Roxen representerar Rumänien i Eurovision 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu är det officiellt att Rumänien har valt ut den 20-åriga sångerskan Roxen som sin representant till Eurovision 2020 i Rotterdam. Artistvalet har gjorts internt, medan tävlingsbidraget avses bli valt i en mindre nationell final den 1:a mars.

 

Vem är Roxen?

Roxen är, som relativt nyetablerad artist i Rumänien, en av de mest framgångsrika i sitt hemland på kort sikt. Just nu är hon nämligen den tredje mest spelade artisten i sitt hemland. Hits på listan är bland andra låtarna You Don’t Love Me ochCe-ti Canta Dragostea. Däremot är det ingen av dessa två bidrag som hon kommer att tävla med i Eurovision 2020, utan bidraget hon får med sig till Rotterdam väljs på ett annat sätt. Mer information om Roxen finns i nedanstående video:

 

Fakta om Rumäniens uttagning 2020

I år, 2020, har Rumäniens nationella TV-bolag TVR gjort om sin uttagningsmetod till Eurovision helt och hållet. Istället för att hålla en klassisk Selecția Națională med flera artister i startfältet har man valt sin artist via ett internval medan man vill utse bidraget i en final. Nu är alltså artistvalet presenterat, medan bidragsfinalen hålls söndagen den 1:a mars.

Inför finalen kommer det att anordnas en låtskrivarcamp, där välkända rumänska låtskrivare kommer att bjudas in för att skapa låtar till Roxen. Bland alla de låtar som görs vid detta tillfälle kommer sedan en expertjury välja ut cirka fem låtar, vilka Roxen sedan kommer att framföra i finalen. Efter det är det upp till tv-tittarna och jury att rösta fram den bästa låten.

 

Vad tycker du om Rumäniens artistval? Kommentera gärna!

 

Andra länder som är klara

Förutom Rumänien är Albanien, Cypern, Georgien, Grekland, Spanien, Tjeckien samt Österrike klara med artist- och bidragsvalen. Några av dessa länder har däremot inte släppt sina bidrag officiellt än, men det kommer att ske innan deadline i mars. Andra länder som också är klara, men då endast med sina artistval är Belgien, Bulgarien, Frankrike, Israel Nederländerna och Nordmakedonien.

Resterande länder i årets startfält som ej nämns här är antingen igång med uttagning eller så har de inte lämnat några besked om sina val.

 


 

Kommentera