Vilka tävlar i den andra semifinalen i Eurovision 2023?

EUROVISION 2023 – SEMI 2. Inför den andra semifinalen i Liverpool, som sänds den 11:e maj, presenterar vi kortfattat vilka artister som tävlar om de tio finalplatserna, inklusive de tre länder som är med och extraröstar i programmet.

 

Bidragen som tävlar (i startordning)

1. Danmark: Reiley – ”Breaking My Heart”

Foto & copyright: Reiley
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Rani Petersen föddes den 24:e november 1997 i Torshavn på Färöarna. Han är en känd artist i framförallt sociala medier som har fans över hela världen, inte minst på TikTok där han har över 11 miljoner följare! Han har bland annat haft spelningar i Sydkorea där han under en konsert spelade upp sitt tävlingsbidrag som han hade fått med i Dansk MGP. Låten diskvalificerades däremot inte och han fick fortsatt tävla i Dansk MGP som han sedermera vann.

Bidraget han tävlar med i Eurovision 2023 heter ”Breaking My Heart” som han har gjort tillsammans med Bård Bonsaksen, Hilda Stenmalm och Sivert Hjeltnes Hagtvet.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


2. Armenien: Brunette – ”Future Lover”

Foto & copyright: AMPTV / Robert Koloyan
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Brunette, artistnamn för Elen Yeremyan, är ett känt namn på den armeniska musikscenen som har hållit på med musik sedan barnsben. Hon beskriver sig själv som en singer-songwriter som gör både text och musik till sig själv i framförallt musikgenren RnB. Till dags dato har hon inte släppt så många låtar men av de som går att hitta, bland annat på YouTube, har haft mycket visningar däribland låtarna Bac kapuyt achqerd, Smoke breakoch Gisher. Nu är det dags för nästa scen – ESC-scenen i Liverpool och där kommer hon att framföra bidraget ”Future Lover” som hon har gjort text och musik till själv.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


3. Rumänien: Theodor Andrei – ”D.G.T. (Off and On)”

Foto & copyright: Teodora Ungureanu
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Theodor Andrei, artistnamn för Theodor-Octavian Andrei, föddes den 9:e oktober 2004 i Rumäniens huvudstad Bukarest. Han blev känd i sitt hemland år 2017 då han tävlade i X Factor Kids där han tog sig från audition fram till semifinalstadiet. Tre år senare försökte han även tävla i vuxna X Factor men åkte då ut tidigt och ytterligare två år senare släppte han sitt debutalbum. I år, 2023, valdes han ut att tävla i den rumänska ESC-uttagningen med sitt bidrag ”D.G.T. (Off and On)” där han röstades fram av tittarna som vinnare och därmed Rumäniens representant i Eurovision 2023. Bidraget har han gjort tillsammans med Luca De Mezzo, Luca Ştefan Udăţeanu och Mikail Jahed.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


4. Estland: Alika – ”Bridges”

Foto & copyright: Silver Mikiver
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Alika Milova, född den 5:e september 2002 i Narva i Estland. Hon är sångerska som blev ett känt ansikte i hemlandet när hon som barn ställde upp i olika talangprogram bland annat Baltic Voice. Men det var först i vuxen ålder som hon slog igenom brett med sin seger i Estlands motsvarighet till Idol (Eesti otsib superstaari) 2021 som hon dessutom fick ett skivkontrakt. Hon har bland annat släpps singeln C’est La Vie.

I år ställde Alika upp i den estniska Eurovision-uttagningen Eesti Laul med sitt bidrag ”Bridges” som hon har gjort tillsammans med Nina Sampermans och Wouter Hardy (tidigare låtskrivare bakom 2019 års ESC-vinnarlåt ”Arcade” samt ”Tout l’univers” som blev trea för Schweiz 2021).

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


5. Belgien: Gustaph – ”Because of You”

Foto & copyright: Roen Lommelen
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Stef Caers, eller Gustaph som han kallar sig som artist, inledde sin artistiska karriär år 2000 när han fick en stor hit med låten ”Gonna Lose You”. Därefter har han ganska mycket fokuserat mer på att skriva och producera för andra artister även om han själv har stått på scenen både som soloartist och i gruppsammanhang. Han har även tidigare ESC-erfarenhet som körsångare bakom bland andra de belgiska Sennek (som tävlade i Lissabon 2018) och Hooverphonic (som tävlade i Rotterdam 2021).

I år var Gustaph en av sju tävlande i den belgiska ESC-uttagningen där han vann finalen med 1 poängs marginal med bidraget ”Because of You” som han har gjort tillsammans med Jaouad Alloul.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


6. Cypern: Andrew Lambrou – ”Break a Broken Heart”

Foto & copyright: Nikos Zikos
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Andrew Lambrou föddes den 25:e maj 1998 i Sydney. Han familj har grekcypriotisk bakgrund även om Andrew är uppvuxen i Australien och det är framförallt där han också har slagit igenom publikt. För ungefär tio år sedan blev en av hans covers populär i sociala medier och två år senare tävlade han i X Factor Australien. Ifjol ställde han upp i Australiens ESC-uttagning med bidraget Electrify som hamnade på sjunde plats i den nationella finalen och nu ska han alltså representera Cypern i Eurovision 2023.

Bidraget som Andrew Lambrou ska framföra i årets tävling heter ”Break a Broken Heart” som är gjord av kvartetten Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Marcus Winther-John och Thomas Stengaard. Två av dessa låtskrivare (Thörnfeldt och Jansson) har även varit med och skapat Sveriges tävlingsbidrag.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


7. Island: Diljá – ”Power”

Foto & copyright: Helgi Ómars
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Diljá Pétursdóttir, här känd som Diljá, föddes den 15:e december 2001, gjorde sin TV-debut när hon deltog i isländska Talang 2014. Då var hon endast 11 år gammal men tog sig inte vidare i tävlingen. Året därpå var hon med igen och sjöng sig till juryns hjärtan med sin version av låten ”Brokenhearted”. Nu åtta år senare fick hon för första gången tävla i Söngvakeppnin där hon tävlade med bidraget Power (som hon har skapat ihop med Pálmi Ragnar Ásgeirsson). Bidraget tog sig vidare som finalist från sin semifinal och vann sedan den avgörande finalen. Det blir därmed första gången sedan 2018 som Island representeras av en soloartist i Eurovision (åren däremellan har det varit musikgrupper).

I uttagningen framförde Diljá sitt bidrag på isländska i semifinalen men valde att översätta låten till engelska till finalen. Du får gärna jämföra semifinalframträdandet i Söngvakeppnin med det framträdandet hon gjorde i den nationella finalen!

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


8. Grekland: Victor Vernicos – ”What They Say”

Foto & copyright: Nikos Zikos
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

16-åriga dansk-grekiska sångaren Victor Vernicos Jørgensen (född 23:e oktober 2006 i Aten, Grekland) har alltid hållit på med musik. Han är född i Grekland till en grekisk pappa och dansk mamma och har hållit på med musik sedan barnsben, bland annat med piano och gitarr utöver sång. För tre år sedan släppte han sin första singel ”Apart” som har följts upp med ytterligare singlar och i år har han blivit internt utvald att tävla med sin egna låt ”What They Say” för Grekland i Eurovision Song Contest 2023.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


9. Polen: Blanka – ”Solo”

Foto & copyright: Magic Mars
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Blanka Stajow är en bulgarisk-polsk sångerska och modell. Hon föddes i Szczecin den 23:e maj 1999 till föräldrar där mamman arbetade som modell och pappan var affärsman. Hon verkar tidigt ha intresserat sig för musiken eller i alla fall att uppträda inför publik.

Som 13-åring släppte hon sin första singel som hette ”Strong Enough” och 2021 tävlade hon i polska Top Model där hon samtidigt fick ett skivkontrakt och släppte singeln ”Better”. Den låten skulle komma att följas upp med bidraget ”Solo” som även skickades in till den polska ESC-uttagningen till 2023 där den kom med och vann! Låten har Blanka gjort tillsammans med låtskrivarna Bartłomiej Rzeczycki, Maciej Puchalski, Marcin Górecki, Maria Broberg och Mikołaj Trybulec.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


10. Slovenien: Joker Out – ”Carpe Diem”

Foto & copyright: Urša Premik
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Rockgruppen Joker Out! utgörs av sångaren Bojan Cvjetićanin, gitarristerna Kris Guštin och Jan Peteh, trummisen Jure Maček och basgitarristen Nace Jordan som började spela ihop under detta bandnamn år 2016. Innan hade Cvjetićanin, Jurkovič och en tidigare bandmedlem spelat ihop i ett annat band som hade lagts ned. Sedan bildandet har de spelat på diverse festivaler och släppt ett antal singlar samt två album.

Nästa scen för deras del blir på Eurovision-scenen i Liverpool där de ska tävla med låten ”Carpe Diem” som gruppen har skrivit och producerat tillsammans. Det har inför tävlingen släppts en engelskspråkig version av låten men Joker Out! har lovat sina fans att det är nedan länkad slovenska version som ska framföras i Liverpool.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


11. Georgien: Iru – ”Echo”

Foto & copyright: Vakhtang Alania (Kikala Studio)
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Iru, eller Irina Khechanovi som hon egentligen heter, är en 22-årig sångerska och låtskrivare från Georgien. Hon föddes den 3:e december 2000 i huvudstaden Tblisi och har sedan barndomen deltagit i en rad musiktävlingar. Mest känd är hon från sitt deltagande för Georgien i Junior Eurovision 2011 där hon och hennes grupp Candy vann hela tävlingen med sin låtCandy Music”.

I vuxen ålder har hon släppt ett antal singlar och hon har även tävlat i georgiska Idol 2019 och The Voice Georgien – den senare vann hon och får därmed representera sitt hemland igen i ESC-sammanhanget fast den här gången i vuxentävlingen. Bidraget som hon får med sig till Liverpool heter ”Echo” och den har hon gjort tillsammans med låtskrivarna Beni Kadagidze och George Kukhianidze.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


12. San Marino: Piqued Jacks – ”Like an Animal”

Foto & copyright: Aurora Cesari
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Piqued Jacks är ett italienskt rockband från Buggiano i Toscana. De har spelat ihop sedan 2006 och gruppen utgörs idag av Andrea Lazzeretti, Francesco Bini, Tommaso Oliveri och Marco Sgaramella.

De släppte sin första EP 2010 vilket sedan har följts upp med ytterligare två EP:n samt fyra studioalbum och en mängd singlar såsom låtarna ”My Kite”, ”Wildly Shine” och ”Sunflower”. I år tävlade de i San Marinos uttagning till Eurovision där de tog sig vidare till topp 100+ vilket gjorde att de fick tävla i grundheaten om finalplatser med sitt bidrag ”Like An Animal”. De tog sig hela vägen till final där den röstande juryn utsåg deras låt till San Marinos ESC-representant.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


13. Österrike: Teya & Salena – ”Who the Hell Is Edgar?”

Foto & copyright: Huy Tran
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

22-åriga Teya från Wien och 24-åriga Salena från Styria i Österrike är en artistduo som har spelat ihop sedan de deltog i TV-programmet Starmania 21 där de blev bästa vänner. Nu kommer de att få representera Österrike tillsammans med bidraget ”Who the Hell Is Edgar?” som de har gjort tillsammans med Pele Loriano och Ronald Janeček.

Bägge två har hållit på med musiken länge både med sång och instrument såsom saxofon och gitarr. De har även uppträtt var för sig på olika musikscener, exempelvis tävlade Teya i Serbiens ESC-uttagning 2020 med låten Sudnji dan där hon slutade på en tiondeplats i den nationella finalen medan Salena har tävlat i den tyska versionen av The Voice och har även tidigare försökt tävla för Österrike i Eurovision. Nu går i alla fall den drömmen i uppfyllelse!

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


14. Albanien: Albina & Familja Kelmendi – ”Duje”

Foto & copyright: RTSH
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Albina Kelmendi är en kosovoalbansk sångerska. Hon är uppväxt i en stor familj som har uppträtt tillsammans i många år och hon har själv sysslat med musiken länge. 2014 tävlade Albina i albanska X Factor där hon tog sig hela vägen till final och blev tvåa. Året därpå tävlade hon i Top Fest och ifjol släppte hon sitt debutalbum.

I december 2022 tävlade Albina tillsammans med sin familj (Albana, Albin, Bujar, Sidorela och Vesa Kelmendi) i Festivali i Këngës där deras låt blev framröstad av tittarna att få representera Albanien i Eurovision Song Contest. Det blev faktiskt första gången någonsin där tv-tittarna hade makten att avgöra ESC-valet (alla tidigare år har det varit en jury som bestämt).

Bidraget som de framför heter ”Duje” och den låten är gjord av Eriona Rushiti och Enis Mullaj.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


15. Litauen: Monika Linkytė – ”Stay”

Foto & copyright: Reda Mickeviciute
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Monika Linkytė är en litauisk sångerska som efter att ha gått ut skolan flyttade till Vilnius för att plugga vidare på universitetet. Dessa studier avbröt hon då de musikaliska sidorna tog över. Mellan åren 2010 och 2015 gjorde hon försök att varje år få representera Litauen i Eurovision men föll varje gång – utom på det sjätte försöket när hon och duettpartnern Vaidas Baumila och låten This Time vann uttagningen och slutade på 18:e plats i Eurovision. Sedan dess har Monika gett ut musik på annat håll men i år var hon tillbaka igen och vann uttagningen på nytt med bidraget ”Stay” som hon har gjort tillsammans med Krists Indrišonoks.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


16. Australien: Voyager – ”Promise”

Foto & copyright: Tourism Western Australia
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Rockgruppen Voyager bildades år 1999 i Perth i Australien och utgörs idag av sångaren Daniel ”Danny” Estrin, gitarristerna Simone Dow och Scott Kay, basisten Alex Canion och trummisen Ashley ”Ash” Doodkorte. Bandet har dock haft fler medlemmar som kommit och gått och detta är den nuvarande uppställningen.

Det hela började som ett slags universitetsband och efter ett par år med olika konstellationer släppte de år 2003 sitt första album Element V som först släpptes i Australien och därefter i flera andra länder. Sedan dess har bandet succé varit ett faktum och till dags dato har de släppt inte mindre än sju studioalbum. Ifjol deltog de dessutom i Australia Decides med låten Dreamer, men kom på andra plats bara tre poäng efter vinnaren. I år har gruppen valts ut internt som representant och de blir också den första musikgruppen som representerar Australien. Bidraget som de ska framföra heter ”Promise” och låten har de skapat själva.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 

 

Extraröstande länder i programmet

Följande tre länder kommer att delta i sändningen utom tävlan då de redan är klara för final. Deras roll i programmet är extraröstande nationer samt så kommer smakprov från deras låtar att spelas upp i sändningen. En lottning har avgjort vilka tre länder som ska ha den här rollen i denna semifinal. Nedan presenteras de direktkvalificerade ländernas tävlande i alfabetisk ordning efter land.

 

Spanien: Blanca Paloma – ”Eaea”

Foto & copyright: RTVE/Valero Rioja
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sångerskan Blanca Paloma, eller Blanca Paloma Ramos Baeza som hennes fullständiga namn är, föddes den 9:e juni 1989 i Elche i Valencia i Spanien. Det vi vet om henne är att hon har tagit en kandidatexamen i konst men därefter har hennes konstnärskap uteslutande handlat om teater och musik.

I fjolårets spanska nationella uttagning Benidorm Fest ställde hon upp med bidraget Secreto de agua som tog henne till en femteplats i den nationella finalen. I år fick hon däremot revansch då hon ställde upp på nytt, den här gången med bidraget ”Eaea” som tog henne till final – och vinst! Bidraget har hon skapat ihop med Alvaro Tato och Jose Pablo Polo.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


Storbritannien: Mae Muller – ”I Wrote a Song”

Foto & copyright: Harry Carr / Capitol Records UK / EMI
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Mae Muller föddes den 26:e augusti 1997 i Kentish Town i London. Sedan barnsben har hon hållit på med musik och gjort egna låtar. Efter att hon fick sitt första skivkontrakt för ett par år sedan har hon släppt två EP:s och har fått miljoner streams på bland annat Spotify och TikTok.

I Eurovision 2023 kommer Mae att få representera Storbritannien på hemmaplan i och med att ESC äger rum i Liverpool. Bidraget har hon gjort tillsammans med Lewis Thompson och Karen Poole som har skrivit för världsartister som Kylie Minogue och Lily Allen. Bidraget heter ”I Wrote A Song”.

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


Ukraina: Tvorchi – ”Heart of Steel”

Foto & copyright: UA:PBC / Michael Fedorak
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Gruppen Tvorchi utgörs av sångaren Jimoh Augustus Kehinde (född 30:e september 1997 i Nigeria) och keyboardisten Andrii Viktorovych Hutsuliak (född 21:a februari 1996 i Vilkhovets i Ukraina).

De två bildade musikprojektet Tvorchi i början av 2018 och har till dags dato spelat in fyra musikalbum, släppt en rad singlar och spelat på en rad olika festivaler och andra tillställningar. De har också hunnit med att tävla i den ukrainska ESC-uttagningen två gånger. Första gången var år 2020 då de blev fyra i den nationella finalen med bidraget Bonfirea och senast 2022 då de vann uttagningen med sitt bidrag ”Heart of Steel” som de har skapat tillsammans. De får alltså representera Ukraina i Eurovision som inte hålls på hemmaplan men tack vare fjolårets stora succé slipper de i alla fall kvala genom semifinalerna!

Officiell musikvideo/framträdande »

Panelen tycker till »

 


 

Kommentera