Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Nederländerna får startnummer 23 av 26 i finalen i Eurovision 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2020. Sedan systemet med att producenterna för respektive års Eurovision Song Contest avgör startordningen istället för en lottning har traditionen blivit att utse värdnationens startnummer under det årliga delegationsmötet i mars. Så har fortsatt även i år.

2020 års lottning genomfördes alltså i samband med delegationsmötet den 9:e mars, där en person i en av delegationerna fick slumpvis dra en lapp med det startnummer som Nederländernas representant Jeangu Macrooy kommer att få i finalen. Resultatet blev nr 23 av 26, ett startnummer som även Danmark fick när de hade värdskapet 2014.

Detta gör att det nu finns 13 platser kvar i den första halvan (startnummer 1-13) och 12 platser kvar i den andra halvan (startnummer 14-26).

 

Därför lottas värdlandets startposition

Anledningen till att värdlandets startnummer förutbestäms genom en egen lottning med exakt startnummer beror på att tävlingsproducenterna, som sätter startordningen, inte ska kunna gynna värdlandet i finalen. Övriga 25 finalister kommer även de få genomgå en lottning, men då handlar det bara om de ska tävla i finalens första eller andra starthalva. Detta gäller således ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland samt de 20 länder som kvalar in från semifinalerna den 12:e och 14:e maj. Så snart som dessa 25 länder har fått lotta sina starthalvor sätter producenterna startnumren för finalen.

Processen att ha den här typen av lottning infördes inför Eurovision 2013 med anledning av att man skulle få en mer Tv-mässig fördelning av bidragen. Alla år före det lottades istället startordningen, vilket ofta kunde vara missgynnande om t.ex. för många låtar med samma typ av uttryck hamnade efter varandra. Till exempel att fem ballader eller fem explosiva upptempobidrag hamnade i samma följd. Detta var varken var bra för dem eller för programmet.

 

Fakta: Startnummer för tidigare värdländer

Nedan presenteras de sju senaste värdländernas finalstartnummer (sedan lottningssystemet ändrades):

  • 2019: Israel – nr 14 av 26.
  • 2018: Portugal – nr 8 av 26.
  • 2017: Ukraina – nr 22 av 26.
  • 2016: Sverige – nr 9 av 26.
  • 2015: Österrike – nr 14 av 26.
  • 2014: Danmark – nr 23 av 26.
  • 2013: Sverige – nr 16 av 26.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen