Vilka tävlar i den första semifinalen i Eurovision 2023?

EUROVISION 2023 – SEMI 1. Inför den första semifinalen i Liverpool, som sänds den 9:e maj, presenterar vi kortfattat vilka artister som tävlar om de tio finalplatserna, inklusive de tre länder som är med och extraröstar i programmet.

 

Bidragen som tävlar (i startordning)

1. Norge: Alessandra – ”Queen of Kings”

Foto & copyright: Ulrik Kramer / NRK
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Alessandra Watle Mele är en 20-årig artist och låtskrivare med rötter i Italien och Norge, numera bosatt i Lillehammer. Som barn deltog hon i en musiktävling där hon framförde “Dancing queen” av ABBA och efter det har hon hållit på med musik. Sedan några år tillbaka är hon bosatt i Norge där hon bland annat har tävlat i X Factor och nu senast i Norsk MGP, i den senare blev det seger med bidraget “Queen of Kings” och därför får hon nu representera Norge i Eurovision 2023!

Tävlingsbidraget har hon gjort tillsammans med Henning Olerud, Linda Dale och Stanley Ferdinandez.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


2. Malta: The Busker – ”Dance (Our Own Party)”

Foto & copyright: Daryl Cauchi
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Musikgruppen The Busker utgörs av trion David ”Dav.Jr” Meilak, Jean Paul Borg och Sean Meachen som har spelat ihop i mer än tio år och där de bland annat har hunnit släppa två musikalbum.

I år tävlade gruppen i MESC (Maltas Eurovision-uttagning) med sitt bidrag ”Dance (Our Own Party)” där de först kvalade vidare från kvartsfinalerna och en semifinal innan de stod som vinnare i finalen efter att ha vunnit tittarröstningen och blivit tvåa i juryröstningen. Bidraget har trion skapat ihop med Matthew James Borg och Micheal Joe Cini.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


3. Serbien: Luke Black – ”Samo mi se spava”

Foto & copyright: Vasso Vu
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Luka Ivanović, eller Luke Black som han kallar sig som artist, föddes den 18:e maj 1992 i Čačak i nuvarande Serbien. Sedan tonårstiden har han sysslat med musik där han både skapar och producerar. Hans debutsingel ”D-Generation” ledde till att han fick ett skivkontrakt och det gjorde att han släppte låten ”Nebula Lullaby” som i sin tur ledde till att han fick spela på en rad festivaler och andra scener samt möjlighet att ge ut mer musik.

Numera bor Luke Black i London samtidigt som han också ställde upp i Serbiens Eurovision-uttagning Pesma za Evroviziju ’23 med hans egna tävlingsbidrag ”Samo mi se spava” som tog honom till seger. Detta om än att han varken vann juryns eller tittarnas omröstning…

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


4. Lettland: Sudden Lights – ”Aijā”

Foto & copyright: Ritvars Stankevics
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Det lettiska indierockbandet Sudden Lights utgörs av kvartetten Andrejs Reinis Zitmanis, Kārlis Matīss Zitmanis, Mārtiņš Matīss Zemītis och Kārlis Vārtiņš som har spelat ihop sedan 2012. Tack vare en seger i en musiktävling fick de möjlighet att göra en låt som sedan gavs ut vilket blev låten Tik Savādi och sedan dess har de fortsatt att spela ihop och göra mer musik.

Två gånger har de också tävlat i den lettiska Eurovision-uttagningen Supernova varav den här gången vann de med sitt bidrag”Aijā”.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


5. Portugal: Mimicat – ”Ai coração”

Foto & copyright: Jorge Simão
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Marisa Isabel Lopes Mena, eller Mimicat som är hennes nuvarande artistnamn, inledde sin musikkarriär som 9-åring då hon började skapa egna låtar men det var först vid 30 års ålder som hon började ge ut låtar själv. Innan dess hade hon en gång innan i år tävlat i Festival da Canção (2001) men då tog det slut redan i en av deltävlingarna. I år gjorde hon ett nytt försök och vann då hela uttagningen med ”Ai coração” som hon har skapat tillsammans med Luís Pereira.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


6. Irland: Wild Youth – ”We Are One”

Foto & copyright: Mollie McKay / RTÉ
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Indierockbandet Wild Youth grundades i Dublin på Irland 2016 och utgörs av kvartetten David Whelan, Conor O’Donohoe, Ed Porter och Callum McAdam. Tillsammans skriver och producerar de till stor del sina låtar tillsammans, utöver då att de också uppträder ihop, men det bidrag som de tävlar med här i Eurovision har de gjort tillsammans med den svenska välkända låtskrivaren Jörgen Elofsson.

Bandet släppte år 2017 debutsingeln All Or Nothing och sedan dess har de släppt ytterligare singlar och ett album. I år tävlade de i den irländska ESC-uttagningen med bidraget ”We Are One” där de med sammanlagt 34 poäng vann uttagningsfinalen.

Det kan vara värt att notera att bidraget har samma titel som Eurovision 2013 hade som tema.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


7. Kroatien: Let 3 – ”Mama ŠČ!”

Foto & copyright: Franko Kelam
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Den kroatiska musikgruppen Let 3 bildades i staden Rijeka i Kroatien år 1987 och de har spelat ihop sedan dess. Idag utgörs gruppen av Damir Martinović, Zoran Prodanović, Ivan Bojčić, Dražen Baljak och Matej Zec men det har funnits fler medlemmar som har kommit och gått. De har gjort sig kända för att vara kontroversiella i sina framträdanden samtidigt som de tar ställning i viktiga frågor.

Sedan bildandet har de gett ut tio studioalbum varav det senaste år 2016. I år ställde de upp i den kroatiska ESC-uttagningen Dora med bidraget ”Mama ŠČ!” som inte bara vann finalen utan även överlägset. Exempelvis fick de bara av tittarna 174 poäng medan tvåan fick totalt sett (jury + tittarna) 155 poäng. De hade alltså kunnat nollas av juryn och ändå vinna, vilket nu inte skedde då de var juryns och tittarnas absoluta favorit.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


8. Schweiz: Remo Forrer – ”Watergun”

Foto & copyright: SRF / Lukas Maeder
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Remo Forrer är 21-årig sångare från Hemberg i Schweiz (född 8:e september 2001). Han blev känd i hemlandet när han för tre år sedan deltog och vann i Schweiz version av The Voice och sedan dess har han aktivt gett ut musik. En av hans mest spelade låtar just nu är hans version av låten Home som han framförde i The Voice och i Eurovision 2023 som han ska tävla i nu blir det med låten ”Watergun”. Bidraget har skapats av Argyle Singh, Ashley Hicklin och Mikolaj Trybulec.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


9. Israel: Noa Kirel – ”Unicorn”

Foto & copyright: Eran Levi
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Noa Kirel föddes den 10:e april 2001 i Ra’anana i Israel där hon växte upp med sina föräldrar och två syskon. Den musikaliska karriären inleddes i en dokumentärserie även om det var när hon började lägga ut låtar på YouTube som snabbt fick spridning och musiken kom bland annat att spelas i radio. Förutom musiken började hon också att jobba som programledare och medverkade även i en TV-serie. Hon har dessutom medverkat i en spelfilm.

När det nya decenniet 2020-talet började gjorde Noa sin militärtjänstgöring samt fick ett skivkontrakt där hon också inledde en internationell musikkarriär. Efter att militärtjänstgöringen avslutats för ett år sedan blev hon bara månader senare vald av israeliska TV-bolaget KAN att få representera Israel vid Eurovision 2023 (ett besked som lämnades redan i juli 2022). Bidraget hon ska tävla med heter ”Unicorn” och den låten har hon gjort tillsammans med trion Doron Medalie, May Sfadia och Yinon Yahel.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


10. Moldavien: Pasha Parfeny – ”Soarele și luna”

Foto & copyright: Roman Rybaliov
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sångaren Pasha Parfeny, som är ett artistnamn för Pavel Parfeni, har tidigare tävlat i Eurovision två gånger: 2012 med sin låt Lăutar (som blev elva i ESC-finalen det året) och året därpå skrev han och var pianist på scenen bakom Aliona Moons O mie som också fick tävla i ESC 2013. Efter några ytterligare försök vann han den moldaviska uttagningen på nytt, denna gång med bidraget ”Soarele și luna” som han har gjort tillsammans med Yuliana Parfeni, Andrei Vulpe och Cătălin Temciuc.

Pasha har alltid hållit på med musik där han bland annat som barn lärde sig att sjunga och spela piano. Han har tidigare varit en del av bandet SunStroke Project men efter två år gick han solo och har fortsatt med detta, så även i år.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


11. Sverige: Loreen – ”Tattoo”

Foto & copyright: Charli Ljung
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Loreen Talhaoui föddes i Åkersberga som ett av 6 syskon den 16:e oktober 1983 men är uppväxt i Västerås. Även om hon på senare tid är känd för sin medverkan i Melodifestivalen var det faktiskt i Idol 2004 som hon slog igenom och hamnade på tredje plats. Efter Idol blev det en musikalisk paus innan hon år 2011 gjorde Mello-debut med My Heart Is Refusing Me som tog henne till Andra chansen där hon åkte ut. Bara ett år senare var Loreen tillbaka med favorittippade Euphoria av Thomas G:son och Peter Boström som ju som bekant vann allt – både Melodifestivalen och Eurovision! Det är också en låt som har varit fansens favorit sedan dess.

2017 gjorde Loreen ett tredje Melodifestivalförsök med bidraget Statesment men åkte då ut igen i Andra chansen. Det var först nu 6 år senare som hon ställde upp igen, den här gången med ”Tattoo” som blev en stor favorit att vinna Melodifestivalen och som även gjorde det. Och nu är låten stor favorit att vinna Eurovision! Bidraget har Loreen gjort tillsammans med låtskrivarna Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson och Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker.

Det ska tilläggas här att om Loreen vinner Eurovision 2023 blir hon dels den första kvinnliga artisten som vinner Eurovision två gånger, dels den andra artisten att vinna Eurovision två gånger (efter irländska sångaren Johnny Logan). Dessutom skulle Sverige också hamna på delat antal segrar med Irland, totalt sju vardera.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


12. Azerbajdzjan: TuralTuranX – ”Tell Me More”

Foto & copyright: Khalid Zeynalov
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

De 22-åriga tvillingbröderna Turan & Tural Bağmanovlar, eller TuralTuranX som de kallar sig som artistduo, föddes den 30:e oktober 2000 i Zaqatala i nordvästra Azerbajdzjan. De har hållit på med musik sedan barnsben, egentligen sedan de lärde sig att spela piano och gitarr. De har även haft ett band ihop, men i Eurovision 2023 kommer de att tävla som duo. Bidraget som de tävlar med heter ”Tell Me More” som bröderna har gjort själva.

I år är således första gången sedan Azerbajdzjans ESC-debut (år 2008) som landet inte tar hjälp av låtskrivare från andra länder för att skapa tävlingsbidraget.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


13. Tjeckien: Vesna – ”My Sister’s Crown”

Foto & copyright: Milan Vopálenský
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Vesna är en musikgrupp som utgörs av sångerskorna Patricie Fuxová, Bára Šůstková, Olesya Ochepovská, Markéta Vedralová, Tereza Čepková och Tanita Yankovová. De beskriver sig själva som ett ’Slaviskt systerskap’ (slaviskt som i region och inget annat) som blandar pop med folklore till sin egna stil, exempelvis i låten Love me.

Sedan frontpersonen Patricie Fuxová startade gruppen år 2016 har de bland annat hunnit med att producera och släppa två musikalbum. I år ställde de upp med bidraget My Sister’s Crown” i Tjeckiens ESC-uttagning och vann överlägstet. Bidraget är gjort av Kateryna Vatchenko, Patricie Kaňok, Tanita Yankova, Adam Albrecht, Michal Jiráň och Šimon Martínek. Förutom engelska framförs bidraget på ukrainska, tjeckiska och bulgariska vilket i år är det enda bidraget som sjungs på mer än tre språk.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


14. Nederländerna: Mia Nicolai & Dion Cooper – ”Burning Daylight”

Foto & copyright: Jasper Suyk
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Mia Nicolai, eller Michaja Nicolaï som hon heter, är en 26-årig sångerska (född 7:e mars 1996 i Amsterdam, Nederländerna) som enligt egen utsago alltid har hållit på med musik. 2020 debuterade hon med låten Set Me Free och har dess arbetat professionellt inom musikbranschen, bland annat i andra länder. Idag är hon verksam i Los Angeles i USA.

Dion Cooper, eller Dion Cuiper som han egentligen heter, är 28 år (född 29:e november 1993 i Wassenaar i Nederländerna) och arbetar som singer-songwriter. Han är uppväxt i en musikalisk familj och har alltid varit inspirerad av musik och hållit på med det, förutom sången spelar han också gitarr. 2021 släppte han sin första EP kallad Too Young Too Dumb med låten Firesom har över en miljon streams på Spotify.

Duon möttes för två år sedan då de parades ihop av 2019 års Eurovision-vinnare Duncan Laurence och låtskrivarna Jordan Garfield och Loek van der Grinten. Bidraget som de framför i tävlingen heter ”Burning Daylight” .

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


15. Finland: Käärijä – ”Cha Cha Cha”

Foto & copyright: Nelli Kenttä / Yle
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Käärijä, eller Jere Pöyhönen som han egentligen heter, har alltid hållit på med musiken med allt möjligt från hip-hop till rap till rock och elektronisk musik, något man får känna på i hans tävlingsbidrag i UMK. Från början gav han ut musik själv men han är sedan 2017 kontrakterad på ett skivbolag vilket har lett till att han har kunnat ge ut än mer musik och ett debutalbum för ett par år sedan.

Nu väntar ESC-scenen för Käärijä där han ska framföra bidraget ”Cha cha cha”, som han vann UMK-uttagningen i vintras med överlägset. Låten har han gjort tillsammans med Aleksi Nurmi och Johannes Naukkarinen.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 

Extraröstande länder i programmet

Följande tre länder kommer att delta i sändningen utom tävlan då de redan är klara för final. Deras roll i programmet är extraröstande nationer samt så kommer smakprov från deras låtar att spelas upp i sändningen. En lottning har avgjort vilka tre länder som ska ha den här rollen i denna semifinal. Nedan presenteras de direktkvalificerade ländernas tävlande i alfabetisk ordning efter land.

 

Frankrike: La Zarra – ”Évidemment”

Foto & copyright: SLAM
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

La Zarra, artistnamn för Fatima Zahra Hafdi, föddes den 25:e augusti 1997 i Montreal i Quebec som är en fransktalande region i Kanada, där hon också kom att växa upp med sin familj. 2016 släppte hon sin debutsingel Printemps blanc tillsammans med rapparen Niro. 2021 släppte hon sitt första album Traîtrise som innehåller 14 singlar, däribland låten Tu t’en iras. Hon släppte också så sent som ifjol singeln Sans moi. Det vi också vet är att hon alltid har varit intresserad av mode och musik.

Näst på tur väntar tävlan i Eurovision Song Contest för La Zarra med bidraget ” Évidemment” som hon har skapat ihop med Benny Adams och Banx & Ranx. Årets tävlingsbidrag från Frankrike framförs helt och hållet på franska till skillnad från ifjol då Frankrike valde att sjunga på bretonska.

En notering för Frankrike kan göras att det blir andra gången, sedan millennieskiftet, som Frankrike representeras av en artist från Kanada. Senast var med Natasha St-Pier som tävlade för Frankrike år 2001 med bidraget Je n’ai que mon âime (placerade sig på fjärde plats).

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


Italien: Marco Mengoni – ”Due vite”

Foto & copyright: Andrea Bianchera
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sångaren Marco Mengoni har ägnat en större del av sitt liv åt musiken i olika former. Från början bara privat eller i mindre sammanhang men från 2009 då han tävlade och vann italienska X Factor så har det blivit helt andra sammanhang. Inte minst tävlan i Festival di Sanremo som han har vunnit två gånger: 2013 med L’essenziale (som även tog honom till en sjundeplats i Eurovision) och i år med bidraget ”Due vite” som också har tagit honom till Eurovision. Inför tävlingen har han dock fått ta fram en nedkortad version av låten för att inte bryta mot EBU:s tidsgränsregel. Bidraget har han gjort ihop med Davide Petrella och Davide Simonetta.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


Tyskland: Lord of the Lost – ”Blood & Glitter”

Foto & copyright: VDPictures
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Industrimetalbandet Lord of The Lost utgörs av bandmedlemmarna Chris ”Lord” Harms, Class Grenayde, Gared Dirge, Pi Stoffers och Niklas Kahl. Bandet bildades under 2007 och inleddes först som ett soloprojekt av Chris ”Lord” Harms varpå fler medlemmar sedan tillkommit och gått. 2009 släppte bandet sin debutsingel Dry the Rain som sedan möjliggjorde släppet av ett debutalbum året därpå som i sin tur har lett till en mängd turnéer och fler albumsläpp, till dags dato inte mindre än åtta totalt (det senaste släpptes ifjol, 2022).

I början av år 2023 meddelades det att Lord of The Lost skulle delta i den tyska Eurovision-uttagningen med bidraget ”Blood and Glitter” och i själva finalen fick de ett stort tittarstöd (inte lika mycket från juryn dock) vilket räckte till seger. Låten är gjord av Anthony J. Brown, Chris Harms, Pi Stoffers och Rupert Keplinger.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


 

Kommentera