Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Finalen i Melodifestivalen 2020 avgjordes i Friends Arena i Stockholm, lördagen den 7:e mars 2020. Tittarnas åtta röstningsgrupper tillsammans med åtta internationella jurygrupper (röstande Eurovision-länder*) kom gemensamt rösta fram en av de tolv finalbidragen till segrare och representant i Eurovisionen. Slutgiltig vinnare blev The Mamas med låten ”Move”.

* De röstande länderna var Armenien, Australien, Frankrike, Island, Israel, Malta, Nederländerna och Österrike.

 

Röstningsinfo

I finalen var det 12 bidrag som tittarna hade utsett till finalister via de fyra deltävlingarna samt Andra chansen. Först framfördes bidragen, därefter avlade jurygrupperna sina poäng. Tittarna kunde samtidigt telefon- och hjärtrösta på sina favoriter från att programmet startade och en stund efter att jurygruppernas poäng var utdelade. Sedan adderades tittarpoängen på jurypoängen och bidraget med högst totalpoäng vann och får representera Sverige i Eurovision 2020.

 

Röstningssätten: telefon och app

Även i finalen var systemet med de åtta röstningsgrupperna aktivt, där sju av grupperna var fördelade i Melodifestival-appen och den åttonde var telefonröstningen. Varje röstningsgrupps favoritbidrag gavs 12 poäng, därefter följde i nedåtgående led 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. De internationella jurygrupperna använde samma poängskala.

Melodifestivalappen var åldersindelad i sju grupper (3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år). Med appen gick det att lägga fem (5) röster per bidrag, medan med telefonröstningen kunde man rösta upp till 40 gånger per sändning.


Mer fakta

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare som tävlar i Finalen! De står i startordning.

1. Victor Crone – ”Troubled Waters”
Text &/musik: Dino Medanhodzic, Benjamin Jennebo & Victor Crone


2. Paul Rey – “Talking In My Sleep”
Text &/musik: Paul Rey, Lukas Hällgren & Alexander Standal Pavelich


3. The Mamas – “Move”
Text &/musik: Melanie Wehbe, Patrik Jean & Herman Gardarfve


4. Mohombi – ”Winners”
Text &/musik: Jimmy Jansson, Mohombi Moupondo & Palle Hammarlund


5. Hanna Ferm – ”Brave”
Text &/musik: David Kjellstrand, Jimmy Jansson & Laurell Barker


6. Mendez feat. Alvaro Estrella – “Vamos Amigos”
Text &/musik: Palle Hammarlund, Jimmy Jansson, Jakke Erixson & Leo Mendez


7. Dotter – “Bulletproof”
Text &/musik: Dino Medanhodzic, Johanna Jansson & Erik Dahlqvist


8. Robin Bengtsson – “Take A Chance”
Text &/musik: Jimmy Jansson, Karl-Frederik Reichhardt & Marcus Winther-John


9. Mariette – ”Shout It Out”
Text &/musik: Mariette Hansson, Cassandra Ströberg, Alex Shield & Thomas G:son


10. Felix Sandman – “Boys With Emotions”
Text &/musik: Tony Ferrari, Parker James, Peter Thomas, Philip Bentley, Nicki Adamsson & Felix Sandman


11. Anna Bergendahl – “Kingdom Come”
Text &/musik: Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Erik Bernholm & Anna Bergendahl


12. Anis Don Demina – “Vem är som oss?”
Text &/musik: Anderz Wrethov, Johanna Elkesdotter Wrethov, Anis Don Demina & Robin Svensk


 

Resultat


 

Foto och montage: ESC-Panelen.

MELODIFESTIVALEN – FINAL! Då är Melodifestivalen 2020 avgjord och tävlingen har fått sin 60:e vinnare genom tiderna. Efter att de internationella jurygrupperna och tv-tittarna röstat stod det klart att gruppen The Mamas med bidraget “Move” hade tagit hem segern med 137 poäng! De får därmed representera Sverige i Eurovision 2020 i Rotterdam i maj.

Det är värt att säga att i Melodifestivalen 2019, då John Lundvik vann, var The Mamas en del av hans kör i Melodifestivalen och Eurovision. Nu blir det alltså The Mamas själva som representerar Sverige i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam i maj.

Se musikvideon här nedan:

 

Vad hände?

Finalen avgjordes lördagen den 7:e mars 2020 i Friends Arena i Stockholm av tv-tittarna och åtta internationella jurygrupper. Efter att juryerna hade avlagt sina poäng hade både Dotter med ”Bulletproof” och The Mamas med ”Move” 65 poäng vardera, medan Felix Sandmans ”Boys with emotions” låg på tredje plats med 53 poäng. Dotter hade dock i kraft av fler tiopoängare ledningen, och hade bara juryns resultat räknats hade det varit hon som hade vunnit.

När sedan tittarnas poäng adderades samman blev det lika tajt som hos juryerna, för tittarna hade också Dotter och The Mamas i topp två, fast i omvänd ordning. The Mamas fick 72 poäng och Dotter 71 poäng, vilket gjorde att The Mamas vann med en ynka poäng! Så tajt har det inte varit sedan 1987!

Det kan också nämnas att tittarna rankade Hanna Ferms ”Brave” som trea, medan juryn hade henne som nia, samtidigt som tittarna rankade juryns trea Felix Sandman som tia! Andra intressanta detaljer är att juryn också hade två bottenbidrag: ”Troubled Waters” med Victor Crone och ”Vamos Amigos” med Mendez feat. Alvaro Estrella. I kraft av att ha fått poäng från en jurygrupp mer rankas Victor före Mendez & Alvaro. Tittarna hade istället låten ”Winners” med Mohombi på 12:e och sista plats, vilket också blev låtens slutgiltiga totalplacering i finalen.

 

Totaltabellen

Efter de internationella jurygruppernas och tittarnas poäng adderats samman blev det följande slutresultat (jury- + tittarpoäng = totalsumma)

 

 1. The Mamas – Move (65 + 72 = 137 p)
 2. Dotter – Bulletproof (65 + 71 = 136 p)
 3. Anna Bergendahl – Kingdom Come (46 + 61 = 107 p)
 4. Hanna Ferm – Brave (25 + 69 = 94 p)
 5. Anis Don Demina – Vem e som oss? (40 + 42 = 82 p)
 6. Paul Rey – Talking In My Sleep (35 + 33 = 68 p)
 7. Felix Sandman – Boys With Emotions (53 + 14 = 67 p)
 8. Robin Bengtsson – Take A Chance (35 + 28 =63 p)
 9. Victor Crone –Troubled Waters (19 + 38 = 57 p)
 10. Mariette – Shout It Out (42 + 9 =51 p)
 11. Mendez feat. Alvaro Estrella – Vamos Amigos (19 + 21 = 40 p)
 12. Mohombi – Winners (20 + 6 = 26 p)

 

Kommentera gärna här nedan vad du tyckte om finalen och om rätt låt vann!

 

Panelen tycker till!


Här är våra spontana kommentarer från finalen!Jag tror alla blev väldigt tagna på sängen av detta resultat. Inte för att ”Move” är en dålig låt utan för att oddsen hela tiden har hypat upp Dotters låt på samma nivå som Nederländernas Duncan Laurence var ifjol, samt att det hela tiden har varit tal om en fajt mellan Hanna, Dotter och Anna. Själv höll jag på Anna Bergendahl hela vägen in i kaklet, för jag anser att hon hade Vinnarlåten med stort V i finalen. Men, nu har Mamas vunnit och personligen har jag inget emot det, för helt ärligt kommer Mamas regera på scenen även i Eurovision och jag tror också att de kan komma rätt bra till i tävlingen. Någon seger tror jag inte det blir, men till final lär de komma oavsett.Oj, så oväntat att The Mamas skulle snuva både Dotter och Anna Bergendahl på segern. Detta hade jag inte räknat med på förhand. Valet av vår kandidat till Rotterdam var kanske inte det bästa, men bland de bättre åtminstone. Jag gillar låten, men för mig känns inte detta som någon vinnarlåt och något som kan hävda sig i en toppstrid i ESC 2020. Konceptet med att se dessa begåvade damer på ESC-scenen ett år senare känns inte lika spännande och det hade varit roligare med antingen Anna (min personliga favorit i år), Dotter eller Hanna Ferm (som också var en av förhandssnackisarna). Men jag håller såklart tummar och tår att de ska sjunga fram Sverige till en bra placering. Kanske bättre att vi blir positivt överraskade och inte har några höga förväntningar inför tävlingen. Mello-året anno 2020 har varit riktigt bra låtmässigt och programledarna har varit grymma, frånsett David Sundins torra frågestund med artisterna som jag tyckte var löjlig och skämskudde-varning på. Mellanakten i Linköping och forna Melloartisters uppträdanden i Andra Chansen under Hall Of Fame var det bästa vi bjöds på i underhållningsvärde bland mellanakterna och bottennappet var Babbens version of Too late for love på svenska. Hoppas att man ringer in Edward af Sillén till nästa år.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen