Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovisionnytt vecka 6, 2018

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NYHETSSAMMANFATTNING. I denna veckovisa nyhetsuppdatering sammanfattar vi de aktuella Eurovisionnyheterna från den senaste veckan. Allt för att du ska känna dig så uppdaterad kring allt viktigt som för närvarande pågår i Eurovisionvärlden.

 

Kalender: veckans uttagningar

Dessa uttagningar äger rum denna vecka

Med reservation för eventuella framtida förändringar.

 

Tisdag-torsdag

 • italy_smallItalien – första uttagningsprogrammet (tisdag 6:e februari)
 • italy_smallItalien – andra uttagningsprogrammet (onsdag 7:e februari)
 • Storbritannien – final! (onsdag 7:e februari)
 • italy_smallItalien – tredje uttagningsprogrammet (torsdag 8:e februari)

 

Fredag

 • italy_smallItalien – fjärde uttagningsprogrammet
 • San Marino – första semifinalen

 

Lördag

 • denmark_smallDanmark – final!
 • estonia_smallEstland – semifinal 1
 • iceland_bigIsland – semifinal 1
 • italy_smallItalien – final!
 • latvia_smallLettland – heat 2
 • sweden_smallSverige – deltävling 2
 • Ukraina – semifinal 1
 • Ungern – semifinal 1

 

Söndag

 • romania_smallRumänien – heat 4

 

 

Veckans notiser

– Isländska TV-bolaget RÚV har tidigare bekräftat att man bjudit in fjolårets svenska Eurovisionrepresentant Robin Bengtsson som gästartist i ett av programmen. Nu har man även bekräftat att danska Eurovisionvinnaren Emmelie De Forrest kommer dyka upp i finalen den 3:e mars, också inbjuden som gästartist.

– Finska UMK som också avgörs den 3:e mars kommer finska YLE att bjuda på mer underhållning förutom Saara Aaltos framträdande med valet av bidrag till Eurovisionen. Det är nämligen bekräftat att man bjudit in den f.d. Spice Girls-stjärnan och numera soloartisten Melanie C som gästartist.

– I den danska finalen, som avgörs nu på lördag kväll (10:e februari), har DR bjudit in 2014 års Eurovisionvinnare Conchita Wurst som gästartist.

– Norge har som första land valt att bekräfta sin medverkan i Eurovision 2019 och har även öppnat antagningen till Norsk Melodi Grand Prix 2019. Redan nu går det alltså att skicka in bidrag och detta är möjligt till den 9:e september. Bidrag kommer väljas ut från den nationella antagningen samt från specialinbjudningar från NRK. Mer info och regelverk hittas här.

 

 

Melodifestivalnyheter

Drygt 3,3 miljoner tittare såg första deltävlingen i lördags

Mätföretaget Mediemätning i Skandinavien (MMS) har sammanställt sin rapport för tittarsiffrorna på linjär TV i helgen och för lördagen var det höga tittarsiffror för Melodifestivalen.

För premiären lockade hela 3 303 000 tv-tittare, och den siffran är då endast räknad för de som kollade via SVT 1, och inte via SVT Play. Det är drygt 59 000 fler tittare mot fjolårets premiärsändning. Deltävlingen är även etta på föregående veckas tittartopp, där för övrigt SVT1 dominerar totalt bland topp 10.

 

 

Vi tycker till om första deltävlingen

I lördags (3:e februari) avgjordes den första deltävlingen i Melodifestivalen 2018 i Karlstad, där John Lundvik och Benjamin Ingrosso gick direkt till final och Sigrid Bernson och Renaida gick till Andra chansen.

Om vi för ett ögonblick lämnar hur resultatet de facto slutade i lördags så tänkte vi skribenter nu ge vår syn på detta. Så häng med på våra betyg, omdömen och topplistor!

Läs mer »

 

 

På lördag sänds den andra deltävlingen från Göteborg

De tävlande i Göteborg. Foto: ESC-Panelen.

Nu på lördag kl. 20:00 CET i SVT1 är det dags för den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2018, som går av stapeln i Scandinavium i Göteborg.

Sju artister gör upp om två platser i finalen och två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Under hela veckan kommer ni få ta del av intervjuer, tips på events och få koll på vilka vi tycker, tror och vill ska gå vidare i tävlingen. Vi har inför veckans sändning sammanställt vilka som tävlar på vår specialsida om tävlingen (se länk) och vi har även veckans fråga uppe på agendan.

Läs mer »

 

 

Nationella uttagningar

Dansk final på lördag – studioversionerna är nu släppta

På lördag håller Danmark sin final av Dansk Melodi Grand Prix 2018 i arenan Gigantum i Ålborg. 10 artister tävlar om segern och nu har respektive bidrag släppts officiellt.

Det är dessa tio artister som tävlar:

 1. Ditte Marie – ”Riot”
 2. Anna Ritsmar – ”Starlight”
 3. Rasmussen – ”Higher ground”
 4. Sannie – ”Boys on girls”
 5. Sandra – ”Angels to my battlefield”
 6. Lasse Meling – ”Unfound”
 7. CARLSEN – ”Standing up for love”
 8. KARUI – ”Signals”
 9. Rikke Ganer-Tolsøe – ”Holder fast i ingenting”
 10. Albin Fredy – ”Music for the road”

 

Låtarna är nu redan släppta i studioversionsform och finns att lyssna här, samt även på Deezer, Spotify och Tidal.

Finalen avgörs genom två röstningsomgångar. Först röstar tittarna och en jury fram tre av 10 bidrag till en andra omgång och sedan sker ytterligare en röstningsomgång där vinnaren utses.

PS: Några av oss i panelen kommer ge våra åsikter om tävlingsbidragen inför sändningen.

 

 

Dubbla par programledare för Eesti Laul 2018

Estniska TV-bolaget ERR, som anordnar Estlands uttagning Eesti Laul, har beslutat att låta en kvartett vara programledare för sändningarna, dock uppdelade som två programledarpar. Semifinalerna kommer att ha Kristel Aaslaid och Martin Veisman som programledare medan Ott Sepp och Meelis Kubo är programledare för finalen.

Utöver detta har ERR även meddelat att de två semifinalerna som sänds den 10:e och 17:e februari kommer vara delvis förinspelade. Dessa inspelningar skedde redan i förra veckan, även om vi då bara vet halva resultatet. För tittarnas röster är inte inne än vad vi vet.

 

 

Slovenien ger mer info om EMA 2018

Slovenska TV-bolaget RTVSLO har meddelat mer information om sin uttagning EMA 2018, däribland programledare, sändningsdatum och när låtarna presenteras.

Sändningarna för EMA kommer i år bestå av en semifinal den 17:e februari där de totalt 16 bidragen som valts ut tävlar om 8 platser i finalen veckan därpå. Finalen hålls alltså den 24:e februari. I semifinalen kommer tv-tittarna få rösta vidare fyra bidrag medan jury röstar vidare fyra bidrag. Men i finalen är det endast jurygrupper som avgör vem som Slovenien slutligen ska skicka till Lissabon i maj. Sändningarna programleds av Vid Valič.

Tävlingsbidragen kommer att meddelas under denna vecka på radiostationen VAL202.

 

 

Armeniens uttagningsform bekräftad

Det blir genom två semifinaler och en final som Armenien väljer artist och bidrag till Eurovision 2018.

Sedan tidigare har det stått klart att Armenien återanvänder formatet Depi Evratesil, även om det denna gång blivit genom en mindre uttagning. För istället att bara utse artist genom en Idol-liknande tävling har samtliga 20 tävlande redan bidrag färdigt. Dessa tävlande kommer att delas upp i två semifinaler, tio per semifinal, och sedan kommer tittare och jury rösta vidare halva styrkan från varje program. Detta gör att det blir 10 tävlande i den nationella finalen då vinnaren ska utses. Någon gång i nästa vecka beräknas fördelningen vara klar.

Semifinalerna kommer att äga rum måndagen den 19:e februari och torsdagen den 22:a februari, medan finalen äger rum söndagen den 25:e februari. Tävlingen äger alltså rum tre dagar under samma vecka.

 

 

Oklart kring Greklands final

Grekiska TV-bolaget ERT har inte uttalat sig så mycket kring valet av artist och bidrag denna gång. Det enda som egentligen bekräftats är att det blir val genom en nationell final.

Det har cirkulerat en hel del rykten kring när den grekiska finalen kommer att äga rum. Efter många om och men verkar det nu som att den har flyttats fram ett par veckor, men kommer med sannolikhet äga rum i februari, men detta kan alltså förändras. Enligt uppgifter har ERT krävt att de tävlade måste försäkra en större summa pengar som garanterar att de kan betala för Eurovsionkalaset om deras bidrag vinner och får tävla i Lissabob. Artisterna är dock knutna till olika skivbolag och det är dessa bolag som helt enkelt får stå för den kostnaden.

Ytterligare uppgifter talar för att det är enbart tittarröster som avgör vem som får åka och att finalen ska hållas i en TV-studio i Aten.

 

 

Waylon ska framföra fem bidrag, men det är troligen internval trots allt

Enligt uppgifter som cirkulerar kommer Nederländernas representant Waylon framföra fem bidrag i radio som alla är anpassade för Eurovisionen. Men det är oklart om han vill ha lyssnarnas hjälp att välja vilket bidrag som är det rätta för honom.

I november kom Nederländernas nationella TV-bolag AVROTROS med beskedet att man internt valt ut Waylon som representant till Eurovision 2018. Han tävlade tidigare år 2014 som en del av The Common Linnets och hamnade på en andraplats i finalen, Nederländernas bästa placering sedan år 1999. Tidigare besked om vilken låt som han ska välja har talat om mitten av mars, dvs. slutet av årets nationella-säsong. Enligt uppgifter som cirkulerar nu kommer han framföra fem bidrag i radio som alla är anpassade för Eurovisionen. Men det är oklart om han vill ha lyssnarnas hjälp att välja vilket bidrag som är det rätta för honom eller om det bara handlar om promotion.

 

 

Eurovisionnyheter gällande Lissabon

Vilka länder är klara?

Så här långt in på säsongen har vi ett antal länder som är klara med sina val till Eurovision 2018. Så här ser det ut än så länge.

 

Klara med både artist- och bidragsval

Med möjlighet att slutversion av bidragen presenteras mot slutet av nationella-säsongen:

 

 

 

Endast artistvalet är spikat

 

 

 

Andra nyheter

Javiera Muñoz har avlidit

Melodifestivalstjärnan Javiera Muñoz har avlidit vid en ålder av 40 år. Hon begravdes i Göteborg i måndags (5:e februari).

Sångerskan Javiera Muñoz föddes 28 maj 1977 i Motala. Hennes föräldrar hade kommit till Sverige från Chile några år tidigare på grund av den statskupp som ägde rum då. Javiera Muñoz växte upp i Göteborg där hon snabbt fick talang för musiken.

Javiera Muñoz deltog två gånger i Melodifestivalen, första gången år 2000 med låten Varje timma, var minut som hamnade på fjärde plats i den finalen, och 2002 medNo Hay Nada Más som gick till final där den hamnade på sjätte plats. Hon släppte två album 2002 och 2004, det första med texter av bl.a. Lars Diedricson och Marcos Ubeda.

 

Javiera Muñoz avled den 16:e januari i år i sviterna av anorexi, endast 40 år gammal.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen