Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Rumänien 2016

Inför ESC Rumänien 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Rumäniens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Rumänien hade startnummer 5 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 20 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Rumäniens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


Rumänien var en av 1990-talets debutanter som under de åren hade svårt att visa framfötterna i den här tävlingen. Efter debuten 1994 fick man stå över 1995 och så fortsatte vartannat år fram till år 2002 då det plötsligt blev islossning och landet fick sin första topp 10-placering. Efter det har det gått upp och ned, men Rumänien har alltid lyckats gå till final de år som man har behövt kvala. Rumänien har två bronsmedaljer som bästa resultat. Den första kom i Kiev 2005 och den andra i Oslo 2010. Ifjol, 2016, diskvalificerades Rumänien i sista stund av EBU p.g.a. att TV-bolaget TVR hade för stora skulder till EBU. I somras/höstas kom TVR och EBU upp med en avbetalningsplan vilket har möjliggjort att Rumänien kan delta i år. För när man diskvalificerades blev TVR av med sin licens att sända bl.a. ESC, OS och Fotbolls-EM, samt en rad andra kommande stormatcher.

En intressant notering är att Rumänien hade en 14 år lång finalsvit (mellan 2002-2015) som bröts då man år 2016 blev diskvalificerad p.g.a. sitt stora skuldberg till EBU.

 

Vem tävlade för Rumänien 2017?

Ilinca Băcilă föddes den 17 augusti 1988 (18 år) i Târgu Mureș, Rumänien. Hon är sångerska som även har som specialitet av joddla. Hon är uppvuxen i en musikalisk familj och har hållit på med musik ända sedan barndomen. I sitt hemland Rumänien gjorde hon sig känd publikt då hon tävlade i rumänska X Factor år 2013 med gruppen Trupa Quattro. De tog sig ända till livesändningarna, men åkte ut. Två år senare ställde Illinca upp i Vocea Romaniei (The Voice) där hon tog sig till semifinalerna, men åkte ut.

Alex Florea, artistnamn för Alexandru Ionuț, föddes den 15 september 1991 (25 år) i Constanța, Rumänien. Han har precis som Illinca tävlat i Vocea Romaniei och X Factor, men har också samarbetat med artister som Mihai Traistariu som fick in honom på en musikskola och sedan till olika festivaler. Utöver artistkarriären skriver han sin masteruppsats.

År 2017 har dessa två artister slagit sig samman till en duo när de tävlade med låten ”Yodel It!” i den rumänska ESC-uttagningen. De var både juryns och tittarnas favorit och vann således finalen tämligen överlägset övriga startfältet. Låten de tävlar med är gjord av Mihai Alexandru och Alexa Niculae.

Så här såg Rumäniens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Rumänien och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Joddel och hipp-hopp? Frågan man nu ställer sig nu är: Vad rökte de när de kom på denna totalt verklighetsfrånvända idé? Detta är ju en kombination av de två mest dödsdömda musikgenrena i ESC – hipp-hopp och joddling. Inget bidrag i dessa genres har någonsin lyckats nämnvärt i ESC. På nått underligt sätt så är det väl i sådana fall just därför som detta skulle kunna lyckas nu – det sticker ut totalt och är svårt att undvika att beröras av! Jag är därför övertygad om att detta kommer bli det plojbidrag som faktiskt tar sig till finalen – även om den inte kommer att komma särskilt långt där. Men personligen är jag mest förvirrad – vad är detta för musik egentligen?!? Lite gladare hipp-hopp med alpkänsla? Jag får vibbar av sällskapsresan 2 – och kan inte undgå att föreställa mig Lasse Åberg komma upp på scenen i skidställ och börja rappa. Jösses… Vad är detta???Trots att de sjunger både falskt och i otakt så kan jag inte låta bli att älska det här bidraget, och helt utan att vara ironisk! Det här är just det där WTF-momentet som ska finnas i Eurovisionen, helt enkelt bara så bra!Att joddla i ESC är inget nytt som många kanske tror det har varit med ett fåtal gånger tidigare under historiens gång bland annat Österrike 2005 och Belgien 2008. Just av detta skäl så ser jag inte detta som något unikt utan mer som något gjort. Visst de är kul att de joddlar och de sticker definitivt ut detta år då det är så mycket midtempo men särskilt bra är det inte.När jag hörde denna låten första gången var min första reaktion ”Vad fan är det här?”, som följdes av ett garv jag inte fått av ett Eurovision-bidrag på länge. Detta är så otroligt dåligt att det på något sätt blir kul. Speciellt när tjejen joddlar och försöker vara seriös med det. Jag hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig en tjej med det utseendet som joddlare. Men det sticker iaf ut och skiljer sig från mängden, och den anledningen i kombination med att jag får mig ett gott skratt varje gång gör att jag inte ger det en nolla.Hade det här varit vilket annat ESC-år som helst i modern tid hade jag refuserat det här som årets skämskuddebidrag. Men med tanke på att det är så mycket ointressanta bidrag i år som är i samma typ av genre (radio/Spotifypop) så livar det upp lite. Det måste jag ändå få erkänna. Men den mentala frågan jag ställer mig är vem i detta team som fick idén att mixa joddling och hip-hop???? Även om det känns totalt crazy och så mycket icke-jämställdhet som möjligt så är det här ändå en låt som jag blir glad av. Och som extra är det kul att joddlingen gör comeback i Kiev – från staden där vi senast fick höra ett sådant inslag (fast då från Österrike).Varför joddlandet?

 Rumänien är tillbaka med ett underhållande och kul bidrag. Denna duett är ett glädjepiller och kommer få många tittarröster är jag övertygad om. Det är omöjligt att inte ryckas med oavsett om man gillar detta eller ej. Ett bra tävlingsbidrag från Rumänien.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »