Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Malta 2016

Inför ESC Malta 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Maltas artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Malta hade startnummer 4 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Maltas tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • PBS/TVM
 • Första tävlingsåret:
 • 1971
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (12:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 2:a i final (2002 & 2005)
 • Sämsta resultat:
 • 22:a i semifinal (2007)
 • Uttagningsprocess 2017:
 • MESC 2017


Malta debuterade i ESC 1971 och hann delta hela tre gånger på kort tid. Men eftersom landet inte placerade sig särskilt bra hoppade man av tävlingen och återkom inte förrän år 1991 och har deltagit varje år sedan dess. Och det var efter återkomsten som det började gå bättre, för under hela 1990-talet, med undantag för år 1999, fick man konsekvent topp 10-placeringar inkl. två bronsmedaljer. Under 2000-talet höll de bra placeringarna i sig med två silvermedaljer 2002 och 2005. Men från 2006 har det gått väldigt mycket sämre för Malta. Flera gånger har man misslyckat att ta sig till final och när man väl har gjort det så har man hamnat i botten. Undantaget 2013 och 2016.

En intressant notering är att Malta har ett stort intresse för Eurovisionen och det sägs att den dagen Malta vinner ESC kommer att bli en nationell helgdag. Upp till bevis med andra ord!

 

Vem tävlade för Malta 2017?

Claudia Faniello föddes den 25 februari 1988 (29 år) i Qawra, Malta. Hon är syster till Fabrizio Faniello, som tidigare tävlat för Malta i Eurovisionen. Hon är också syster till Miriana Faniello. Vid 12 års ålder började hon tävla i olika tv-shower och deltog i många festivaler. Hon fick också chansen att sjunga tillsammans med sin bror vid olika tillställningar.

Claudia har precis som sin bror försökt få tävla för Malta i Eurovisionen, vilket har skett genom den maltesiska nationella uttagningen. Sedan 2006 har hon deltagit totalt nio gånger, vissa år med två bidrag. Innan hon nu i år tog hem segern har hon varit nära att vinna, men fallit på målsnöret. Claudia har varit med år 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 och 2013. Sedan tog hon en paus och återkom först i år och då blev det seger!

Den låt som Claudia vann nationella finalen med heter ”Breathlessly” som Philip Vella och Sean Vella gjort musiken till medan Gerard James Borg har skrivit texten.

Så här såg Maltas musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Malta och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Malta brukar vanligtvis komma med intressanta och moderna låtar till ESC, men i år verkar de försökt sig på något annat. Det hör inte till vanligheterna att Malta kommer med en ballad, om inte Chiara sjunger den. Men årets maltesiska bidrag blir en ballad som verkligen passar in i stereotypmallen för ballader – helt ointressant och menlös. Detta är verkligen årets längsta gäspning, som inte tycks lyfta eller ens göra anspråk på att försöka lyfta nån gång! Jag är ledsen för att säga det men Malta kan bättre än så här – detta är en kissepaus.Åh, en riktigt traditionell Eurovisionspowerballad. Jag vet inte om jag har så hemskt mycket mer att säga om det. Jag gillar det!Malta, ett land som verkligen gillar ESC men aldrig vunnit. Jag önskar verkligen att landet skulle få vinna men i år kommer det dock inte ske. Låten är alldeles för tråkig! Det finns för många ballader med i årets tävling och då kommer de sämre balladerna att falla under radarn. Tyvärr Malta, tänk om tänk rätt. Satsa på något unikt och modernt då kanske ni kommer att vinna.Efter att man förra året avvek från sitt traditionella stuk, är man återigen tillbaka att vara Malta. Denna gången i balladformat. Detta är så fruktansvärt tråkigt och förhoppningsvis är jag tillräckligt pigg att jag inte somnar när tävlingen är igång. Ett poäng för att sångerskan faktiskt är duktig.Suck. Återigen skickar Malta ett överspelat och mycket pretentiöst bidrag. Jag vet att Malta kan så mycket bättre än det här, för det här är ett sound vi hört så många gånger förr från just Malta. Dock, ett litet plus för musikvideon eftersom det är första gången på tio år som ett land spelar upp sin musikvideo baklänges (Ungern gjorde det 2007). För mig vinner Malta lätt kategorin Årets mest meningslösa låt.Jag gillade Malta förra året, i år är det lite långtråkigt.Claudia Faniello är en värdig representant för den lilla medelhavsön Malta. Det var bara en tidsfråga innan hon skulle få tävla i Eurovision. ”Breathlessly” tillhör helt klart en av de bättre balladerna i år,om ni frågar mig men dessvärre tror jag att hon får svårt att ta sig till final. Vi har nämligen hört den här sortens låtar allt för många gånger tidigare. Jag hoppas såklart att hon tar sig vidare, för jag känner starkt för såväl låten och för Claudia som artist.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen