Det har blivit dags att presentera Österrike, som i år representeras av Nathan Trent med låten “Running on Air”.

Österrike debuterade i ESC 1957 (året efter tävlingen grundades) och landet har haft varierande resultat i tävlingen. För det mesta har det gått dåligt, och Österrike har också åtta sistaplatser i finaler samt en sistaplats i semifinaler. På senare år när det gått dåligt har Österrike svarat med att hoppa av tävlingen i flera år. Men sedan 2011 har Österrike varit kvar i tävlingen och 2014 gav det utdelning med storseger från Conchita Wurst.

En intressant notering är att att det tog 48 år för Österrike att få sin andra seger i Eurovisionen. Man vann 1966 och sedan dröjde det till 2014 innan nästa seger kom.

 

Allmän fakta & statistik

Allmän fakta & statistik
  • TV-kanal: ORF
  • Första tävlingsåret: 1957
  • Senaste tävlingsåret: 2016 (13:e plats i finalen)
  • Bästa resultat: 1:a i final (1966 & 2014)
  • Sämsta resultat: 27:a i semifinal (2007)
  • Uttagningsprocess 2017: Internval
  • Startnummer i semifinal 2: #2

 

Om uttagningsprocessen

Om uttagningsprocessen

Österrike valde artist och bidrag genom internval. Artistvalet bekräftades av TV-bolaget ORF den 16:e december 2016 och sedan släpptes låten den 27:e februari 2017.

 

Artist & bidrag

Artist & bidrag

Foto: Roman Zach-Kiesling/ORF.

Nathan Trent föddes den 4 april 1992 (24 år) i Innsbruck i Österrike. Han är sångare främst inom genrerna pop och R&B. Han skriver, komponerar och producerar sin egen musik.

Som barn gick Nathan i piano- och violinskola och han spelade också i några av Innsbrucks stadsteaters produktioner. Han började även skriva sin egen musik tidigt och har lagt in sin personlighet i den. Nathan har även uppträtt mycket i Tyskland genom åren innan han studerade vid musik- och konstuniversitetet i Wien.

Sommaren 2016 släppte han sin debutsingel, något som uppmärksammades av ORF:s talangscouter som frågade om han ville tävla för Österrike i ESC 2017. Då hade Nathan redan skickat in en ansökan för Tysklands final, och där kommit med bland topp 30. Efter att Nathan tackat ja för Österrike fick han således inte längre pröva lyckan i Tyskland (eftersom att ingen artist får tävla för två länder samma år).

Den låt som Nathan ska tävla med i ESC 2017 heter “Running On Air” som Nathan Trent gjort med Bernhard Penzias.

 

Lyssna på Österrikes bidrag här nedanför:

 

Panelen tycker till!

Panelens betygsättningar utgår ifrån den klassiska “sämst-till-bäst”-skalan 0-5 (för exakta förklaringar – se här).

Tråkigt för Österrike att man hamnade på “dödens startposition”, nämligen som nr. 2. Men samtidigt inser jag att man troligen placerade låten där med tanke på att den troligen är chanslös ändå. Detta är visserligen skönt och lättlyssnat vilket alltid är välkommet när man sitter i solen och slölyssnar på musik, men i ESC vill man bli underhållen. Därmed är detta hopplöst ointressant i sammanhanget – och jag tror verkligen inte att Österrike har någon vettig chans att klara av finalbiljetten i år.

 

 

listornamnskylt_alexander

Lite udda, samtidigt som det känns som en låt vi hört hundratusen gånger tidigare, så känns det här som en mycket modern och trevlig eurovisionslåt.  En låt som både passar bra i och utanför Eurovisionen. Och så känns Nathan Trent väldigt autentisk.

 

 

listornamnskylt_erik

Jag är väldigt kluven till Österrike, en del av mig tycker att det här är riktigt bra och ser det som en av de bättre bidragen i år. Den andra delen av mig tycker att detta är alldeles för bra gjort, för radiovänligt, för plastigt och för tillgjort. Om Österrike gör ett bra scennummer kan det gå bra, men de kan lika gärna missa finalen för att det är för tillgjort och snyggt.

 

 

listornamnskylt_haris

Jag tycker denna trallvänliga och radiovänliga låt är en liten pärla i årets tävling. Man får en skön vibe i hela kroppen och man bara diggar med och livet känns rätt gött. Detta är ingen låt som vinner tävlingen, men den ger oss iaf en trevlig stund och det behövs också. Det känns äkta och genuint och det är något som uppskattas hos mig.

 

 

listornamnskylt_hollac16

Förra året tokälskade jag Österrikes bidrag ”Loin d’ici” som Zoë framförde, för det var en söt karamell som livade upp vardagen i Stockholm. Särskilt noterade jag då att österrikarna hade den fina reklamkuppen Free hugs (gratis kramar). Och jag blev väldigt förvånad över att låten fick alldeles för lite poäng av jurygrupperna, men blev glad att tittarna hade god smak i alla fall och röstade upp Österrike något.

Årets österrikiska bidrag är istället så långt ifrån man kan komma Zoë och hennes drömvärld, utan istället är det en helt lagom radiopoplåt som de skickar i år. Det finns dock en övervägande sannolikhet att Österrike floppar i år, av det enkla skälet att låten är lite för glad-anonym. Men för mig är det här en av semifinalens bättre bidrag, så därför hoppas jag det kommer att gå helt OK för Österrike i år.

 

 

Lite mysigt och stämningsfullt. Jag vet att jag varit mycket negativ till årets bidrag, men jag tycker inte alls att det är särskilt bra eller min musiksmak. Tråkigt, det brukar ändå vara flertalet bra bidrag men inte i år.

 

 

listornamnskylt_robban

En helt okej låt. Varken bra eller dålig, men man blir glad av låten. Den är lite småtrevlig, somrig och mysig. Nathan känns som en trevlig artist och stuket på låten känns som något som kommer från Bruno Mars eller Michael Bublé. Jag tror inte Österrikes chanser är så stora att nå final i år.

 

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Mello 2020

Nationella 2020

Uttagningskalender

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen