Eurovisionnytt vecka 7, 2018

NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Kalender: veckans uttagningar

Förra helgen innehöll många sändningar inklusive två finalavgöranden i såväl Danmark som Italien. Denna vecka blir minst lika rolig, inte minst för att det är nu som de flesta länder kommer igång med sina uttagningar.

Till helgen blir minst två länder till klara med artist- och bidragsvalet. Det handlar om Montenegro och Vitryssland vars finaler hålls fredag och lördag. I övrigt fortsätter heats och semifinaler i många länder, däribland Portugal och Slovenien som kommer igång med sina uttagningar.

 

Dessa uttagningar äger rum denna vecka

Med reservation för eventuella tillägg och framtida förändringar.

 

Fredag

 • San Marino – andra semifinalen
 • Vitryssland – final!

 

Lördag

 • Estland – semifinal 2
 • Island – semifinal 2
 • Lettland – heat 3
 • Litauen – heat 6
 • Montenegro – final!
 • Slovenien – semifinal
 • Sverige – deltävling 3
 • Ukraina – semifinal 2
 • Ungern – semifinal 2

 

Söndag

 • Portugal – semifinal 1 (18:e)
 • Rumänien – heat 5 (18:e)

 

 

Melodifestivalnyheter

Vi tycker till om bidragen i deltävling 2

I lördags (10:e februari) avgjordes den andra deltävlingen i Melodifestivalen 2018 i Göteborg. Nu vet vi vilka två artister som gick direkt till final, vilka två artister som gick till Andra chansen respektive vilka tre artister som åkte ut. Men om vi för ett ögonblick lämnar hur resultatet de facto slutade i lördags så tänkte vi skribenter nu ge vår syn på detta. Så häng med på våra betyg, omdömen och topplistor som finns här.

 

 

2,9 miljoner såg lördagens deltävling i SVT1

Mediemätning i Skandinavien (MMS) har redovisat tittarsiffrorna för den gångna helgens TV-program, och denna gång var det en betydlig nedgång för Melodifestivalen. I SVT 1 sågs programmet av 2 916 000 personer (siffran har justerats upp i efterhand), vilket är nästan 387 000 färre mot första deltävlingen. Dock landar nog siffran ändå på runt 3 miljoner då MMS’ beräkning enbart gäller för SVT1 och inte webbsändningen i SVT Play. Klart är ändå att det är en något sämre siffra mot vad det brukar vara, men ändå var det veckans mest tittade program.

 

 

Med nya tag, dags för den tredje deltävlingen nu på lördag

De tävlande i Malmö (artisten Dotter saknas dock på bilden). Foto: ESC-Panelen.

Nu på lördag kl. 20:00 CET i SVT1 avgörs den tredje deltävlingen i Melodifestivalen 2018. Veckans deltävling sänds från Malmö Arena i Malmö, där sju tävlande gör upp om ytterligare två finalplatser samt två platser i Andra chansen.

Startfältet är denna gång Martin Almgren, Barbi Escobar, Moncho, Jessica Andersson, Kalle Moraeus & Orsa Spelmän, Dotter och Méndez.

Läs mer om veckans startfält här.

 

 

Nationella uttagningar

Första semifinalen i San Marino – endast låtuppspel inför juryns val

San Marino är igång med sin nationella uttagning, och i förra veckan fick vi för första gången höra de potentiella Eurovisionbidragen och se artisternas liveframträdanden. Denna vecka kommer nya framträdanden att göras, och det är också då som det avgörs vilket bidrag respektive tävlande tar med sig till finalen den 3:e mars.

För första gången någonsin håller San Marino i en nationell uttagning som omfattar mer än bara ett internval. Det är en större talangtävling som hittills har innefattat en stor onlineuttagning och nu direktsändningar. Förra veckan hölls ett första program/semifinal där de 11 uttagna artisterna fick framträda med varsin låt. Låtarna är potentiella Eurovisionbidrag och tanken är att varje tävlande ska få med sig ett bidrag till den stora finalen som hålls den 3:e mars. Varje artist har alltså fått två bidrag vardera som de tävlar med nu, men endast ett av dem går till final.

De tävlande artisterna kommer ifrån Finland, Israel, Italien, Malta (2 st), Norge, San Marino, Tyskland (2 st), Zimbabwe och Österrike.

 

Så här såg framträdandena ut i första semifinalen förra veckan:

 1. Emma Sandström – Diamonds
 2. IROL feat. Jessika – Stuck Without Me
 3. Giovanni Montalbano – Per quello che mi dai
 4. Basti (Sebastian Schmidt) – Moonlight
 5. Judah Gavra – Stay
 6. Tinashe Makura – We Are One
 7. Jessika feat. IROL – Who We Are
 8. Sara de Blue – Until the Morning Light
 9. Jenifer Brening – Sorry
 10. Franklin Calleja – Best Years of Our Lives
 11. Camilla North – Free Yourself

 

 

Polska bidragen är presenterade

Om två veckor kommer Polen välja artist och bidrag till Eurovision 2018 genom sin nationella final. I förra veckan kom man med besked om vilka bidrag som valts ut.

Efter en längre nationell antagning som avslutades den 1:a februari har nu urvalsjuryn i Polen beslutat vilka 10 bidrag som ska tävla i finalen. Finalen är planerad att hållas lördagen den 3:e mars, där jury och tittarna gemensamt bestämmer vem som får åka till Lissabon i maj. Startfältet ser ut som följer:

 

 • Saszan – ”Nie chcę ciebie mniej”
 • Monika Urlik – ”Momentum”
 • Isabel Otrebus – ”Delirium”
 • Ifi Ude – ”Love is stronger”
 • Future Folk – ”Krakowiacy i górale”
 • Gromee feat. Lukas Meijer – ”Light me up”
 • Marta Gałuszewska – ”Why don’t we go”
 • Pablosson – ”Sunflower”
 • Maja Hyży – ”Skin”
 • Happy Prince – ”Don’t let go”

 

Notera gärna att Isabel Otrebus som var med i fjolårets polska uttagning är tillbaka igen, denna gång med en låt signerad Elize Ryd och Jonas Thander. Dessutom har systrarna Ylva & Linda Persson fått med låten ”Momentum” som Monika Urlik ska framföra.

 

 

Saara Aalto presenterar sitt första tävlingsbidrag

Den 3:e mars håller även Finland sin final där Saara Aalto ska framföra tre bidrag och sedan får jury och tittarna rösta fram en vinnare. I förra veckan släpptes den första låten som heter ”Monsters”.

Låten är skriven och gjord av Saara Aalto tillsammans med Joy Deb, Linnea Deb och Ki Fitzgerald, och finns att lyssna på här.

Joy och Linnea Deb har haft med en rad bidrag i Melodifestivalen, där de lyckats vinna två gånger: 2013 och 2015, den senare tog ju även hem segern i Eurovision Song Contest. Ki Fitzgerald är son till Scott Fitzgerald som blev tvåa efter Celine Dion i Eurovision 1988.

Resterande bidrag som Saara Aalto ska framföra i UMK-finalen kommer att släppas denna och nästa vecka.

 

 

Smygklipp av de slovenska bidragen är släppta

Denna lördag (17:e februari) avgörs semifinalen i Slovenien, där 16 tävlande gör upp om 8 platser i finalen. Inför programmet har TV-bolaget RTVSLO släppt smygklipp av tävlingsbidragen.

Bidragen presenterades i radioprogrammet Val 202 på kanalen Radio Slovenija, som tillhör RTVSLO, och om du missade detta finns de att lyssna på här. Alla låtar framförs på slovenska.

I år kommer EMA bestå av en semifinal och en final. I semifinalen är det delad jury- och tittarröstning, medan i finalen är det något oklart hur stor makt tittarna kommer att ha. Det har tidigare påtalats att det endast ska vara juryröstning rakt igenom allt.

 

 

Även portugisiska smygklipp presenterade

På söndag (18:e februari) drar Portugals Festival da Cançao 2018 igång med sin första semifinal. Denna gång står mer på spel i och med att en av de som valts ut till tävlingen de facto kommer representera Portugal för första gången på hemmaplan. Inför semifinalen har RTP släppt smygklipp av låtarna som tävlar.

Det är första gången någonsin som RTP har valt att släppa smygklipp inför sina Festival da Cançao-sändningar, åtminstone nu i semifinalstadiet. Totalt är det 13 låtar som deltar i den första semifinalen, där sju av dem kommer att röstas vidare till finalen den 4:e mars.

Smygklippen finns att lyssna på här.

 

 

Serbien har släppt studioversioner av tävlingsbidragen

Det dröjer till nästa tisdag (20:e februari) innan den serbiska finalen kommer att avgöras, men redan nu går det att lyssna på studioversioner av de 17 tävlingsbidragen.

I år har det serbiska TV-bolaget RTS valt att återvända till formatet Beovizija, som man senast använde för nio år sedan. Efter en nationell antagning har låtarna nu valts ut och totalt är det 17 låtar som tävlar. Låtarna finns att lyssna på här.

Finalen kommer även att gästas av tidigare Eurovisiondeltagare, men vilka dessa är har inte avslöjats än.

 

 

Första liveframträdandet för Tjeckiens Mikolas Josef

Sedan ett par veckor tillbaka är Tjeckien klara med sitt artist- och bidragsval, där Mikolas Josef och hans låt ”Lie To Me” tog hem segern. I helgen deltog Mikolas Josef i Ukrainas första semifinal där han framförde låten live.

I lördags var alltså Mikolas på plats i sändningen av Vidbir 2018, där han framträdde med ”Lie To Me” för första gången efter segern i nationella uttagningen. Du kan se klippet via denna länk.

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

Vilka länder är klara med sina val?

Så här långt in på säsongen har vi ett antal länder som är klara med sina val till Eurovision 2018. Så här ser det ut än så länge.

 

Länder som är klara med både artist- och bidragsval

Med möjlighet att slutversion av bidragen presenteras mot slutet av nationella-säsongen:

 

 

 

Länder som endast meddelat artist

 


 

Kommentera