Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Serbien 2016

Inför ESC Serbien 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Serbiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Serbien hade startnummer 1 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Serbiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RTS
 • Första tävlingsåret:
 • 2007 (2004 som Serbien-Montenegro)
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (15:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (2007)
 • Sämsta resultat:
 • 11:a i semifinal (2013)
 • Uttagningsprocess 2017:
 • Internval


Serbien tävlade från början som en del av Jugoslavien, men när den unionen bröts i början av 1990-talet dröjde det ända till år 2004 innan de tävlade igen, då under unionen Serbien-Montenegro. De hade två framgångsrika år, men efter att länderna delats till egna stater tävlar både Serbien och Montenegro numera under eget flagg. Serbien har till skillnad från Montenegro haft en mycket bättre resa. På debutåret 2007 tog man hem segern, vilket var första gången sedan ESC:s premiärår som ett land vann på sin debut. Detta gjorde att Serbien fick arrangera tävlingen 2008. Efter det har det gått hyfsat och genom legenden Željko Joksimović har man haft ett par stora framgångar; dels på hemmaplan men även år 2012 i Baku. Hittills har Serbien bara misslyckats att kvala till final två gånger: 2009 och 2013 och man avstod också tävlan år 2014. Efter comebacken har man lyckats ta sig till final igen bägge gångerna.

En intressant notering är att Serbien allt som oftast framfört sina tävlingsbidrag på modersmålet serbiska. Först efter comebacken 2014 har man ändrat till engelska samtliga gånger (så även i år).

 

Vem tävlade för Serbien 2017?

Tijana Bogićević föddes den 1 november 1981 (35 år) i Novi Sad, Serbien (dåvarande Jugoslavien). Hon är popsångerska som gjorde scenisk debut år 2010 med låten ”Tražim” som blev en stor hit på hemmaplan. Musiken har alltid funnits där och att hon valde att satsa seriöst på den var efter ett möte med musikern Vlado Georgiev år 2001. Hon blev då körsångerska till honom samtidigt som hon hade sitt egna band. Tijana har dock alltid velat göra solokarriär och har också gjort så, även om hon också varit med i olika gruppkonstellationer och fungerat som bakgrundssångerska. Tijana har viss ESC-erfarenhet sedan hon var körsångerska för Nina i Düsseldorf 2011.

Tijana blev nu i år internt utvald att tävla för Serbien i ESC i Kiev, men hon har en gång försökt vinna den rollen år 2009. Men då lyckades hon inte ta sig vidare från uttagningens semifinal, så nu kan man alltså säga att hon fått lite revansch. Den låt som hon tävlar med heter ”In Too Deep” som har text & musik av konstellationen Borislav Milanov, Joacim Persson, Lisa Desmond och Johan Alkenaes. Det är alltså lite svensk hjälp som Serbien tagit till sig i år.

Så här såg Serbiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Serbien och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Serbien har förvånat mig de senaste åren! De har uppdaterat sig ordentligt – och i år är det en riktigt modern och intressant låt som de skickar. Visst, det är svenska låtskrivare i farten igen, men samtidigt så tycker jag att man har behållit mycket Balkan i soundet. Dessutom finns det något Adele-aktigt över det hela, så jag kan inte annat än att gilla detta. Dock ska det bli högintressant att se vad man gör i scenshowen, för med tanke på att man öppnar hela semifinal 2, så behövs en minnesvärd scenshow.För Serbiens del blir jag nog inte alls berörd. Främst av allt så känns det lite platt. Låten är helt okej, sångaren likaså, men för att vinna Eurovision så behöver man något som kunde lyfta det hela lite.Serbien satsar inte på en vacker balkanballad som de har gjort tidigare år utan på något nytt och modernt. De här kunde varit från vilket land som helst och jag blir lite irriterad att det är just Serbien som skickat låten eftersom de annars brukar satsa på etno som de är så duktiga på. Jag saknar en riktig bra balkanballad i år! Om Österrike eller något annat land hade skickat denna så hade jag gett låten 3,5 poäng och tyckt den var riktigt bra. Motvilligt ger jag Serbien 3,5 poäng och surar ihop i ett hörn för att de inte skickat en riktigt smäktande balkanballad.Snälla Željko Joksimović kom tillbaka, eller åtminstone Saša Milošević Mare. Serbien har helt gett upp sin identitet och det som gett dem stor framgång i denna tävling. Detta är tråkigt och intesägande för mig. Visst, det hakar på hela den här trenden med mid-tempo låtar som är så modern idag, men jag trodde inte Serbien skulle sälja sig så lätt.Överlag är Serbiens låt i år en ganska hyfsad låt och det känns som en bra start på den andra semifinalen. Däremot är jag besviken att de inte skickar något mer balkanskt till årets Eurovision. Med tanke på vilka fantastiska klassiker som detta land en gång har bidragit med så känns det ganska sorgligt när även de går in på moderna pop-spåret istället. Men låten är helt OK även om jag som sagt hade förväntat mig mer av Serbien.Bra musik och sång.Serbien inleder den andra semin och här möts vi av något helt annorlunda än vad vi brukar förvänta oss av från Serbien. En modern poplåt på engelska. Detta är ett av alla 42 bidrag jag lyssnat minst på. Den tilltalar inte mig särskilt mycket. Jag saknar balkan-balladerna som lyser med sin frånvaro i år. Hoppas verkligen att detta året bara är ett undantag.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen