« Inför ESC Litauen 2016

Inför ESC Litauen 2018 »


Det har blivit dags att presentera Litauen, som i år representeras av gruppen Fusedmarc med låten “Rain of Revolution”.

Litauen debuterade i ESC 1994 och inledde den karriären med att komma sist och att man därför fick stå över tävlan ett år. Och så såg det i princip ut de första åren för Litauens del. När man återkom 2004 med semifinalens införande har det egentligen inte gått särskilt mycket bättre. Enda gången där man har nått framgång är med gruppen LT United som år 2006 buades ut av publiken men fick en totalt sett sjätteplats med humorlåten “We Are the Winners”. Och senast nu när Donny Montell ifjol återkom med låten “I’ve Been Waiting for This Night” som hamnade nia. I övrigt har Litauen haft svårt att visa någon större framgång i den här tävlingen.

En intressant notering är att Litauen har haft långa och inte minst sagt krångliga uttagningsformer de senaste åren. Man håller ofta på drygt 10 veckor och det är aldrig från börja helt klarlagt hur vinnaren egentligen slutligen ska väljas ut.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: LRT
  • Första tävlingsåret: 1994
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (9:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 6:a i final (2006)
  • Sämsta resultat: 25:a i semifinal (2005)
  • Uttagningsprocess 2017: Eurovizijos 2017
  • Startnummer i semifinal 2: #16

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Litauen valde artist och bidrag genom uttagningen Eurovizijos 2017, som ovan beskrivet var en 10 veckor lång uttagning. Från början valdes 51 artister ut efter en antagning och dessa fick med sig varsitt bidrag. Två artister hoppade dock av tävlan innan de kommit till start och dessa platser ersattes ej.

I samband med att de tävlande presenterades meddelade TV-bolaget LRT några nyheter för denna uttagning. Bland annat hade man valt att slopa fjolårets varannan vecka-tävlande för artister med/utan eget bidrag. Istället delades startfältet först upp i fyra grundheats där ungefär hälften kvalificerade sig. Sedan kördes ytterligare fyra heats med samma upplägg (jury- och tittarröstning) med ytterligare gallring. I slutändan återstod 8 bidrag då en semifinal genomfördes för att ta fram finalfältet. Man tog då in en internationell jury som också fick rösta.

I finalen tävlade sedan 6 bidrag om segern och detta skedde också genom jury- och tittarröstning.

LRT valde modellen att spela in alla program veckovis i förväg, undantaget finalen. Efter varje inspelning släpptes också juryns röster. Först på själva sändningsdagen adderades tittarnas röster och kvalificerade bidrag gick vidare. Finalen tog istället plats i en arena i staden Klaipėda.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Viktorija Drozdova och Maksim Orlov.

Gruppen Fusedmarc är ett elektronikband som består av sångerskan Viktorija Ivanovskaja, multiinstrumentalisten Denisas Zujevas samt designern Stasys Žakas. De två förstnämnda står på scenen medan den tredje tar hand om produktion och kläder etc. Gruppen bildades i Litauens huvudstad Vilnius år 2004 som ett slags motpol till den musik som då erbjöds i Litauen. De slog snabbt igenom på hemmaplan och har blivit som en ledarstjärna för nya kreatörer. De har även uppträtt i andra länder runt om i Europa.

Den låt som gruppen får med sig till ESC 2017 i Kiev heter “Rain of Revolutions” och har arbetas fram av Denis Zujev, Viktoria Ivanovskaja och Michail Levin.

 

Lyssna på Litauens bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Hahaha Litauen upphör aldrig att förvåna mig! Landet lyckas alltid komma med det konstigaste bidraget varje år, och jag tror nog sjutton att detta kan vara det konstigaste de skrapat fram hittills! I en nationell final med många starka låtar så väljer de alltså detta hopkok av allt möjligt – utan sammanhållning eller konsistens någonstans. Man har valt ett visuellt nummer, med lite bakgrundsmusik verkar det som – ungefär som grannlandet Lettland fast med sämre musik. Och sämre artist. Nåja, det är lätt att sätta betyg på detta iallafall. De får en poäng för att vi iallafall slapp Ralph Siegel.


 

 

listornamnskylt_alexander

Åh herregud, vad är det jag lyssnar på! Det här är kanske lätt det underligaste årets tävling har att bjuda på. Det går en minut, en till, och sen ännu en tredje, och jag fattar ingenting. Jag lyssnar på den en gång till, kanske den skulle öppna sig som Pandoras ask. Men inte. Jag bara fattar inte vad de tänkt med det här. Ni som gillar det får för all del gilla det, men kan någon förklara vad det är som pågår!

 

 

listornamnskylt_erik

Jag vet inte vad jag ska säga om Litauen, jag är mållös på ett negativt plan. Brukar inte ge låtar som i alla fall försöker noll poäng men denna gång var det nära.

 

 

listornamnskylt_haris

Då kommer vi till den stora frågan – är det här årets sämsta bidrag? Den slåss om det iaf. Med tanke på hur lång uttagningsprocess Litauen har, hur kunde detta stå som slutsegrare? Jag har hört mindre skrik på födelseavdelningen än i denna låt.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Alltså seriöst Litauen: ni höll på med er uttagning i 10 (!) veckor och det här var slutresultatet? Ett slags konstnärligt mischmasch som jag inte fattar ett dugg av. Har inget mer att säga än så.

 

 

Lilla My är med i Eurovision? Skrikigt och konstigt.

 

 

listornamnskylt_robban

Jag har inte så mycket att säga om det här bidraget, för det ger mig ingenting. Förra året hade de en riktigt snygg och bra låt som slutade nia, vilket är det näst bästa resultatet någonsin för Litauen. Annars är Litauen det land i Baltikum som det gått sämst för i den här tävlingen. Hade jag fått välja fritt hade Greta Zazza fått äran att representera Litauen med låten “Like I Love You”, som är en grymt skön upptempolåt. Den hade behövts ett år som det här, när det kryllar av ballader.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Aktuella antagningar

Nationella 2020

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen