Rumänien byter uttagningssätt till Eurovision 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Rumänien byter uttagningsmetod till Eurovision 2020. Istället för en klassisk Selecția Națională blir det internval och final som avgör valet.

 

Hur kommer valet gå till?

Enligt Eurovision.tv kommer rumänska TV-bolaget TVR tillsätta en jury som får välja ut den artist eller musikgrupp som ska representera Rumänien i Eurovision 2020. Juryn ska utgå ifrån kriterier som sångröst och artisteri när de gör sitt val. Något val har ännu inte gjorts, eller åtminstone inte bekräftats officiellt.

När artisten är vald kommer sedan en låtskrivarcamp äga rum där välkända rumänska låtskrivare kommer att bjudas in för att skapa låtar till Rumäniens Eurovisionrepresentant. Bland alla de låtar som görs vid detta tillfälle kommer sedan en expertjury välja fem låtar, vilka artisten/gruppen (eller vilken konstellation det nu blir) kommer att framföra i en mindre final som hålls söndagen den 1:a mars.

I finalen kommer det att vara delad röstning mellan jury och tv-tittarna. Om det skulle bli delad förstaplats mellan två eller flera bidrag är det tittarnas favorit som vinner.

 

Missat finalplats de två senaste åren

Fram till Eurovision 2017, med undantag för 2016 då Rumänien inte fick delta, lyckades Rumänien ta sig från Eurovisionsemi till Eurovisionfinal varje år. Men 2018 bröts trenden när gruppen The Humans sa Goodbye till sin finalplats (om än med en liten hårsmån) och året därpå gjorde sångerskan Ester Peony samma sak (även om låten hette ”On A Sunday”). Hur det går i år vet vi inte, men vi tycker att det ska bli spännande att följa vilket val Rumänien kommer att göra i år.

 


 

Kommentera