Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Georgien 2016

Inför ESC Georgien 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Georgiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Georgien hade startnummer 2 av 18 i semifinal 1. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Georgiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • GPB
 • Första tävlingsåret:
 • 2007
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (20:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 9:a i final (2010 & 2011)
 • Sämsta resultat:
 • 15:e i semifinal (2014)
 • Uttagningsprocess 2017:
 • Nationell final


Georgien debuterade i ESC 2007 i Helsingfors och fick en lysande start på karriären genom att gå till final där man hamnade på 12:e plats. Ett år senare lyckades man med samma bedrift. Men när ESC skulle gå av stapeln i Moskva 2009 fick man inte tävla med den Putinkritiska låten ”We Don’t Wanna Put In” och stannade hemma ett år. När man var tillbaka igen 2010 så fick man sin bästa slutplacering någonsin – nionde plats och så blev det även året därpå. Än så länge har Georgien bara missat kvalificering två gånger: 2012 och 2014. Men man har heller inte lyckats komma högre än mittenplaceringar när man väl nått final.

En intressant notering är att Georgien och Litauen brukar utdela poäng med varandra i semifinaler. Från Georgien har det kommit 40 poäng medan Litauen har bidragit med 55 poäng.

 

Vem tävlade för Georgien 2017?

Tamara ”Tako” Gachechiladze föddes den 17 mars 1983 (34 år) i Tbilisi, Georgien. Hon är sångerska, låtskrivare och skådespelare. I dessa kretsar är hon nog främst känd för sin medverkan i gruppen Stephane & 3G som vann den georgiska nationella finalen 2009 med låten ”We Don’t Wanna Put In” som tolkades som politiskt budskap som var negativt riktat mot Ryssland och deras president Putin. Då fick Tamara aldrig tävla i ESC, men det ska hon alltså få göra i år.

Tamara har hållit på med musiken länge och har synts på en rad georgiska och internationella festivaler genom åren i olika genrer. Främst dock jazzfestivaler och andra typer av konserter. Efter att ha hoppat av tävlingen 2009 är det lite oklart vad Tamara har sysslat med, mer än att hon vann en talangtävling 2015.

Men nu får hon alltså revansch på sin ESC-biljett med låten ”Keep the Faith” som hon skrivit texten till. Låtens musik har gjorts av en känd person – Anri Jokhadze – han som tävlade för Georgien 2012 med skämtbidraget ”I’m A Joker”.

Så här såg Georgiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Georgien och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Georgien har verkligen långt kvar innan de lyckas nå topplaceringarna i finalen. Det verkar som att man i år, helt rakt av har kopierat Jamalas vinnarkoncept ifrån i fjol och lagt alla pengarna på att anspela på krig och elände. Åskan slår inte ned på samma ställe två gånger, och i synnerhet inte när låten i sig dessutom är riktigt kass. Jag ser inte detta som finalvärdigt, och hoppas att Georgien vågar tänka lite nytt tills nästa år!Här har vi ett praktexempel på någon som varit ute efter att göra en Conchita Wurst den andre, en stark kvinna som står ensam stilla på scenen, sjunger en stark låt med en kritiserande text och musik som kunde spelas i en Bond-film. Men det lyckades inte alls. Det låter dammigt, lågkvalitativt, tråkigt och billigt. I live-framträdande så håller inte riktigt rösten, så det är känns lite riskabelt.Georgien har tydligt inspireras av fjolårets vinnare Jamala. Det brukar alltid vara några bidrag som inspireras av fjolårets vinnare. Tycker dock inte att det ska vara politik i ESC och den här balanserar på knivseggen precis som Jamala gjorde ifjol. Låten är helt okej men sångerskan Tamara lyfter låten.Hur många av Rysslands grannländer ska egentligen skicka låtar med dolda budskap som är riktade mot ryssarnas politik? Första gången Georgien försökte var de inte lika subtila och diskvalificerades. Denna gången är det bättre paketerat och de har tydligt inspirerats av Jamala. Det var inte bra då och inte nu heller. Förvisso sjunger sångerskan rätt bra, men mer än så får jag inte ur denna låten. Det kommer inte bli en repris på Jamala. Så efter Robins glädjerus ska jag behöva känna ångest och depression. Tack Georgien.Det georgiska bidraget i år hade lika gärna kunnat döpas om till ”1945”, för det här känns som en fortsättning på Jamalas ”1944”. Den låten avskydde jag mycket och den här har jag inte lika höga tankar om heller. När man inte får sjunga illa om Putin (som hon försökte göra för Georgien 2009) så försöker man göra det på det här sättet istället. Tyvärr är det här bara en politisk röra som försöker röra upp historiska händelser. Mitt enda råd är: sluta vara så förbannat långsinta.Snark…Georgien är väldigt oförutsägbara i den här tävlingen. Ena stunden skickar de något galet udda eller så kommer de fram med exempelvis en sådan här kraftfull ballad med ett fredstema som har en politisk underton. Jag tycker sångerskan är grymt bra, men låten känns bara dyster och tråkig. Kan nog bli ett mäktigt framträdande på ESC-scenen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen