill jag återigen poängtera att de egentligen inte har där att göra rent musikaliskt, men tack vare sin image och visuella framtoning så funkar faktiskt detta för mig.Åh, vad skönt med något som verkligen står ut lite ur mängden, på gott och ont. Jag har påkänn att det här är ett sådant där bidrag som endera går till final med högst antal röster, eller så blir de absolut sist i sin semifinal. Jag varmnar nog ändå tyvärr inte så hemskt mycket för det här, så det får bli en tvåpoängare.Lettland har de senaste åren skickat väldigt moderna låtar som juryn har gillat men som Europas befolkning inte förstått. I år känns det som att Lettland kan få både telefonröster och juryröster. Låten känns modern men sticker inte ut som 2015 och 2016 utan är mer trallvänlig. Jag som inte brukar gilla moderna låtar fastnar även för den här även fast jag hellre lyssnar på euroschlager.Vi avslutar den första semifinalen med ett något udda bidrag. Det är inte dåligt. men det tilltalar mig inte heller. Jag tror dock det kan bli snyggt på scen om de verkligen satsar. Det lär säkert tilltala en och annan person i tv-soffan när man får se det visuellt. Det känns som ett försök till något konstnärligt som jag inte direkt går igång på eller förstår mig på, då det känns som de skiftar den ena musikstilen till den andra. Men de lyckades ju vinna genom att byta kläder massa gånger under tre minuter, så varför inte testa byta musikstilar också. Kanske kan funka.Så får vi då ytterligare en konstnärlig låt, men som får avsluta hela första semifinalen. Jag har lite svårt att veta var jag ska placera den här låten i tyckandet. Det är ingen favorit, men den är inte dålig heller. Det känns som ett konstnärligt mischmasch av alla möjliga genrer och stilar. Det känns mer som ett drömscenario kanske om man ska förstå det hela rätt. Eftersom jag inte har någon direkt uppfattning om låten som varken är bra eller dålig så blir det ett mitt-på-tre-betyg.Jag gillar inte sångerskans röst, den låter gnällig. Ja… nej, jag kommer inte på något mer.Dags för sista låten i första semifinalen. Lettland är verkligen udda när det kommer till tävlingsbidrag. Man experimenterar hejvilt. Ibland blir det bra, ibland inte. Jag tycker årets låt är rätt medioker och jag hoppas att den stannar i semin.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »