Delegationsmöte i Rotterdam inför Eurovision 2020

Foto & copyright: 3093594/Pixabay.com

EUROVISION 2020. Mellan den 9:e och 10:e mars hölls det traditionella delegationsmötet i den aktuella värdstaden, i detta fall Rotterdam. Vid mötet bjöds delegationer från alla årets tävlingsländer in för att få en inblick i 2020 års tävling.

Under mötet, som hölls i två dagar, redogjorde EBU och arrangörskanalerna NPO, NOS och AVROTROS för information om tävlingens förutsättningar och man besökte även tävlingens aktuella platser i staden, t.ex. arenan, presscentret etc. Men på grund av utbrottet av coronavirus som sprids runt om över världen, och just nu framförallt mest i Europa, var det flera som inte var på plats. Bland annat fick hela EBU:s delegation stanna hemma i Schweiz (på grund av att de fått reseförbud till den 13:e mars) vilket även Finlands, Greklands, Israels, Italiens, Schweiz’ och Sveriges delegationer valde att göra. De som inte var där följde mötet digitalt.

Som en extra bonus meddelade även Israels delegationschef att Israels artist, Eden Alene, inte kommer åka till Rotterdam inför tävlingen för att spela in sitt vykort. Detta på grund av den omfattande coronavirus-spridningen. Israel kommer dock till start i Rotterdam som tänkt.

 

Nederländernas startnummer lottades

Som en del av mötet lottades också värdnationens startnummer i finalen. Detta för att tävlingsproducenterna som sätter startordningen inte ska kunna gynna dem när de sedan sätter finalstartordningen. Nederländerna fick startnummer 23 av 26, ett startnummer som även Danmark hade när de var värd för Eurovision 2014.

Resterande 25 finalister (”Big Five” och de som kvalar in från semifinalerna) kommer att få lotta om de ska tävla i finalens första eller andra halva. Därefter sätter producenterna startordningen.

 

Artist- och bidragsinlämning

Något som också skedde under mötet var informationsöverlämning till EBU gällande artist och bidrag. Detta innebar att varje land delgav EBU och tävlingsproduktionen sin artist och sitt tävlingsbidrag för att de ska veta vem man ska skicka. Det innebär också att EBU nu officiellt stängt dörren för länder att byta bidrag eller artist. Skulle byten ske kommer straffavgift tilldelas.

OBS! Några länder hade inför inlämningen inte gjorts sitt bidragsval officiellt. Dessa bidrag släpptes sedan efter mötet.

 

Officiella platser i Rotterdam

Något som också blev officiellt i samband med mötet i Rotterdam är var vissa evenemang kommer att äga rum i värdstaden medan Eurovision pågår. Värdstadens officiella festplats EuroClub kommer t.ex. hållas i Maassilo medan den publika Eurovision Village kommer att vara på Binnenrotte market square. På bägge ställena kommer uppträdanden att ske från olika DJ:s, artister med mera men det är från Eurovision Village som alla har tillgång till under hela Eurovision.

Det är också klart att öppningsceremonin hålls den 10:e maj vid Cruise Terminal längs med Nieuwe Maas-floden i Rotterdam. Enligt vissa uppgifter kommer den röda mattan ha guldfärg i år.

 

Uppträdanden i programmen

Förutom de 41 tävlingsbidragen, som alla tävlar om en seger i Eurovision 2020, kommer såväl semifinalerna som finalen vara späckad av gästartistuppträdanden i både öppningsnummer och mellanakter. Här är några av de som offentliggjorts än så länge:

 

Semifinal 1 (12 maj)

Öppningsnummer och mellanakt ej presenterad

Buckle up! med Edsilia Rombleys taxi med Ruslana (Ukraina 2004), Anne-Marie David (Luxemburg 1973), Izhar Cohen (Israel 1978) och Niamh Kavanagh (Irland 1993).

 

Semifinal 2 (14 maj)

Breakdancern Redo (öppningsnummer)

Buckle up! med Edsilia Rombleys taxi med Ruslana (Ukraina 2004), Anne-Marie David (Luxemburg 1973), Izhar Cohen (Israel 1978) och Niamh Kavanagh (Irland 1993).

Mellanakt ej presenterad

 

Finalen (16 maj)

Glennis Grace (Eurovision 2005) feat. DJ Afrojack (med orkester och kör)

Medley med sju tidigare Eurovisionvinnare (Gigliola Cinquetti, Lenny Kuhr, Tech-In, Duncan Laurence, Sandra Kim, Paul Harrington & Charlie McGettigan och Alexander Rybak)

Buckle up! med Edsilia Rombleys taxi med Ruslana (Ukraina 2004), Anne-Marie David (Luxemburg 1973), Izhar Cohen (Israel 1978) och Niamh Kavanagh (Irland 1993).

Duncan Laurence överlämnar pokalen till Eurovisionvinnaren 2020!

 

Lite förutsättningar för 2020

– Tävlingarna avgörs den 12:e, 14:e och 16:e maj i Rotterdam, Nederländerna.

– 41 länder deltar (lika många länder som fjolårets tävling).

– 35 länder måste kvala genom semifinalerna.

– 20 av de 35 länder som kvalar kommer att röstas in i finalen, tio från varje semifinal.

– 6 finalplatser är redan tillsatta vilka har gått till Frankrike, Italien, Nederländerna Spanien, Storbritannien och Tyskland. De är direktkvalificerade i och med att de är “Big Five” eller värdland.

 

Händelser som följer inför tävlingen börjar

– Startordningen för semifinalerna släpps gissningsvis i slutet av mars eller i början av april (beroende på hur snart den blir klar).

– I mars och april kommer ett antal så kallade Eurovision Pre Partyn äga rum i olika städer runt om i Europa, där många av årets tävlande förväntas delta men även andra års artister. Inplanerade fester som vi känner till hålls i London nu i mars och därefter i Amsterdam och Madrid i början av april. Fler fester kan tillkomma, däremot är det sagt att det inte blir någon fest i Riga. OBS! På grund av coronavirusets spridning är det inte omöjligt att festerna ställs in i sista stund (för att inte smittspridningen ska bli än mer omfattad). I skrivande stund (mars 2020) finns dock inga indikationer på detta eftersom flera av eventen fortsätter att promota och bjuda in artister. Men eftersom detta är något aktuellt kommer vi såklart att följa ärendet mycket noga!

– Under april och början av maj kommer ni få reda på vad vi tycker om årets bidrag i vår Inför-guide samt i Panelens topplista!

– EBU har bekräftat att ett tredje och sista officiellt biljettsläpp sker nu den 26:e mars.

– Det är högst troligt att de enskilda scenrepetitionerna i Ahoy Rotterdam kommer att äga rum mellan den 2:a och 10:e maj. Skulle det bli förändringar kommer vi rapportera om det!

– Den 10:e maj är planerad invigningsdag av Eurovision 2020.

– Mellan den 11:e och 17:e maj pågår Eurovision 2020 med genrep och direktsändningar. Vinnaren av Eurovision 2020 blir officiell någon gång runt midnatt lördagen den 16:e maj, eller möjligen tidigt in på den 17:e maj.

 


 

Kommentera