Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Kroatien 2016

Inför ESC Kroatien 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Kroatiens artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Kroatien hade startnummer 11 av 18 i semifinal 2 och sedan startnummer 13 av 26 i finalen.

Först ger vi en faktaöverblick om Kroatiens tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • HRT
 • Första tävlingsåret:
 • 1993
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (23:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 4:a i final (1996 & 1999)
 • Sämsta resultat:
 • 16:e i semifinal (2013)
 • Uttagningsprocess 2017:
 • Internval


Kroatien var under 1960-, 70-, 80- och början av 90-talet en del av Jugoslavienländerna och tävlade således under Jugoslaviens flagg. Men efter att dessa länder började bryta sig ur Jugoslavien under 1990-talet så började också Kroatien att tävla under egen flagg. Till en början hade man hyfsad medvind med en rad topp 10-placeringar, som under 2000-talets början började gå allt mer mot mittenplaceringar i finalen. År 2007 kom det första bakslaget då man misslyckades att ta sig vidare till finalen, vilket man dock hämtade upp de två kommande åren. Men sedan började det gå trögt igen och efter fyra tröstlösa försök avstod TV-bolaget HRT tävlingen under två års tid. Det var först ifjol i Stockholm som man återkom och fick sin revansch på finalplats. Dock tillfälligt eftersom man hamnade i bottenträsket – igen. Senaste topp 10-placeringen i final var år 2001.

En intressant notering är att Kroatien har stått värd för ESC trots att de aldrig vunnit som eget land. Detta skedde år 1989 när forna Jugoslavien vann ESC och tävlingen förlades till Kroatiens huvudstad Zagreb.

 

Vem tävlade för Kroatien 2017?

Jacques Houdek, även kallad Mr. Voice, föddes den 14 april 1981 (35 år) i Velika Gorica, Kroatien (dåvarande Jugoslavien). Han är artist som sjunger i ett brett register; från pop till soul till opera. Efter att ha gått ut musikgymnasium fortsatte han att studera musik på högre nivå. Han tog bland annat sånglektioner. Efter studieslutet vid millennieskiftet inledde han sin karriär med en första konsert, som följdes upp med singlar och som så småningom ledde till ett skivkontrakt. Han har efter detta album släppt ytterligare 12 album.

Jacques är idag en av coacherna i kroatiska The Voice och han har bland annat varit coach för fjolårets kroatiska ESC-representant Nina. Han har även ställt upp i den kroatiska ESC-uttagningen förut (på den tiden när det var en riktig final) men lyckades då inte vinna. Istället är det nu som han har blivit internt utvald att tävla för Kroatien i ESC 2017 i Kiev.

Låten som Jacques ska tävla med heter ”My Friend”, en låt som Jacques har varit med och gjort text och musik till. Övriga namn på upphovslistan är Ines Prajo, Arjana Kunštek och Fabrizio Laucella, Siniša Reljić och Tony Malm.

Så här såg Kroatiens musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Kroatien och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Neeeeeej!!!!! Opera!! Ballad!!! Pop!!! Pretentiöst J#¤% S%&%!!!!!!!! SLUTA! Jag klarar inte det här! 0 POÄNG!!!!Den här är lite kul, eftersom det är samma kille som sjunger både opera, pop och ballad. Det är ett snyggt arrangemang, men om det funkar live i Kiev är svårt att säga före man ser det där. Det finns en stor risk att det skiter sig fatalt, och förändras till en kylskåpspaus, vilket är synd. Men det är nog bara så det är.Kroatien satsar på att sticka ut genom att blanda genres som man blandar spritsorter i en häxblandning. Grekland gjorde också det och jag gillar deras låt bättre. Den här är bara konstig och jag vet knappt om det är någon refräng i låten. De här kommer vara en låt som ESC-fansen kommer snacka om i många år. Det är trots allt det här jag gillar med ESC och de ska Kroatien ha en poäng för.Det tog mig ett tag att inse att detta bidrag bara hade en sångare. Det är riktigt förvirrande. Det är som att han sjunger en duett med sig själv. Men å andra sidan är det ganska häftigt att se hur han kan skifta i tonarter och musikstilar så skickligt. Ska bli intressant på scen. Det är väl det enda intressanta med den här låten.Det här måste vara det mest schizofrena bidrag som tävlat i Eurovision Song Contest genom alla tider. Seriöst – stå och sjunga duett med sig själv? Nej, det enda som saknas är att numret avslutas med att kroatisk TV skickar in männen med de vita rockarna att ta av artisten från scenen efter avslutat framträdande. Låten känns som en parodi på opera och popmusik och det tycker jag inte ska belönas. Så därför blir det betyget jag ger till Kroatien i år.Fin sång, jag gillar mannen som sjunger mörkt, rösterna passar ihop. Men det känns lite musikal på det…Jag tycker det är häftigt att han sjunger duett med sig själv. Till skillnad från många av mina övriga panelkollegor är jag positiv till detta. Det är absolut inte jättebra, men det är inte dåligt. Jag tycker att det är underhållande, kul och upplyftande och får en härlig gåshudskänsla av låten.


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »