Resultat avgjorda uttagningar vecka 4, 2024

RESULTAT UTTAGNINGAR. I denna artikel sammanställer vi information om de nationella uttagningar som avgjordes under föregående vecka, i det här fallet gällde det Irlands och Luxemburgs respektive finaler samt heaten i Norge och Litauen.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna resultaten!

 

Uttagningsprogram

Finalerna

Eurosong 2024 – Final

 

Det blir artisten Bambie Thug med bidraget ”Doomsday Blue” som kommer att representera Irland i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Eurosong 2024 som sändes den 26:e januari 2024.

 

Så var finalen

Inför finalen hade RTÉ utsett 6 bidrag från en nationell antagning som fick tävla. Under finalsändningen, som även i år sändes som en del av den på hemmaplan populära talkshowen Late Late Show, uppträdde finalisterna och sedan fick en tittar- och juryröstning gemensamt avgöra vem av artisterna som skulle vinna.

Jurygrupperna utgjordes av en nationell irländsk jury och en internationell jury, som utgjordes av åtta personer (fyra personer per jury). Tittarnas röster lästes upp av Brooke Scullion som vann den irländska ESC-uttagningen 2022 med låten ”That’s Rich”. Varje part delade ut 12 poäng till sin favorit och därefter poängerna 10, 8, 6, 4 och 2. Alla poäng lades sedan samman och vinnaren blev låten med högst totalpoäng.

Finalen gästades av gruppen Kalush Orchestra som framförde sin ESC-vinnarlåt ”Stefania” från 2022.

 

Jury vs tittarna

Efter att jurygrupperna hade röstat ledde Bambi Thug på 20 poäng strax före Ailsha och Erica-Cody som båda hade 16 poäng vardera. Därefter adderades tittarpoängen och då visade det sig att tittarna också hade Bambi Thug som sin favorit följt av Next In Line och Ailsha. När alla poäng adderats samman hade Bambi Thug vunnit finalen med 32 poäng med både Next In Line och Ailsha på andra plats (här har vi valt att utgå från tittarnas rangordning vilket gör att Next In Line hamnar före Ailsha).

När alla poäng var utdelade blev totaltabellen som följer (med poäng från den internationella juryn + nationella juryn + tittarna = totalsumma).

 

Luxemburg Song Contest – Final

 

Det blir sångerskan Tali med bidraget ”Fighter” som kommer att representera Luxemburg i Eurovision 2024. Det avgjordes i samband med finalen i den nationella uttagningen Luxembourg Song Contest som sändes den 27:e januari 2024.

 

Så var finalen

Luxemburgs första ESC-uttagning på 30 år utgjordes av en finalkväll där åtta bidrag tävlade om vinsten. Under finalen framfördes alla tävlingsbidrag vilket sedan följde en första omröstning där tv-tittarna och internationella jurygrupper delade ut 672 poäng till bidragen. De tre bidrag som hamnade högst i tabellen gick vidare till en andra omgång som även den avgjordes av tittarna och jurygrupperna men nu för att kora vinnaren. Tittaromröstningen var öppen både lokalt och internationellt.

De internationella jurygrupperna representerade Storbritannien, Cypern, Belgien, Slovenien, Tyskland, Portugal, Frankrike och Sverige. I den andra omgången delade varje jury ut poängerna 12, 10 och 8 till de tre superfinalisterna vilka lades samman med tittarnas poäng (som var lika stor som jurygrupperna delade ut tillsammans).

 

Resultat (andra omgången)

Nedan presenteras poängerna som bidragen fick (listade i jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma).

 

 • 1. Tali – ”Fighter”

 • (94 + 84 = 178 p)

 • 2. Krick – ”Drowning in the Rain”

 • (80 + 85 = 165 p)

 • 3. Joel Marques Cunha – ”Believer”

 • (66 + 70 = 136 p)

 

Övriga bidrag (oplacerade)

 • Angy & Rafa Ela – ”Drop”
 • Chaild – ”Hold On”
 • Edsun – ”Finally Alive”
 • Naomi Ayé – ”Paumée sur terre”
 • One Last Time – ”Devil in the Detail”

 

Heaten

Norsk MGP 2024 – Heat 3

 

NRK har valt att fortsätta med modellen att ha heats inför finalen i Norsk MGP där tittarna har fått bestämma vilka låtar som ska gå till final. Under tre veckor har 18 bidrag tävlat och nu när alla tre sändningar är avgjorda har NRK fått fram finalens tävlande.

I det senaste heatet blev det följande resultat (de fetmarkerade bidragen gick till final):

 

Det tredje heatets finalister gör nu följande låtar sällskap i finalen som hålls nästa lördag (3 februari):

 

Eurovizija.LT – Heat 3

 

Litauen genomför även det här året en längre uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest och i lördags visades den tredje av fem sändningar. Åtta bidrag deltog där en gemensam jury- och tittarröstning röstade fram vilka två bidrag som får göra föregående heats finalister sällskap i finalen.

När jury- och tittarpoängen hade slagits ihop blev det Showers Impossible (20 p) och Pluie de Comètes’ Be Careful (19 p) som hade fått högst totalpoäng och som därmed avancerade vidare till finalen. Till skillnad från föregående två heats var juryn och tittarna inte överens om att dessa två låtar skulle vara toppfavoriterna utan de placerade sig olika i topplistorna men båda tog sig till final.

 

Resultatet – de utröstade låtarna

Resterande låtar i startfältet placerade sig som följer i omröstningen:

 • 3. MeidĖ – Zoo
 • (10 + 6 = 16 p)

 • 4. Mary Mo – Done
 • (6 + 10 = 16 p)

 • 5. Baltos Varnos – In The Night
 • (7 + 8 = 15 p)

 • 6. Anžela – Paskubėk
 • (5 + 5 = 10 p)

 • 7. Sun Francisco – Trauka
 • (4 + 4 = 8 p)

 • 8. Sid Hallow – Here We Go Again
 • (3 + 3 = 6 p)

 

Finalister (sedan föregående heats)

Utöver veckans två finalister har nedan tävlingsbidrag också blivit klara för finaltävlan den 17:e februari:

 

 

Internval/andra besked

Under veckan fick vi besked om utvalda startfält till kommande uttagning. Det handlade dels om vilka åtta bidrag som ska tävla i Danmarks final i Dansk MGP 2024, dels vilka tio bidrag som ska tävla i Islands uttagning Söngvakeppnin 2024. Dessutom släpptes studioversionerna av de 28 bidrag som ska tävla i Serbiens uttagning Pesma za Evroviziju ’24 och semifinalfördelningen i Kroatiens uttagning Dora 2024 blev officiellt presenterad.

Inga andra besked om internval blev däremot kända.

 

Länder som är helt/delvis klara med sina ESC-val

Nedan presenteras de länder som är helt eller delvis klara med sina artist- och/eller bidragsval till Eurovision 2024. I skrivande stund (29 januari) handlar det om nedanstående länder.

 

Helt klara med både artist- OCH bidragsvalet

Albanien har röstat fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Zemrën n’dorë”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av Festivali i Këngës 62.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis med bidraget ”Liar”. Det är okänt när under säsongen låten släpps officiellt.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Irland har röstat fram Bambie Thug med bidraget Doomsday Blues. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Eurosong 2024.

Luxemburg har röstat fram Tali med bidraget ”Fighter”. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Luxemburg Song Contest.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget Veronika”. 

Tjeckien har röstat fram sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av ESCZ 2024.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Belgien har internt valt ut sångaren Mustii. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen, men en del av låttexten kan man se i den här artikeln.

Georgien har internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Österrike har internt valt ut sångerskan Kaleen. Tävlingsbidraget presenteras i slutet av uttagningssäsongen.

 


 

Kommentera