Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Belgien 2016

Inför ESC Belgien 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Belgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Belgien hade startnummer 5 av 18 i semifinal 1 och sedan startnummer 23 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Belgiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • RTBF (årets uttagning)
 • Första tävlingsåret:
 • 1956 (Låt 1 och 2)
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (10:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1986)
 • Sämsta resultat:
 • 17:e i semifinal (2009 & 2012)
 • Uttagningsprocess 2017:
 • Internval


Belgien var en av de sju ursprungsländerna när Eurovision Song Contest drog igång år 1956. Landet har deltagit så gott som alla år, med undantag för åren 1994, 1997 och 2001. Belgien är ett tvåspråkigt land och därför har respektive landsdel ett eget TV-bolag som samsas om den nationella uttagningen. Vartannat år är det flamländska VRT och vartannat år är det franskspråkiga RTBF som arrangerar tävlingen i landet, och därför kan uttagningsmetoderna skilja sig markant. VRT brukar allt som oftast välja genom uttagningen Eurosong (nationell uttagning) medan RTBF oftast på senare tid har föredragit internval. Så blev det också i år när RTBF tog ut artist och bidrag.

En intressant notering är att Belgien har än så länge endast en seger i bagaget, nämligen med Sandra Kims ”J’aime la vie” år 1986. Intressant är att Sandra vid den tidpunkten bara var 13 år gammal, vilket är den yngsta vinnaren genom tiderna. Och detta rekord kommer att hålla sig så länge EBU behåller regeln om att de tävlande måste vara minst 16 år gamla för att få ställa upp i ESC.

 

Vem tävlade för Belgien 2017?

Blanche, artistnamn för Ellie Delvaux, föddes den 10 juni 1999 (17 år) i Bryssel, Belgien. Hon är artist som gjorde sig känd när hon tävlade i The Voice i Belgien 2016. Hon lyckades gå vidare från den första auditionen genom slutkvalet och fram till de direktsända tävlingarna, men åkte ut efter andra veckans livesändningar. Efter det kom hon i kontakt med den belgiska låtskrivaren och artisten Pierre Dumoulin som hon började skriva låtar tillsammans med. De två började samarbeta och skapade ett team.

I samband med att franskspråkiga RTFB gjorde sitt artistval till ESC 2017, där de valde Blanche som artist, utökades teamet för Blanche och Pierre Dumoulin med Tim Bran. Tillsammans gjorde de låten ”City Lights” som Blanche ska framträda med i ESC 2017 i Kiev. Även Emmanuel Delcourt har varit med och skapat låten. Till historien hör att Pierre Dumoulin har gjort musiken med Emmanuel Delcourt och texten med Blanche.

Så här såg Belgiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Belgien och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Belgien har verkligen gjort framsteg de senaste åren, och i år har de verkligen höjt ribban rejält! ”City lights” är modern, cool och snyggt producerad, men kan riskera att hamna i skymundan med alla andra mörka suggestiva bidragen i år. Visst, detta är den klart snyggaste och bästa av de låtarna i år – men det betyder inte att risken ändå finns att denna glöms bort. Som vanligt hänger nog mycket på hur Blanche framställs på scenen, och det ska därför bli mycket intressant att följa repetitionerna i Kiev. För här har Belgien en potentiell topp-3 låt!Det här är än en gång en låt som jag är hemskt osäker på ifall jag gillar eller inte. Samtidigt som jag gillar sångaren och hennes röst, så tycker jag den blir lite underlig och udda i vissa sekvenser. Jag skulle kanske säga att det inte riktigt är en Eurovisionslåt det här.Ett av mina favoritländer i ESC under 00-talet. Har tappat en del under 10-talet men jag hoppas de kan växla upp igen och producera låtar som sticker ut. I år skickar Belgien en midtempoballad. Låten växer för varje lyssning men jag blir inte känslomässigt berörd som andra som hyllar den till skyarna. Tycker att låten är en miten låt. Helt okej men inte mer än så.Det känns som att Belgien hänger med i tiden och skickar en låt som funkar även utanför dessa sammanhang. Personligen vet jag inte riktigt vad jag tycker om den. Detta är en av de låtarna där jag känner mig riktigt kluven. Jag tycker inte det är dåligt, men inte heller något jag skulle sitta och lyssna på. Tycker det är ändå kul att Belgien testar alla dessa genrer och vågar prova saker i tävlingen som inte hör till vanligheterna. Intressant notis: Jag trodde detta var två personer som sjöng, men det är visst en och samma tjej som sjunger hela låten.För många är det här årets stora favorit. För mig är det här bara ett stort sömnpiller. Jag förstår inte hypen kring att det här skulle kunna vara en av årets vinnarkandidater. Konstnärliga bidrag från Belgien har dock visat sig funka när det väl gäller (t.ex. år 2015) men för mig blir det bara tack och god natt när jag hör den här låten.Vilken enformig låt. Blanche sjunger helt monotont, det händer ingenting i hennes röst. Det är synd, jag hade hoppats på Belgien. De brukar ha bra bidrag. Tyvärr kommer den enformiga sången bli Belgiens fall.Här instämmer jag helt och hållet med min panelkollega Adrian. Jag fullkomligt älskar detta bidraget. Lätt en av mina absoluta favoriter det här året. Belgien satsar återigen på kombinationen; en ung artist ihop med en modern låt. Det har varit ett framgångskoncept för Beligen flera gånger tidigare. Jag känner viss nervositet att Blanche inte kommer att greja livesången och att hon har en alldeles för blyg och osäker framtoning. Hoppas att jag har fel.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen