Finlands De Eurovisa bedömer bidragen i Eurovision 2020

PANELEN TIPSAR. År 2020 blir ett speciellt i år i och med att Eurovision för första gången inte blir av. Vi och andra aktörer gör istället egna omröstningar, och finska Yle gör i vanlig ordning sitt eget Införprogram De Eurovisa med Eva Frantz och Johan Lindroos.

 

Fakta om årets De Eurovisa

Det blir alltså en säsong med Inför-program trots att Eurovision 2020 har ställts in. Denna gång riktar vi blickarna mot Finland som fortsätter med sin årliga nedräkningsserie De Eurovisa med duon Eva Frantz och Johan Lindroos som programledare. Tillsammans med en inbjuden gäst i varje program lyssnar och analyserar de bidragen som skulle ha tävlat i Rotterdam i maj 2020.

Årets finska Inför-serie består av totalt 6 program som kommer att sändas på fredagar mellan den 3:e april och 8:e maj. Info om länder som bedöms och vilken gäst de får i varje program har vi listat i nedanstående schema.

 

Första programmet

Det första programmet gästas av komikern och programledaren Anders Helenius, och bidragen som visas upp och som analyseras är Irland, Vitryssland, Nordmakedonien, Sverige, Slovenien, Litauen och Australien.

Sändningen sker i Yle2 den 3:e april med start kl. 20:50 (svensk tid), men det kommer att göras tillgängligt här från den 2:a april.

 

Andra programmet

Det andra programmet gästas av artisten Jannika B, och bidragen som visas upp och som analyseras är Ryssland, Belgien, Malta, Norge, Israel, Kroatien och Rumänien.

Sändningen sker i Yle2 den 10:e april med start kl. 21:00 (svensk tid), men det kommer att göras tillgängligt här från den 9:e april.

 

Tredje programmet

Det tredje programmet gästas av artisten Tika (som även tävlade i årets finska UMK-uttagning), och bidragen som visas upp och som analyseras är Ukraina, Azerbajdzjan, Cypern, San Marino, Estland, Polen och Island.

Sändningen sker i Yle2 den 17:e april med start kl. 21:00 (svensk tid), men det kommer att göras tillgängligt här från den 16:e april.

 

Fjärde programmet

Det fjärde programmet gästas av artisten Paul Elias, och bidragen som visas upp och som analyseras är Serbien, Tjeckien, Grekland, Moldavien, Österrike, Danmark och Bulgarien.

Sändningen sker i Yle2 den 24:e april med start kl. 21:00 (svensk tid), men det kommer att göras tillgängligt här från den 23:e april.

 

Femte programmet

Det femte programmet gästas av artisten Mia Hafrén, och bidragen som visas upp och som analyseras är Finland, Armenien, Georgien, Schweiz, Portugal, Albanien och Lettland.

Sändningen sker i Yle2 den 1:a maj med start kl. 21:00 (svensk tid), men det kommer att göras tillgängligt här från den 30:e april.

 

Sjätte programmet

Det sjätte och sista programmet gästas av musikern Lasse Piirainen, och bidragen som visas upp är de 6 länder som skulle ha varit direktkvalificerade till finalen: Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland, samt värdnationen Nederländerna.

Sändningen sker i Yle2 den 8:e maj, med start kl 21:00 (svensk tid), men det kommer att göras tillgängligt här från den 7:e maj.

 

Andra inför-serier

Tyskland

Vi vill även passa på att tipsa om att Tyskland åter kommer att köra sin inför-serie ESC-Songcheckern med duon Alina Stiegler och Stefan Spiegel som programledare. Initialt skulle programserien sändas nu i april, men eftersom att Eurovision 2020 ställdes in har man valt att flytta sändningarna av programmen till maj.

 


 

Kommentera