Spanien 2020: Blas Cantós Eurovisionbidrag presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter några år med nationella uttagningar har Spanien gått internt till Eurovision 2020. I oktober presenterades artistvalet och nu i januari är tävlingsbidraget offentliggjort.

Här nedan presenterar vi den officiella musikvideon:

 

Vem är Blas Cantó?

I oktober 2019 offentliggjorde spanska TV-bolaget RTVE i Spanien att deras Eurovisionval anno 2020 blir sångaren Blas Cantó. Han föddes den 26:e oktober 1991 i Murcia i Spanien, och beskrivs som en mångsidig sångare med gedigen erfarenhet av live- och TV-framträdanden.

Redan som tolvåring försökte han representera Spanien i Junior Eurovision 2004 med låtarna Cantaré och Sentir“. Även om det bara blev den senare som tog sig till finalomgången i den nationella uttagningen blev det aldrig någon seger för Blas, utan istället var det María Isabel med Antes muerta que sencilla som vann och fick åka – och som dessutom vann Juniorvarianten det året. Efter det var Blas med i pojkgruppen Auryn, som år 2011 försökte få representera Spanien i stora Eurovision med bidraget Volver. Den gången slutade det med en tredjeplats i nationella finalen. Först nu år 2020 får Blas chansen att representera Spanien i Eurovision.

Bidraget han tävlar med heter ”Universo” och den har Blas gjort tillsammans med låtskrivaren Dan Hammond. Titeln på låten släpptes några dagar innan musikvideon offentliggjordes.

 

Spanien och ”Big Five”

Eftersom att Spanien tillhör gruppen ”Big Five”, som är de fem länder som betalar mest pengar till EBU, slipper Blas att kvala via semifinalerna. Han kan därför redan nu börja förbereda sig för sitt finalframträdande på scenen i Rotterdam den 16:e maj!

2020 markerar även att det har gått mer än 50 (!) år sedan Spanien senast vann en Eurovision Song Contest. Är det dags för seger i år – vad säger du?

 


 

Kommentera