Eurovision-nyheter i korthet: mars 2020

Foto & copyright: MabelAmber/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Ännu en Eurovision-månad har passerat och det har därför blivit dags att sammanfatta nyhetsläget såsom det såg ut i mars 2020.

 

Eurovision 2020 är inställd

Mars månad 2020 handlade mer eller mindre om huruvida Eurovision 2020 skulle bli av eller inte, det med anledning av covid19-pandemin som då fick sitt centrum i Europa.

Under månadens början fortsatte dock länder att avgöra sina nationella uttagningar med finaler eller genom att presentera sina internval, och därefter hann också delegationsmötet hållas i Rotterdam (om än i en mindre skala jämfört med tidigare år). Sedan kom EBU med något lugnare besked att man skulle invänta nya besked om produktionen skulle fortsätta till maj, samtidigt som arrangörerna till säsongens olika Eurovision Pre Partyn meddelade att årets fester ställs in.

Därefter tog det inte särskild lång tid innan EBU:s lugna besked vände, för den 18:e mars meddelade EBU kort och gott att Eurovision 2020 ställs in. Inför beskedet togs hade EBU prövat olika scenarier, bl.a. att skjuta upp tävlingen ett antal månader och att hålla den online osv. Men eftersom det var osäkert hur länge den akuta covid19-situationen kommer att pågå i kombination med att nästan alla länder i Europa i samma stund stängde sina gränser och/eller gjorde kraftiga förändringar i hur stora folksamlingar som tillåts vid allmänna sammankomster vägde över på den negativa planhalvan. Så för första gången i Eurovisionens över 60-åriga historia blev en Eurovision Song Contest inställd.

Vi återkommer längre ned i artikeln hur läget ser ut för Eurovision 2021.

 

Om jag köpte biljetter till semifinaler & finaler, hur gör jag nu?

EBU kommer att informera alla som har köpt biljetter till semifinalerna och/eller finalen 2020 huruvida biljetterna hålls giltiga till 2021 eller om man betalar tillbaka pengarna. Just nu finns ingen info om hur det blir, utan du får avvakta och vänta in besked från biljettåterförsäljaren.

 

Släpps någon Eurovision-CD och DVD?

Enligt bilder som släppts på Eurovision.tv:s shop kommer det att släppas en CD med start 8:e maj till en kostnad av 19,95 euro (~230 SEK). Skivan innehåller de 41 bidrag som skulle ha tävlat 2020. Någon DVD är nog däremot inte att tänka på i år…

 


 

Panelens Inofficiella Eurovision 2020

Låt oss presentera INOFFICIELL EUROVISION 2020 – Panelens egen Eurovision som blir av nu när den officiella tävlingen 2020 ställdes in. Det blir alltså ett inofficiellt resultat – och du är varmt välkommen att vara med och påverka vilken låt som ska ta hem segern!

 

Vad går detta ut på?

Tävlingen är uppdelad på samma sätt som i riktiga Eurovision, dvs. med två semifinaler och en final. Skillnaden är att det är du tillsammans med oss skribenter som kommer att avgöra vilka bidrag som ska gå vidare i tävlingen och sedan vilken låt som ska vinna finalen. Bägge parter får halva makten vardera om totalt 464 poäng per semifinal och i finalen.

Omröstningen för semifinalerna pågår mellan den 27:e mars och 30:e april, med resultatredovisning den 2:a maj i en sändning hos Eurovision Radio International. Så snart som resultatet är presenteras öppnas finalomröstningen och den pågår till den 15:e maj. En dag senare, den 16:e maj, presenteras finalresultatet i i Eurovision Lockdown show som Eurovision Radio International sänder (för övrigt samma kväll som den riktiga Eurovision-finalen var tänkt att sändas).

PS: Som en uppladdning kommer vi att köra en Inför-guide där vi presenterar alla bidrag. Detta påbörjas den 9:e april. Dessutom varje fredag mellan den 3:e april och 9:e maj kommer vi att publicera en ny veckovis topplista över våra favoritbidrag. Detta gör vi i projektet Panelens topplista.

 

Omröstningarna

Här kan du rösta fram dina vinnare i semifinalerna:

 

Datum att hålla koll på

 • 27 mars: Semifinalröstningen startade
 • 3 april: Panelens topplista (del 1)
 • 9-29 april: Inför-guiden – vi gör dagliga presentationer och tycker till om bidragen!
 • 10 april: Panelens topplista (del 2)
 • 17 april: Panelens topplista (del 3)
 • 24 april: Panelens topplista (del 4)
 • 30 april: Semifinalröstningen avslutas
 • 1 maj: Panelens topplista (del 5)
 • 2 maj: Semifinalresultatet presenteras i Eurovision Radio Internationals sändning.
 • 2 maj: Efter showen öppnar vi finalomröstningen
 • 8 maj: Panelens topplista (del 6)
 • 15 maj: Finalomröstningen avslutas
 • 16 maj: Resultatet av finalröstningen presenteras i Eurovision Lockdown show som Eurovision Radio International sänder (för övrigt samma kväll som den riktiga Eurovision-finalen var tänkt att sändas).

 


Eurovision Lockdown Partyn & shower

Som sagt blir det ingen officiell Eurovision 2020 i år men bara för det stannar inte festen upp! Bland annat kommer ett par digitala fester att hållas som SuRies London Eurovision Party som ägde rum den 29:e mars. Under det eventet framförde den brittiska sångerskan SuRie ett antal låtar via en livestream på hennes YouTube-kanal, och fansen hade fått rösta fram vilka låtar hon skulle sjunga. En annan fest som också hålls digital i år är den spanska PrePartyES at Home, som från kl 22:00 den 11:e april kommer att sända party från olika artisters hem.

EBU har också infört Eurovision Home Concerts som genomförs under våren. Den första sänds den 3:e april (enligt Eurovision.tv) och artister som hittills meddelats är Ryan O’Shaughnessy (Irland 2018), Tamara Todevska (Nordmakedonien 2008 och 2019), Rasmussen (Danmark 2018) och Slavko (Montenegro 2017)

 

Inför-serier trots utebliven Eurovision

Under april och maj månad brukar det hållas så kallade Inför-program där bidrag spelas upp och en panel bedömer dessa bidrag. Så blir det även i år hos följande länder (som hittills lämnat besked):

– Den finlandssvenska serien De Eurovisa sänds i 6 avsnitt på fredagar med start 3:e april. Programledarna Eva Frantz och Johan Lindroos bjuder varje vecka in en ny gäst som får vara med och säga sitt om låtarna som spelas upp.

– Den norska serien Adresse: Europa kommer att sändas i fyra avsnitt med start 18:e april. Programledaren Marte Stokstad har bjudit in en panel som tillsammans lyssnar och bedömer bidragen. I år består den av redaktören Ingeborg Heldal, tidigare MGP-chefen Per Sundnes, artisten Bendik (Silje Halstensen) och stylisten Jan Thomas. Förutom dem kommer också några fans vara med och bedöma låtarna.

– Den tyska serien ESC-Songcheckern kommer att sändas i maj, dock ännu oklara datum, med duon Alina Stiegler och Stefan Spiegel. Enligt uppgifter kommer andra tyckare också vara med.

 

Eurovision utom tävlan 2020

Efter att EBU tog beslutet att ställa in Eurovision 2020 har man nu bestämt sig för att hålla ett alternativt program den 16:e maj under namnet Eurovision: Europe Shine A Light. Det blir ingen tävling utan en cirka tvåtimmars sändning som hyllar de 41 artister och bidrag som valdes ut.

Den 16:e maj 2020 skulle Eurovisions final ha hållits, men nu blir det alltså en alternativ sändning som ersätter dess plats. Programledatrion Chantal Janzen, Edsilia Rombley (Eurovision 1998 och 2007) och Jan Smit kommer vara programledare för sändningen. Förutom att bidragen spelas upp (dock oklart i vilken form) kommer man bjuda på en rad överraskningar, bland annat kommer några av artisterna få framföra andra låtar också fast hemifrån. Dessutom kommer även andra Eurovision-stjärnor dyka upp i programmet.

 

Andra hyllningsprogram

I en intervju med oss på ESC-Panelen, som gjordes strax efter att EBU:s beslut om Eurovision 2020 släppts, sade Christer Björkman att SVT ser över möjligheten till att göra ett ersättningsprogram för den uteblivna Eurovisionen.

– Vår avsikt är att skapa alternativa festkvällar för alla trogna Mello- och ESC-fans och vi kommer att gå ut med mer info när vi har kommit lite längre med vår planering, säger Christer Björkman.

Även brittiska BBC kommer att göra ett specialprogram som kommer att sändas i maj, närmare bestämt den 16:e maj. Programmet kommer att heta Eurovision: Come Together och leds av Graham Norton (BBC:s ständige Eurovision-finalkommentator). Innehållet kommer att varvas med intervjuer och historiska klipp men även en titt på hur Eurovision 2020 skulle ha sett ut.

Till sist kan vi även berätta att även österrikiska ORF kommer att göra en egen hyllningsserie nu i april som går under namnet ESC 2020 Video Edition Challenge. I det programmet kommer en jury rösta bland de 41 bidragen och utse en topp 3. Därefter bjuds publiken in för att rösta fram en vinnare. Programmet sänds den 14:e, 16:e och 18:e april, alltså drygt en månad innan Eurovision 2020 egentligen skulle ha sänts.

 


Nationella-säsongen 2020

Alla nationella uttagningar blev avklarade fram till vecka 11. Medan vi blickar framåt mot nästa händelser kan det vara roligt att blicka tillbaka. Några som har gjort detta är våra kollegor Schlagervännerna, som i sitt senaste poddavsnitt går igenom 2020 års säsong och väljer ut sina favoriter.

 

The Mamas vann Melodifestivalen 2020

Den 7:e mars hölls finalen i Melodifestivalen 2020, som blev en riktig rysare med tanke på hur otroligt jämnt det var i omröstningen. Själva finalen bestod av 12 bidrag, varav åtta hade röstats fram som ettor och tvåor i deltävlingarna och fyra som hade kvalat vidare från duellerna i Andra chansen. Resultatet avgjordes till lika delar jury- och tittarröstning.

Efter att juryerna hade avlagt sina poäng hade både Dotter med “Bulletproof” och The Mamas med “Move” 65 poäng vardera, medan Felix Sandmans “Boys with emotions” låg på tredje plats med 53 poäng. Dotter hade dock i kraft av fler tiopoängare ledningen, och hade bara juryns resultat räknats hade det varit hon som hade vunnit.

När sedan tittarnas poäng adderades samman blev det lika tajt som hos juryerna, för tittarna hade också Dotter och The Mamas i topp två, fast i omvänd ordning. The Mamas fick 72 poäng och Dotter 71 poäng, vilket gjorde att The Mamas vann med en ynka poäng! Så tajt har det inte varit sedan Melodifestivalen 1987Lotta Engberg vann med en ynka poäng över Arja Saijonmaa!

Det kan också nämnas att tittarna rankade Hanna Ferms “Brave” som trea, medan juryn hade henne som nia, samtidigt som tittarna rankade juryns trea Felix Sandman som tia! Andra intressanta detaljer är att juryn också hade två bottenbidrag: “Troubled Waters” med Victor Crone och “Vamos Amigos” med Mendez feat. Alvaro Estrella. I kraft av att ha fått poäng från en jurygrupp mer rankas Victor dock före Mendez & Alvaro. Tittarna hade istället låten “Winners” med Mohombi på 12:e och sista plats, vilket också blev låtens slutgiltiga totalplacering i finalen.

Här har vi sammanställt alla röstningsresultat från deltävlingarna, Andra chansen och finalen. Vill du se alla framträdanden igen respektive TV-programmen har vi länkat dessa här.

 

Mellopodden

Vi vill även passa på att tipsa om Mellopodden som nu förvisso är avslutad men alla avsnitt finns kvar. Här är de avsnitt som gjordes under säsongen 2020.

 • Avsnitt 1: Startfältet 2020
 • Startfältet presenteras tillsammans med Sofia Dalén, tävlingsproducent Karin Gunnarsson och Melodifestivalen-fanset Edvin Törnblom.

 • Avsnitt 2: Att vara dansare i Mello
 • Två av 2020 års Mello-dansare (Keisha Von Arnold och Edin Jusuframic) berättar om hur det är att vara dansare i tävlingen.

 • Avsnitt 3: Christer Björkman
 • Senior Producer Christer Björkman berättar om sitt stora intresse för Melodifestivalen och Eurovision, sin karriär i den och om förberedelserna inför en eventuell amerikansk version av Eurovision.

 • Avsnitt 4: David Sundin, Lina Hedlund & Linnea Henriksson!
 • Sofia Dalén intervjuar programledartrion för Melodifestivalen 2020.

 • Avsnitt 5: Den fantastiska fankulturen
 • Sofia Dalén intervjuar musikjournalisten Anna Charlotta Gunnarsson och fanset Fredrik Hilmered om Melodifestivalens och Eurovisions stora fanskultur.

 • Avsnitt 6: Att skriva manus för Mello
 • Sofia Dalén intervjuar David Sundin och Robin Muhr som skriver manus till årets Melodifestival. David var ju också själv med som programledare för tävlingen.

 • Avsnitt 7: Skandalerna som skakade Sverige
 • Sofia Dalén intervjuar bloggaren Tramsfrans som går igenom skandaler i Melodifestivalens historia.

 • Avsnitt 8: Edward af Sillén
 • Sofia Dalén intervjuar Edward af Sillén som berättar om sin Melodifestival- och Eurovisionresa som manusförfattare.

 • Avsnitt 9: Att vara sångcoach på Melodifestivalen
 • Sofia Dalén intervjuar sångcoachen Susanne Bertlin som har en hel del att berätta om allt annat än bara sångteknik alla artister i Melodifestivalen behöver tänka på. Listan är gedigen! Även Melodifestivalen-fanset Edvin Törnblom, som gästade det första avsnittet, medverkar.

 • Avsnitt 10: Sarah Dawn Finer gästar!
 • Sofia Dalén intervjuar artisten och programledaren Sarah Dawn Finer som berättar allt om sina Melodifestivalen-upplevelser som artist och programledare.

 • Avsnitt 11: Mellofan reagerar på Deltävling 1!
 • Melodifestivalen-fanet Fredrik Hilmered, som tidigare har hörts i podden, gästar för att dela med sig av sina tankar från den första deltävlingen i Linköping.

 • Avsnitt 12: Mellofan reagerar på Deltävling 2!
 • Edvin Törnblom är tillbaka för tredje gången i podden, denna gång för att recensera deltävling 2.

 • Avsnitt 13: Dennis Brøchner & Zain Odelstål
 • Denna gång gästas podden av Dennis Brøchner & Zain Odelstål som stått bakom inte mindre än 17 bidrag i rollen som Creative directors. De berättar mer om sin roll i tävlingen om hur de skapar numren. Fram till 2019 hade deras nummer vunnit tre år på raken.

 • Avsnitt 14: Melodifestivalexpert Gustav Dahlander!
 • Melodifestivalens egen expert Gustav Dahlander gästar podden för att bland annat berätta mer om Hall of Fame.

 • Avsnitt 15: En promenad backstage på Friends Arena
 • I det sista podd-avsnittet går Sofia Dalén bakom kulisserna på finalen i Friends Arena för att kolla in ställningarna hos artister och crew.

 

 

Med siktet mot 2021

I och med att Eurovision 2020 ställdes in börjar vi och andra rikta blickarna mot säsongen 2021 istället. Och trots att det är mer än ett år kvar innan en ny riktig Eurovision blir av har en del länder redan hunnit ge besked. Men det är också en del besked som inväntas och för att visa vad som är bekräftat respektive obekräftat kommer här en sammanställning av vad vi visste om 2021 års tävling fram till den 31:a mars 2020.

 

Värdland och värdstad

EBU har inte fattat beslut om Nederländerna får behålla Eurovision-arrangemanget till 2021. Det enda som sagts är att det förs diskussioner mellan parterna, men när ett besked kan ges hann i vart fall inte ges innan mars månad var över.

 

Vad händer om Nederländerna tackar nej eller om EBU inte låter dem behålla arrangemanget ett år till?

Om detta scenario inträffar lär det med all sannolikhet istället bli någon form av budgivning mellan olika europeiska TV-bolag på ett liknande sätt som görs till Junior Eurovision, alternativt att EBU:s referensgrupp helt enkelt själva utser en värdnation till 2021. Nu vet vi inte om det kommer att inträffa, men skulle det hända skulle det vara första gången på över 40 år som Eurovision i så fall inte hamnar i det land som vunnit den senaste upplagan!

 

Tävlingsform och tävlingsdatum

Det är ännu inte bekräftat hur omfattande tävlingen blir 2021 eller vilket/vilka tävlingsdatum som är aktuella. Med all sannolikhet lär tävlingen hållas någon gång under våren eller försommaren 2021, om nu inte EBU vill testa att hålla tävlingen i någon av de andra månaderna som finns att välja på…

 

Kan bidragen som skulle ha tävlat 2020 få tävla 2021?

EBU förde en diskussion med sin referensgrupp om man för en gångs skull skulle komma att tillåta att bidragen som skulle ha tävlat ett år också får tävla det kommande året, men beskedet blev negativt. Däremot kan artistvalen kvarstå, men det är upp till respektive lands TV-bolag att bestämma det. De länder som väljer att hålla en ny publik uttagning för både artist och bidrag har ännu inte stängt dörren för sina 2020-artister att skicka in nytt material.

 

Varför får inte 2020-bidragen tävla igen 2021?

Det finns en regel i Eurovisionen som säger att tävlingsbidragen för aktuell Eurovision inte får ha varit offentligt publicerade före den 1:a september året innan. För 2021 innebär det alltså september 2020. Denna regel finns för att EBU vill att alla länder ska tävla med nyskrivet material.

Genom åren har det dock gjorts vissa undantag från denna regel, i samband med att det har framkommit att vissa bidrag har legat ute på olika sociala plattformar. Då har det varit upp till EBU att bestämma om det aktuella bidraget har haft någon fördel av att ha varit publicerad på den specifika plattformen. I de fall som varit de senaste åren har EBU sett att dessa bidrag inte haft någon sådan fördel och att de har fått tävla. Men huvudregeln är att 1:a september ska gälla (om inget annat meddelas).

 

Vilka länder har hittills bekräftat deltagande?

Här listar vi de länder vars TV-bolag som fram till den 31:a mars 2020 hade uppgett till säkra källor* att de vill delta i Eurovision 2021. Namn efter land innebär bekräftat artistval** eller vilken nationell uttagning som avses. Står ingenting efter landets namn betyder det att det saknas uppgifter om vilken uttagning landet kommer att anordna.

Vänligen notera att länderna listas i bokstavsordning*** och att deltagarlistan fylls på i en kontinuerlig takt så snart som länder kommer med besked.

 

 • Azerbajdzjan – Efendi
 • Belgien – Hooverphonic
 • Bulgarien – Victoria
 • FinlandUMK 2021
 • EstlandEesti Laul 2021
 • Georgien – Tornike Kipiani
 • Grekland – Stefania
 • Irland
 • Israel – Eden Alene
 • LitauenNationell uttagning
 • Nederländerna – Jeangu Macrooy
 • NorgeNorsk Melodi Grand Prix 2021
 • Rumänien – Roxen
 • Schweiz – Gjon’s Tears
 • Spanien – Blas Cantó
 • SverigeMelodifestivalen 2021
 • Ukraina – Go_A
 • Österrike – Vincent Bueno

 

Noteringar

* Eftersom det bara är indikationer om deltagande så ska listan endast ses som preliminär. Detta även om det i en del fall förekommer bekräftelser på förberedelser kring nationella uttagningar. Med största sannolikhet lär EBU presentera den fullständiga deltagarlistan någon gång i slutet av 2020 eller i början av 2021. Det är också då som det blir helt avgjort hur många länder som har för avsikt att delta i 2021 års Eurovision Song Contest.

** Bekräftat artistval innebär att artisten själv gått ut i sina sociala medier och sagt att man kommer att representera sitt land i Eurovision 2021. Uppgiften kan även ha bekräftats av det nationella TV-bolaget. Några fall har även bekräftats av Eurovision.tv.

*** Tills den officiella deltagarlistan dykt upp gör vi ingen skillnad på om om ett land är en eventuell semifinalist eller direktkvalificerad till finalen.

 


Värdland till Junior Eurovision 2020

Trots coronatider och alla de osäkerheter som följer har det under mars månad kommit åtminstone en positiv nyhet kring Eurovision-shower och det är att Junior Eurovision 2020 har fått sitt värdland tilldelat. För andra året på raken kommer Polen stå värd, vilket de får göra efter att ha fått uppdraget tilldelat sig (i Junior ingår inte automatisk arrangemang vid seger). I november 2019 gjorde Polen det historiska att de vann Junior Eurovision på hemmaplan, vilket blev första gången som det inträffade i Junior-sammanhanget.

Det är däremot inte bestämt/officiellt meddelat vilken värdstad som får uppdraget respektive vilket datum som finalen ska hållas.

 

Blir Junior-tävlingen av trots coronaviruset?

I skrivande stund finns det inget som säger att även Junior Eurovision 2020 kommer att ställas in. Juniortävlingen har förvisso ännu inget satt officiellt finaldatum men eftersom den vanligtvis brukar avgöras på senhösten, och då som oftast i november, är det ett bra tag kvar innan EBU behöver fatta ett sådant beslut. Beräknat utifrån när EBU tog beslutet att ställa in stora Eurovision lär de som senast behöva meddela en inställd upplaga i september.

Dock, tills vi vet mer om detta får vi utgå ifrån att Junior Eurovision 2020 blir av i någon form och att den produktionen helt enkelt fortskrider under det ca halvåret som är kvar innan tävlingsavgörande!

 


 

Kommentera