Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Schweiz 2016

Inför ESC Schweiz 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Schweiz’ artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Schweiz hade startnummer 13 av 18 i semifinal 2. De gick inte vidare till finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Schweiz’ tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


Schweiz var en av ESC:s ursprungsländer som arrangerade den första tävlingen år 1956 – och som dessutom tog hem den. Det var Lys Assia med låten ”Refrain”. Denna Assia kom sedan att tävla för Schweiz inte mindre än tre år på raken, inte illa! Schweiz har haft väldigt varierande resultat i den här tävlingen, men under de första åren gick det ändå hyfsat bra. Man fick en del höga placeringar samtidigt som man också åkte på tre sistaplatser 1964, 1967 och 1974. 1980-talet gick dock något bättre då man fick in en seger (1988), en silverplats (1986) och ett brons (1982). Den goda trenden höll i sig fram till år 1993 – därefter har det gått väldigt utför för Schweiz. Enda undantaget var att gruppen Vanilla Ninja blev femma i finalen 2005.

En intressant notering är att Schweiz som har fyra nationella språk kunde skifta mellan språk under de år som alla länder var tvingade av EBU att sjunga på sitt modersmål. Bidragen från Schweiz kunde alltså framföras på både franska, italienska, rätoromanska och tyska. Efter språkregeln försvann år 1999 har dock majoriteten av bidragen framförts på engelska utom 6 stycken.

 

Vem tävlade för Schweiz 2017?

Gruppen Timebelle består av de tre artisterna Miruna Mănescu (född 28 november 1995 i Rumänien (22 år) – bandets sångerska), Samuel Forster (född 2 maj 1996 i Schweiz (21 år), spelar trummor) och Emanuel Daniel Andriescu (född 16 september 1995 i Rumänien (22 år), spelar piano, saxofon och klarinett). Gruppen bildades i Bern, Schweiz och var från början format som ett boyband av studenter vid Berns universitet. Men snart fick de med Miruna som sångerska och då förändrades bandets karaktär. Tidigare tre medlemmarna Rade Mijatović, Christoph Siegrist och Sándor Török har således lämnat bandet idag.

Timebelle ställde upp i Schweiz’ ESC-uttagning 2015 med låten “Singing About Love“, en glad upptempolåt som dock bara slutade på andra plats i den finalen. Därefter har gruppen arbetat på med musiken och släppt ett antal hits som t.ex. ”Desperado” och ”Are You Ready?”. Men det var först i år 2017 när de ställde upp på nytt i Schweiz uttagning som de tog hem. Nu är det en popballad vid namn ”Apollo” som Schweiz’ tittare tyckte bäst om och därför skickade gruppen till Kiev. Denna gång har Timebelle fått hjälp från de svenska låtskrivarna Elias Näslin, Alessandra Günthardt och Nicolas Günthardt som har gjort låtens text och musik.

Så här såg Schweiz’ musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Schweiz och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Av alla nationella finaler inför årets ESC, så var det den schweiziska som hade den mest rättvisa vinnaren i år. ”Appollo” var vida överlägset allt annat i sin final, och frågan är om den inte överglänser allt i sin ESC-semifinal också. Detta är en av årets bästa låtar, en rejäl underdog som jag faktiskt tror kan skrälla rejält. Iallafall om man lyckas få till ett spektakulärt scennummer som matchar låtens styrka. Detta är en modern snyggt producerad (svensk) ballad, som kunde ha spelats på vilken radiostation som helst. Det är ett mysterium för mig att detta bidrag inte är mer favorittippat…Senast vi såg en astronaut på scenen, förra året alltså, hade han så bråttom att komma upp på scenen att han glömde ta av sig ackrediteringsbrickan, kolla det! Om Schweiz vill satsa på astronaut- eller rymdtema vet jag inte, hoppas verkligen de skippar den tanken. Men låten i sig är rätt så bra. Det är något i tempot och ”beaten” som påminner väldigt mycket om en nytraditionell eurovisionslåt, en genre jag gillar skarpt.Schweiz har ett stort problem och de är att de skickar bra låtar men de tar sig inte till final. De senast åren har de kommit sist i sin semifinal fyra gånger, ett svårtslaget rekord. Tror tyvärr att Schweiz kommer missa final även i år. Låten är bra och hon är en duktig sångerska men jag tror inte att östeuropa förstår detta och det är Schweiz största problem.Andra Eurovision-tyckare verkar vara enas om att de alla gillar den här låten. Själv tycker jag inte den är mer speciell än vilken ballad som helst. Hon sjunger fint förvisso, men den är inte mer speciell för mig än andra ballader i varken årets tävling eller tidigare årgångar. Och i ett år med massa ballader kan den falla bort.ÅH – vad jag är så glad att Timebelle ÄNTLIGEN får tävla i Eurovision Song Contest! De borde ha fått tävlat redan 2015 med ”Singing Abut Love” men den här låten är minst lika bra, även om de kunde ha tagit i lite mer av allting. Jag hoppas att Schweiz går till final, för de har de förtjänat nu och jag hoppas att de kommer topp 5 – kanske till och med vinner! En av mina toppfavoriter i årets uppställning. Lite minuspoäng för att de kunde tagit i lite mer, annars är det här M-A-G-I-S-K-T.Ja… en ballad, igen. Den försvinner lite i mängden av ballader.Det är ett bidrag som jag älskat från första början. Det är en klassisk Eurovisionlåt som är typisk gammalschlager (vilket ju även Estlands bidrag är i år). Hoppas att siffran 13 är turnumret för Schweiz, för de förtjänar verkligen att gå till final. Dock är jag inte helt säker på att de kommer att kvalificera sig dit, men jag håller både tummar och tår för dem. Schweiz behöver ett lyft i den här tävlingen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »