Resultat avgjorda uttagningar vecka 3, 2024

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det Sloveniens bidragsuppspel, Norges och Litauens fortsatta heats samt Estlands semifinal.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna resultaten!

 

Uttagningsprogram

Norsk MGP 2024 – Heat 2

 

NRK har valt att fortsätta med modellen att ha heats inför finalen i Norsk MGP där tittarna bestämmer vilka låtar som ska gå till final. Totalt tävlar 18 bidrag och i det andra programmet i lördags fick vi se och höra ytterligare 6 bidrag som efter en omröstning blev tre finalister. Så här blev resultatet (de fetmarkerade bidragen gick till final):

 

Sedan tidigare har även följande bidrag lyckats ta sig till final:

 

Eurovizija.LT – Heat 2

 

Litauen genomför även det här året en längre uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest och i lördags visades det andra av fem sändningar. Åtta bidrag deltog där en gemensam jury- och tittarröstning röstade fram vilka två bidrag som får göra föregående heats finalister sällskap i finalen. Förra veckan var det Silvester Belts Luktelk och VB Gangs KABOOM!!! som röstades vidare och den här gången var det Aistès We Will Rule the World och Žalvarinis’ Gaudė Vėjai som fick högst totalpoäng. Precis som föregående heat fick vinnarna 12+10 respektive 10+12 poäng från både juryn och tittarna.

 

Resultatet – de utröstade låtarna

Resterande låtar i startfältet placerade sig som följer i omröstningen:

 

Vad tyckte vi om låtarna?

Efter sändningen har vi tyckt till om startfältet och våra topplistor hittar du här. I och med att inte alla låtar släpptes i studioversion före sändningen bygger våra listor enbart på intryck från liveframträdandena.

 

Eesti Laul 2024 – Semifinalen

 

Estlands uttagning Eesti Laul har ett annorlunda upplägg i år då fem låtar direktkvalifcerades medan resterande 15 låtar fick tävla i en semifinal om ytterligare fem finalplatser. Resultatet avgjordes av en tittar- och juryomröstning som hölls under lördagskvällen.

 

Vilka bidrag gick till final?

Följande fem bidrag kvalade in till finalen i omröstningen. De listas i alfabetisk ordning efter artist med länkar till liveframträdandena.

 

Dessa låtar gör nedan fem låtar sällskap i finalen den 17:e februari:

 

* Finalister med Asterix (*) efter sig röstades in som wildcards av tittarna i en andra röstningsomgång.

 

Vilka bidrag åkte ut?

För resterande tio bidrag tog ESC-resan slut redan nu. De utröstade bidragen listas i alfabetisk ordning efter artist med länkar till liveframträdandena.

 

Misija Malmö – bidragsuppspel

 

I mitten av oktober förra året meddelade det slovenska TV-bolaget RTVSLO att de efter föregående års internval skulle man nu återgå till ett finalkoncept igen. Dock skulle detta komma att ändras då RTVSLO i december meddelade att de efter den antagning som genomförts skulle leda till ett internt val igen. Den här gången valde man ut sångerskan Raiven som tidigare tävlat i tre slovenska ESC-uttagningar och blivit både silver- och bronsmedaljör vid dessa tillfällen.

Bidraget hon ska tävla med i Malmö heter ”Veronika” och den låten presenterades officiellt under lördagskvällen i programmet Misija Malmö som sändes i RTVSLO under ledning av Tilen Artač. När programmet var över släpptes tävlingsbidragets officiella musikvideo på Eurovision.tv:s YouTube-kanal.

”Veronika” har skapats av Raiven tillsammans med låtskrivarna Klavdija Kopina och Bojan Cvjetićanin (den sistnämnda representerade Slovenien i fjolårets Eurovision som del av rockgruppen Joker Out!).

 

 

Internval/andra besked

Under veckan fick vi ännu ett artistbesked bekräftat, i det här fallet från Österrike som internt valt ut sångerskan Kaleen som sin representant till Malmö. Tävlingsbidraget, som har fått namnet ”We Will Rave”, kommer även det att vara utvalt internt. Låten är gjord av bland andra Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, som ju var en av låtskrivarna bakom 2023 års ESC-vinnarlåt ”Tattoo”. Bidraget har fått ett preliminärt släppdatum till slutet av uttagningssäsongen.

Annars fick vi fler besked gällande länder som ska ha hålla i nationella uttagningar. Bland annat meddelades det vilka 20 bidrag som ska tävla i Portugals uttagning Festival da Canção 2024 respektive vilka åtta bidrag som hittills är utvalda i Tysklands Das Deutsche Finale 2024. Förutom dessa åtta tillkommer ett wildcard från en egen uttagning vars final hålls veckan före den riktiga finalen.

 

Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt eller delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2024. I skrivande stund (22 januari) handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med både artist- OCH bidragsvalet

Albanien har röstat fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Zemrën n’dorë”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av Festivali i Këngës 62 i december 2023.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis med bidraget ”Liar”. Det är okänt när under säsongen låten släpps officiellt.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget Veronika”. 

Tjeckien har röstat fram sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av ESCZ 2024 i december 2023.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Belgien har internt valt ut sångaren Mustii. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen, men en del av låttexten kan man se i den här artikeln.

Georgien har internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Österrike har internt valt ut sångerskan Kaleen. Tävlingsbidraget presenteras i slutet av uttagningssäsongen.

 


 

Kommentera