ÖSTERRIKES UTTAGNING. Inför Eurovision 2016 valde det österrikiska TV-bolaget ORF ut Österrikes artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Wer singt für Österreich?. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Efter att Österrike stått värd för Eurovision 2015 och kommit på delad sistaplats med noll poäng tog ORF nya tag till 2016. När det gällde den nationella uttagningen återgick formatet till att hålla i en enda finalkväll, men en av nyheterna var att man tog in ett wildcard via en internetomröstning. Denna gick ut på att få så många ”likes” som möjligt på Facebook, vilket skapade en del kontroverser. Men den joker som till sist fick ta plats i finalen blev sångerskan AzRaH med låten ”The One”.

Finalen avgjordes genom två omgångar; först delad jury- och tittarröstning och sedan bara tittarröstning. Juryerna som satt med i första omgången var dels en artistjury bestående av Conchita Wurst, Madita och Julie Frost samt en pressjury med åtta personer. Dessa gav poäng till bidragen, som sedan adderades samman med tittarnas röster. De två bidragen som fått högst totalpoäng efter tittarna och juryns dom gick vidare till duellen där tittarna korade vinnaren.

Eurovision-resultat 2016

Vinnare i Österrikes uttagning blev sångerskan Zoë med bidraget ”Loin d’ici”, som hon gjorde tillsammans med sin pappa Christof Straub.

I Eurovision 2016 blev Österrike lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 13:e plats (av 26 länder) med 151 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2016-02-12

 • Programledare:
 • Andi Knoll och Alice Tumler

 • Plats:
 • ORF Center, Wien

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Vincent Bueno – All we need is that love
 2. LiZZA – Psycho
 3. Orry Jackson – Pieces in a puzzle
 4. Elly V – I’ll be around (Bounce)
 5. Lia Weller – Runaway
 6. Farina Miss & Céline Roscheck – Sky is the limit
 7. AzRaH – The one
 8. Sankil Jones – One more sound
 9. Bella Wagner – Weapons down
 10. Zoë – Loin d’ici

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Zoë”Loin d’ici”
 2. LiZZA”Psycho”
 3. Sankil Jones”One more sound”
 4. Vincent Bueno”All we need is that love”
 5. Elly”I’ll be around (Bounce)”

Kommentar: Det är alltid svårt att göra bedömningar utan att ha sett alla bidrag live, men Österrike verkar ha ett mycket intressant startfält. Förvånansvärt nog, är den bästa låten i år faktiskt fransk – ”Loin d’ici” är mycket speciell låt, inte alls olik superhitten ”Joe le taxi” från 1987. Visst kan den framstå som lite gammaldags, men oj vad skön den är! Dessutom klar oddsfavorit! En annan låt jag fastnade för är svenskskriven med bland annat Peter Wennerberg – som samarbetat med bl.a. Måns Zelmerlöw! Får se om LiZZA kan hantera den bombastiska låten i finalen.. Rent generellt ska jag ge Österrike en eloge för kvaliteten, det är mycket som låter riktigt bra.


    


 1. Zoë”Loin d’ici”
 2. LiZZA”Psycho”
 3. Farina Miss & Céline Roscheck”Sky is the limit”
 4. Lia Weller”Runaway”
 5. Bella Wagner”Weapons down”

Kommentar: Överlag har Österrike ett ganska mesigt startfält i finalen och det är synd för Österrike behöver verkligen en vinnare om de ska lyckas ta sig till finalen från ESC-semifinal 1 senare i maj. De möter på tufft motstånd från flera länder framförallt de stora drakarna och om det blir som det blir så är fem finalplatser redan tagna. Nåväl, min favorit är Zoë som sticker ut från startfältet egentligen mest för att hon har en egen låt som sjungs på franska medan många andra artister i startfältet sjunger remixer av andra typer av amerikanska hits, i mer eller mindre dåliga versioner. Sedan finns det överlag ett stort antal låtar i detta startfält som jag personligen tycker är en stor gäspning. Så Österrike, gör rätt och skicka Zoë till Eurovision!


  


 1. Zoë”Loin d’ici”
 2. Lia Weller”Runaway”
 3. Orry Jackson”Pieces in a puzzle”
 4. Farina Miss & Céline Roscheck”Sky is the limit”
 5. AzRaH”The one”

Kommentar: För mig finns det endast en värdig vinnare och det är Zoë, som kom 3:a ifjol. I år hoppas jag det är hennes år att ta hem segern. Tack Österrike för ett bra ESC 2015.

 

 

Resultat


På fredagskvällen den 12:e februari höll Österrike sin Wer singt für Österreich, där sångerskan Zoë tog hem segern med låten ”Loin d’ici”. Därmed blev det hon som får tävla för Österrikes räkning i Eurovision Song Contest 2016 i Stockholm i maj. Vi noterar att Zoë tävlade redan i fjolårets österrikiska uttagning, då med bidraget ”Quel Filou”. Den gången hamnade hon på tredje plats och nu blev det en efterlängtad revansch!

Så här såg framträdandet ut i årets final:

 

Hela resultatet

Efter att de tio finalbidragen hade framförts fick artist- och pressjuryn samt tittarna rösta på sina favoriter. Deras resultat slogs samman där de två bidragen som fått högst totalpoäng gick vidare till den avgörande duellen där tittarna fick rösta fram vinnaren. Duellen var dock väldigt kort då den pågick i endast 90 sekunder! Nedan presenteras slutresultaten.

 

Den avgörande omgången

 1. Zoë – ”Loin d’ici”
 2. Elly V – ”I’ll Be Around (Bounce)”

 

Utslagna bidrag efter första omgången (utan inbördes ordning)

 • AzRaH – ”The one”
 • Bella Wagner – ”Weapons down”
 • Farina Miss & Céline Roscheck – ”Sky is the limit”
 • Lia Weller – ”Runaway”
 • LiZZA – ”Psycho”
 • Orry Jackson – ”Pieces in a puzzle”
 • Sankil Jones – ”One more sound”
 • Vincent Bueno – ”All we need is that love”

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


     


Jag tycker Österrike skickar rätt artist till Eurovision Song Contest. Den sticker ut dels tack vare att Zoë sjunger jättebra men framförallt att det är en intressant låt – på franska. Numer när de flesta ser ut att vilja sjunga på engelska tror jag denna låt kommer sticka ut från mängden. En av de bästa låtarna som hittills blivit klara för ESC-tävlan i år. Det låter lite som ett Kate Ryan-sound och det gillar jag!


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera