Eurovision 2017: Inför den stora finalen

EUROVISION 2017 – FINALEN. Lördagen den 13:e maj 2017 var det så det dags för den stora finalen av Eurovision Song Contest 2017. Finalen gick av stapeln i Kiev i Ukraina och 26 länder gjorde upp om segern, där tittarna och jurygrupper i 42 länder fick avgöra vem som skulle vinna. Här följer information om finalen samt våra personliga omdömen.

 

Om finalen

Allmän fakta – inför sändningen

 • Datum: 2017-05-13
 • Tid: 21.00 – ~00.30 (ev. pågår den längre tid) CEST
 • Plats: Internationella Mässan, Kiev
 • Röstningsprocess: 50 % juryröstning – 50 % tittarröstning i varje land
 • Sändning: SVT 1, SVT PLAY, Sveriges Radio P4 samt via Eurovision.tv på YouTube.

 

Ikväll lördagen den 13 maj 2017 ska det alltså avgörs vilket land som ska vinna Eurovision Song Contest 2017. Blir det den stora fanfavoriten Italien eller uppstickarna Portugal, Bulgarien eller Belgien? Eller någon av de som ligger sist i oddsen som kan ge upp till tusen gånger pengarna vid eventuell seger? Det är upp till Europa och Australien att avgöra ikväll!

I finalen tävlar 26 bidrag, men alla 42 nationer som tävlat i år avlägger poäng. Och precis som i semifinalerna är resultatet delat mellan jury- och tittarröster i varje land, som adderas samman (ej kombineras). Detta gör att det även ikväll kommer att delas ut dubbelt så mycket poäng till bidragen (42 länder gånger 58 poäng gånger 2 = 4872 poäng). Vinnaren är landet som efter juryns och tittarnas dom fått högst totalpoäng.

Mer info om tävlingsupplägg och röstning går att läsa här.

 

Rösta från Sverige!

Vill du rösta från Sverige gör du så här: Ring 099-212 XX eller SMS:a XX till 72211

XX = bidragets startnummer.

Du kan även rösta genom Eurovisions applikation.

Viktigt att veta är att röstningen är endast igång efter att alla 26 bidrag har framförts. Du kan rösta på alla bidrag utom det egna landets bidrag (i det här fallet, ringer du från Sverige kan du alltså ej rösta på Sveriges bidrag).

 

Startfältet

Det är dessa länder som tävlar i finalen (efter startordning – landslänkarna går till våra Inför-presentationer):

 

 1. Israel: Imri Ziv – I Feel Alive
 2. Polen: Kasia Moś – Flashlight
 3. Vitryssland: Navi Band – Story Of My Life (Historyja majho zyccia)
 4. Österrike: Nathan Trent – Running On Air
 5. Armenien: Artsvik – Fly with me
 6. Nederländerna: O’G3NE – Lights And Shadows
 7. Moldavien: SunStroke Project – Hey Mamma!
 8. Ungern: Joci Pápai – Origo
 9. Italien: Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma
 10. Danmark: Anja Nissen – Where I Am
 11. Portugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois
 12. Azerbajdzjan: DiHaj – Skeletons
 13. Kroatien: Jacques Houdek – My Friend
 14. Australien: Isaiah – Don’t Come Easy
 15. Grekland: Demy – This Is Love
 16. Spanien: Manel Navarro – Do It for Your Lover
 17. Norge: Jowst –Grab the Moment
 18. Storbritannien: Lucie Jones – Never Give Up on You
 19. Cypern: Hovig – Gravity
 20. Rumänien: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It
 21. Tyskland: Levina – Perfect Life
 22. Ukraina: O.Torvald – Time
 23. Belgien: Blanche – City Lights
 24. Sverige: Robin Bengtsson – I Can’t Go On
 25. Bulgarien: Kristian Kostov – Beautiful Mess
 26. Frankrike: Alma – Requiem

 

Övrigt som händer i finalen

Inledningen av finalen kommer även denna gång vara en spektakulär flaggparad där kvällens tävlande blir presenterade en efter en på scenen. Därefter blir det lite mellansnack med programledarna om gamla minnen från 2005 innan programmet sparkar igång.

Efter att alla framträdanden är klara så kommer det att bli uppträdanden av Ruslana och Jamala och av Onuka.

Sedan avlämnas juryns poäng, där varje lands poängpresentatör presenteras och poängen delas ut. Precis som ifjol åker poäng 1-8 och 10 upp först på tavlan och sedan avlämnas bara 12 poäng. När juryernas poäng är utdelade adderas tittarpoängen på, genom att programledarna ropar upp den samlade totalpoängen; från den som fått lägst till den som fått högst. Vinnaren är den som efter det fått högst totalpoäng, och det landet står värd för ESC 2018.

 

Panelen tycker till!

Inför sändningen kommer vi att tippa vilket land som var och en av oss i Panelen tror kommer att ta hem segern i finalen. Dessutom gör vi varsin personlig topplista bland finalens 26 tävlande.

 

ESC-Panelens vinnare

Adrian

Jag tror att Portugal vinner finalen av Eurovision Song Contest 2017.

Motivering: Jag trodde aldrig att jag någonsin skulle få tippa att Portugal vinner Eurovision, men i år känns det som att de har en vettig chans! Även om Italien fortfarande är spelbolagens favorit, så ligger de båda länderna i princip jämsides i oddsen nu. Eftersom Italiens låt både är alldeles för nedklippt och scenshowen är förhållandevis tråkig (dessutom verkar Francesco inte vara så karismatisk på scenen som jag hade hoppats), så tror jag Portugal tar hem det! Salvador är mycket mer minnesvärd än Francesco och låten sticker ut rejält! Kan bli en ny Conchita Wurst – där artisten är mer minnesvärd än låten i sig.

 

Alexander

Jag tror att Italien vinner finalen av Eurovision Song Contest 2017.

Motivering: Jo, Portugal har klättrat snabbt på listorna sen de gick vidare i tisdags, och Bulgarien likaså sen de gick till final i torsdags. Men tror inte att någon kommer ha en chans att sparka ner Francesco. Det är länge sedan det är någon har varit en såhär stor förhandsfavorit såhär långt på förhand. Det skulle då vara Tysklands Lena 2010 eller Alexander Rybak 2009. Är det så här klart så här länge kan ingen ta det ifrån honom. Syns i Rom, eller varför inte Milano 2018!

 

Erik

Jag tror att Italien vinner finalen av Eurovision Song Contest 2017.

Motivering: Min vinnare är Italien. Anledningen: De har varit i segerposition från start och kommer ro hem det imorgon.

 

Haris

Jag tror att Portugal vinner finalen av Eurovision Song Contest 2017.

Motivering: Jag har hela året hållit mig till Italien men väljer att ändra mig i sista stund. Det handlar om momentum, och det känns som att Portugal har det efter semifinalen. Jag gillar att tippa utanför ramarna och detta är kanske den största chansen Portugal haft till segern, så jag säger att de ror hem det efter att ha fått juryn och en jämn kamp med Italien om tittarna.

 

Hollac16

Jag tror att Italien vinner finalen av Eurovision Song Contest 2017.

Motivering: Motvilligt, väldigt motvilligt, sätter jag Italien på förstaplatsen på min tippning. Jag vet att den här låten och även Portugals, Bulgariens och Belgiens bidrag är jättefavoriter i år. Men för mig är dessa fyra bidrag några av de absolut sämsta i år. Jag vill därför hellre att Frankrike ska vinna för det är sann och äkta glädje. Tyvärr är det samma scenario som ifjol och även 2011 när Frankrike hade bra bidrag – de gör inget av showen och därför glöms de bort. Även om Frankrike i år har ett väldigt bra utgångsläge så tror jag tyvärr ändå inte att de vinner. Nej, det här är en av de sämre finalerna på många år och av den blir det Italien som vinner. Tyvärr legitimerar det allmänt skojbidrag i tävlingen vilket gör att vi nog lär se en comeback av både Dustin the Turkey, Verka Scherduska med flera när Italien står värd 2018.

 

Robban

Jag tror att Italien vinner finalen av Eurovision Song Contest 2017.

Motivering: Anledningen till mitt val är för att de bjuder både på en underhållande scenshow och en medryckande låt som tilltalar den stora massan. Jag skulle bli väldigt förvånad om Portugal tog hem tävlingen, men skulle verkligen unna de deras första seger. Bulgarien kan också vara en kandidat för att ta hem det.

 

 

Personliga finalfavoriter

Länderna nedan är var och en av oss 10 personliga favoriter i finalen. Oavsett land var och en tidigare har tippat som segrare här ovanför går det alltså bra att ha en annan personlig vinnare.

 


Adrian:


1. Portugal
2. Italien
3. Azerbajdzjan
4. Storbritannien
5. Sverige
6. Belgien
7. Israel
8. Cypern
9. Grekland
10. Frankrike


Alexander:


1. Frankrike
2. Portugal
3. Italien
4. Rumänien
5. Kroatien
6. Bulgarien
7. Danmark
8. Vitryssland
9. Storbritannien
10. Sverige


Erik:


1. Azerbajdzjan
2. Grekland
3. Frankrike
4. Italien
5. Portugal
6. Sverige
7. Moldavien
8. Armenien
9. Vitryssland
10. KroatienHaris:


1. Ungern
2. Portugal
3. Danmark
4. Norge
5. Italien
6. Sverige
7. Österrike
8. Frankrike
9. Bulgarien
10. Vitryssland


Hollac16:


1. Frankrike
2. Sverige
3. Rumänien
4. Vitryssland
5. Storbritannien
6. Azerbajdzjan
7. Nederländerna
8. Österrike
9. Ukraina
10. Cypern


Robban:


1. Italien
2. Ungern
3. Frankrike
4. Belgien
5. Sverige
6. Rumänien
7. Australien
8. Vitryssland
9. Cypern
10. Kroatien

 

Vilket land hoppas och/eller tror du kommer att vinna kvällens final? Kommentera gärna nedan.

 


 

Kommentera