Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Inför ESC Tyskland 2016

Inför ESC Tyskland 2018 »


INFÖR EUROVISION. Vi presenterar Tysklands artist och bidrag som deltog i Eurovision Song Contest 2017. Tyskland var direktkvalificerad till finalen där de hade startnummer 21 av 26.

Först ger vi en faktaöverblick om Tysklands tidigare Eurovision-historik samt om deras representant för 2017. Därefter har vi gjort personliga omdömen och satt betyg, vilka har byggt på vad vi tyckt inför tävlingen och dess livesändningar.

 


Fakta


 • TV-kanal:
 • NDR/ARD
 • Första tävlingsåret:
 • 1956 (Låt 1 & 2)
 • Senaste tävlingsåret:
 • 2016 (26:e plats i finalen)
 • Bästa resultat:
 • 1:a i final (1982 & 2010)
 • Sämsta resultat:
 • 26:a i final (2015 & 2016)
 • Uttagningsprocess 2017:
 • Ünser Song 2017


Tyskland debuterade i ESC 1956, alltså på premiäråret för själva tävlingen. De första åren hade man ganska bra flyt resultatmässigt även om de högre placeringarna uteblev och att man kom sist med noll poäng två år i rad 1964-65. Men å andra sidan fick man brons tre år i rad mellan 1970-72. År 1982 fick man sin första seger i tävlingen med Nicoles ”Ein bißchen Frieden” och det följde med ytterligare topplaceringar. Mot slutet av 1980-talet och fram till mitten av 1990-talet gick det betydligt sämre med undantag för några år. När Tyskland missade finalen 1996 från det semifinalkval som alla länder utom värdlandet behövde genomgå byggde upp det som idag är ”Big Five”, dvs. länder som betalar mest till EBU och som därmed är direktkvalificerade till finalen oavsett slutplacering året innan. Tyskland fick ett fint avslut på 1900-talet, men 2000-talet har varit väldigt varierat resultatmässigt framförallt på senare år när Tyskland lyckats med bedriften att komma sist två år i rad. Dock fick man seger 2010, men det är ett tag sedan nu…

En intressant notering är att Tyskland är det land som deltagit flest år i Eurovision Song Contest. Tyskland har än så länge bara missat 1996 års final eftersom att landet då inte kvalade sig vidare från den semifinalrunda som hölls inför finalen.

 

Vem tävlade för Tyskland 2017?

Levina, artistnamn för Isabella Lueen, föddes den 4 november 1991 (25 år) i Bonn, Tyskland, men växte upp i staden Chemnitz. Enligt egen utsago är hon en stor talang som i barndomen vann den regionala musiktävlingen Jugend Musiziert och som tolvåring började hon skriva sin egen musik. Efter att ha avslutat sina studier i hemlandet valde Levina att flytta till London för att studera sång och musik. Hon har fortsatt att bo i London, men bor också i Berlin. Pendling med andra ord mellan dessa städer.

Hösten 2016 ansökte Levina om att få tävla i den tyska ESC-uttagningen. Hon tog sig hela vägen till finalen där hon hade fyra konkurrenter att tävla mot. Hon tog sig vidare från första omgången och fick framföra de två tilltänkta ESC-bidragen, och var den som fick flest röster för båda låtarna till sista omgången. Därför var det redan då klart att hon blev artisten, medan låtvalet avgjordes genom tittarröstning i en finalrunda.

Bidraget hon ska tävla med i ESC 2017 heter ”Perfect Life” som trion Lindy Robbins, Dave Bassett och Lindsey Ray står bakom. Det är ett amerikanskt låtskrivarteam som haft stora framgångar i USA.

Så här såg Tysklands musikvideo ut inför tävlingen:

 

Panelen tycker till!

Här nedan tycker vi till om årets akt från Tyskland och betygsätter det. Vår betygsskala har tio steg från noll (lägst) till fem (högst). Däremellan har det varit möjligt att ge 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 eller 5 poäng.Tysklands svacka i ESC börjar bli legendarisk. Två år i rad har de tagit sistaplatsen, och jag är inte främmande för att de kan göra det i år igen. Detta är en totalt anonym låt som inte kommer att minnas av någon när den väl framförts i Kiev. Dessutom känns det som att tyskarna behöver höja sin ambitionsnivå flera snäpp innan de kan nå samma framgångar som de haft tidigare – för jag förstår inte hur de kan producera sådana här bottenskrap flera år i rad!Då tyskarna år 2013 skickade Cascada med ”Glorious” till Malmö störtälskade jag den, samtidigt som resten av världen hatade den! Men jag älskade den, gör det än idag. Till en början hade jag lite samma känsla med årets artist Levina. Men sen kom låten aldrig riktigt igång. Den blev hängande på samma ställe hela låten igenom. Den hade potential, men växte aldrig till sig, tyvärr.Jag brukar inte dela ut noll poäng om man i alla fall försökt men Tyskland har inte försökt det har kopierat ”Titanium”. Sångerskan sjunger så falskt att man vill lägga sig ner och gråta! Hur tänkte Tyskland när de valde ut som sin representant. Eller är hon bara extremt nervös vid detta framträdande eller kanske sjuk? Vi får hoppas på det men inte ens en bra röst kommer rädda Tyskland från en dålig placering.Årets Big 5 slår verkligen på stora trumman när det gäller dåliga låtar. Det hade kunnat bli det absolut värsta året för de fem om det inte vore för Frankrike och Italien. Det gör ont i mig att se detta. Och det gör ont i öronen att höra Levina sjunga. Hennes röst ger mig samma rysningar som en gaffel mot en tallrik. Låten heter ”Perfect Life”, men här finns ingen perfektion, inte ens en gnutta. Det är tråkigt, slätstruket och Tyskland får gå tillbaka till skrivbordet och lista ut något nytt. Men å andra sidan vann de 2010 med en rätt slätstruken låt, så vem vet. Men här finns ingen oro för något mer än en botten fem placering.Tyskland känns desperata i år, inte minst för att de nog vill undvika sistaplatsen för tredje gången i rad. Tyvärr känns det som att den här låten aspirerar på den platsen. Just för att det inte finns någon äkta känsla i den. Det känns bara plastigt och oäkta. Dock tycker jag inte som några av mina andra kollegor här att den förtjänar noll poäng, men det är inte en bra låt för det. Nåväl, kommer Tyskland på plats 25 i finalen så har de ju åtminstone kommit någonstans på vägen 🙂

Avslutningsvis vill jag även anmärka på den tyska uttagningen som var så pass krånglig att förstå sig på att man undrar hur de egentligen fick fram en artist och ett bidrag till slut. Skärpning till nästa år!Har de har snott introt från David Guettas Titanium? Det blev rabalder när Måns hade härmat sin gubbe från David Guetta men att sno ett intro fungerar? Jag väntar med spänning på reaktioner.Jag verkar vara panelens enda fan av årets tyska ESC-bidrag. En skaplig låt är det absolut, men något extraordinärt är det dessvärre inte. Tyskland ska nog vara nöjda om de undviker jumboplatsen återigen. De har hamnat i en ond spiral och det ska till något extra för att de ska ta sig ur den. Efter Roman Lob’s 9:e plats (2012) har det gått spikrakt neråt för Tyskland i Eurovisionen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen