Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Österrike 2016

Inför ESC Österrike 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Österrikes artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Österrike hade startnummer 2 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 4 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Österrikes tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • ORF
 • Första tävlingsåret:
 • 1957
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (13:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1966 & 2014)
 • Sämsta resultat:
 • 27:a i semifinal (2007)
 • Uttagningsprocess 2017:
 • Internval


Österrike debuterade i ESC 1957 (året efter tävlingen grundades) och landet har haft varierande resultat i tävlingen. För det mesta har det gått dåligt, och Österrike har också åtta sistaplatser i finaler samt en sistaplats i semifinaler. På senare år när det gått dåligt har Österrike svarat med att hoppa av tävlingen i flera år. Men sedan 2011 har Österrike varit kvar i tävlingen och 2014 gav det utdelning med storseger från Conchita Wurst.

En intressant notering är att att det tog 48 år för Österrike att få sin andra seger i Eurovisionen. Man vann 1966 och sedan dröjde det till 2014 innan nästa seger kom.

 

Vem tävlade för Österrike 2017?

Nathan Trent föddes den 4 april 1992 (24 år) i Innsbruck i Österrike. Han är sångare främst inom genrerna pop och R&B. Han skriver, komponerar och producerar sin egen musik.

Som barn gick Nathan i piano- och violinskola och han spelade också i några av Innsbrucks stadsteaters produktioner. Han började även skriva sin egen musik tidigt och har lagt in sin personlighet i den. Nathan har även uppträtt mycket i Tyskland genom åren innan han studerade vid musik- och konstuniversitetet i Wien.

Sommaren 2016 släppte han sin debutsingel, något som uppmärksammades av ORF:s talangscouter som frågade om han ville tävla för Österrike i ESC 2017. Då hade Nathan redan skickat in en ansökan för Tysklands final, och där kommit med bland topp 30. Efter att Nathan tackat ja för Österrike fick han således inte längre pröva lyckan i Tyskland (eftersom att ingen artist får tävla för två länder samma år).

Den låt som Nathan ska tävla med i ESC 2017 heter ”Running On Air” som Nathan Trent gjort med Bernhard Penzias.

Så här såg Österrikes musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Österrike och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Tråkigt för Österrike att man hamnade på ”dödens startposition”, nämligen som nr. 2. Men samtidigt inser jag att man troligen placerade låten där med tanke på att den troligen är chanslös ändå. Detta är visserligen skönt och lättlyssnat vilket alltid är välkommet när man sitter i solen och slölyssnar på musik, men i ESC vill man bli underhållen. Därmed är detta hopplöst ointressant i sammanhanget – och jag tror verkligen inte att Österrike har någon vettig chans att klara av finalbiljetten i år.Lite udda, samtidigt som det känns som en låt vi hört hundratusen gånger tidigare, så känns det här som en mycket modern och trevlig eurovisionslåt. En låt som både passar bra i och utanför Eurovisionen. Och så känns Nathan Trent väldigt autentisk.Jag är väldigt kluven till Österrike, en del av mig tycker att det här är riktigt bra och ser det som en av de bättre bidragen i år. Den andra delen av mig tycker att detta är alldeles för bra gjort, för radiovänligt, för plastigt och för tillgjort. Om Österrike gör ett bra scennummer kan det gå bra, men de kan lika gärna missa finalen för att det är för tillgjort och snyggt.Jag tycker denna trallvänliga och radiovänliga låt är en liten pärla i årets tävling. Man får en skön vibe i hela kroppen och man bara diggar med och livet känns rätt gött. Detta är ingen låt som vinner tävlingen, men den ger oss iaf en trevlig stund och det behövs också. Det känns äkta och genuint och det är något som uppskattas hos mig.Förra året tokälskade jag Österrikes bidrag ”Loin d’ici” som Zoë framförde, för det var en söt karamell som livade upp vardagen i Stockholm. Särskilt noterade jag då att österrikarna hade den fina reklamkuppen Free hugs (gratis kramar). Och jag blev väldigt förvånad över att låten fick alldeles för lite poäng av jurygrupperna, men blev glad att tittarna hade god smak i alla fall och röstade upp Österrike något.

Årets österrikiska bidrag är istället så långt ifrån man kan komma Zoë och hennes drömvärld, utan istället är det en helt lagom radiopoplåt som de skickar i år. Det finns dock en övervägande sannolikhet att Österrike floppar i år, av det enkla skälet att låten är lite för glad-anonym. Men för mig är det här en av semifinalens bättre bidrag, så därför hoppas jag det kommer att gå helt OK för Österrike i år.Lite mysigt och stämningsfullt. Jag vet att jag varit mycket negativ till årets bidrag, men jag tycker inte alls att det är särskilt bra eller min musiksmak. Tråkigt, det brukar ändå vara flertalet bra bidrag men inte i år.En helt okej låt. Varken bra eller dålig, men man blir glad av låten. Den är lite småtrevlig, somrig och mysig. Nathan känns som en trevlig artist och stuket på låten känns som något som kommer från Bruno Mars eller Michael Bublé. Jag tror inte Österrikes chanser är så stora att nå final i år.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »