Sverige startar som nr 24 av 26 i finalen av Eurovision 2017

EUROVISION 2017 – FINALEN. Efter de två semifinalernas avgöranden av Eurovision Song Contest 2017 har finalstartfältet nu fått sina 26 tävlande. Under natten mot fredagen 12 maj satte tävlingsproduktionen finalens startordning, som nu är officiellt presenterad. Sveriges Robin Bengtsson kommer att gå ut som nr 24 av 26 på lördag, vilket är första gången sedan år 2006 som Sverige startar efter nr 20.

 

Startordningen

Sent på natten kom således slutbeskedet från tävlingsledningen att finalens startordning blir som följer:

 

 1. Israel: Imri Ziv – I Feel Alive
 2. Polen: Kasia Moś – Flashlight
 3. Vitryssland: Navi Band – Story Of My Life (Historyja majho zyccia)
 4. Österrike: Nathan Trent – Running On Air
 5. Armenien: Artsvik – Fly with me
 6. Nederländerna: O’G3NE – Lights And Shadows
 7. Moldavien: SunStroke Project – Hey Mamma!
 8. Ungern: Joci Pápai – Origo
 9. Italien: Francesco Gabbani – Occidentali’s Karma
 10. Danmark: Anja Nissen – Where I Am
 11. Portugal: Salvador Sobral – Amar Pelos Dois
 12. Azerbajdzjan: DiHaj – Skeletons
 13. Kroatien: Jacques Houdek – My Friend
 14. Australien: Isaiah – Don’t Come Easy
 15. Grekland: Demy – This Is Love
 16. Spanien: Manel Navarro – Do It for Your Lover
 17. Norge: Jowst –Grab the Moment
 18. Storbritannien: Lucie Jones – Never Give Up on You
 19. Cypern: Hovig – Gravity
 20. Rumänien: Ilinca ft. Alex Florea – Yodel It
 21. Tyskland: Levina – Perfect Life
 22. Ukraina: O.Torvald – Time
 23. Belgien: Blanche – City Lights
 24. Sverige: Robin Bengtsson – I Can’t Go On
 25. Bulgarien: Kristian Kostov – Beautiful Mess
 26. Frankrike: Alma – Requiem

 

Vår spontana kommentar

Finalen får alltså en partyhöjare i inledningen från Israel och avslutas med Frankrikes bidrag. Annars kan man säga att första halvan inleds ganska lugnt och det är inte förrän i slutet av finalen som de riktiga upptempobidragen dyker upp.

Sverige som lottades till andra halvan i år har efter många års ”förbannelse” (eller hur det ska uttryckas) fått ett sent startnummer i finalen. Rättare sagt är det första gången sedan år 2006 som Sverige får ett finalstartnummer efter nr 20. Dock ska signaleras att Sverige har lyckats bli placerad mellan två andra storfavoriter – Belgien och Bulgarien. Men dessa låtar är ju ballader/lugntempobidrag så det är ingen som tar ut varandra (om det hade varit samma genre som Robins låt).

 

Så här avgjordes startordningen

För att göra startordningen för finalen så rättvis som möjligt så har lottningsmetoden avgjort vilka länder som ska tävla i respektive starthalva. Länder som under presskonferenserna har lottats till första starthalvan har fått ett startnummer mellan 1-13 och länderna som lottats till andra starthalvan har fått ett startnummer mellan 14-26. Enda landet som inte gjort detta är Ukraina, som av rättviseskäl fått sitt startnummer lottat bland 1-26. Detta gjordes under delegationsmötet i mars och resultatet blev startnummer 22.

Efter att alla finalklara länder (Big Five, 10 stycken semi 1-vinnare och 10 stycken semi 2-vinnare) hade fått sina starthalvor lottade har produktionen satt sig ned för att sätta ordningen. De har varit tvungna att hålla länderna inom halvorna och framförallt får inte Ukraina byta startnummer. I övrigt har de fått sätta länderna i vilken ordning de velat.

Startordningen har inför presentationen godkänts av EBU:s exekutiva chefo Jon Ola Sand och ordförande för Eurovisions referensgrupp, Frank-Dieter Freiling.

 

Kommentera gärna startordningen och vem/vilka du har som favorit!

 


 

Kommentera