Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Roxen representerar Rumänien i Eurovision 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu är det officiellt att Rumänien har valt ut den 20-åriga sångerskan Roxen som sin representant till Eurovision 2020 i Rotterdam. Artistvalet har gjorts internt, medan tävlingsbidraget avses bli valt i en mindre nationell final den 1:a mars.

 

Vem är Roxen?

Roxen är, som relativt nyetablerad artist i Rumänien, en av de mest framgångsrika i sitt hemland på kort sikt. Just nu är hon nämligen den tredje mest spelade artisten i sitt hemland. Hits på listan är bland andra låtarna You Don’t Love Me ochCe-ti Canta Dragostea. Däremot är det ingen av dessa två bidrag som hon kommer att tävla med i Eurovision 2020, utan bidraget hon får med sig till Rotterdam väljs på ett annat sätt. Mer information om Roxen finns i nedanstående video:

 

Fakta om Rumäniens uttagning 2020

I år, 2020, har Rumäniens nationella TV-bolag TVR gjort om sin uttagningsmetod till Eurovision helt och hållet. Istället för att hålla en klassisk Selecția Națională med flera artister i startfältet har man valt sin artist via ett internval medan man vill utse bidraget i en final. Nu är alltså artistvalet presenterat, medan bidragsfinalen hålls söndagen den 1:a mars.

Inför finalen kommer det att anordnas en låtskrivarcamp, där välkända rumänska låtskrivare kommer att bjudas in för att skapa låtar till Roxen. Bland alla de låtar som görs vid detta tillfälle kommer sedan en expertjury välja ut cirka fem låtar, vilka Roxen sedan kommer att framföra i finalen. Efter det är det upp till tv-tittarna och jury att rösta fram den bästa låten.

 

Vad tycker du om Rumäniens artistval? Kommentera gärna!

 

Andra länder som är klara

Förutom Rumänien är Albanien, Cypern, Georgien, Grekland, Spanien, Tjeckien samt Österrike klara med artist- och bidragsvalen. Några av dessa länder har däremot inte släppt sina bidrag officiellt än, men det kommer att ske innan deadline i mars. Andra länder som också är klara, men då endast med sina artistval är Belgien, Bulgarien, Frankrike, Israel Nederländerna och Nordmakedonien.

Resterande länder i årets startfält som ej nämns här är antingen igång med uttagning eller så har de inte lämnat några besked om sina val.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen