Den andra deltävlingen av Melodifestivalen 2018 sändes från Scandinavium i Göteborg, lördagen den 10 februari 2018. Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser samt två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen.

 

Inför: Melodifestivalens andra deltävling

  • Datum: 2018-02-10
  • Tid: 20:00 – 21:30 CET
  • Plats: Scandinavium, Göteborg
  • Programledare: David Lindgren (på scen finns även Fab Freddie med som sidekick)
  • Röstningsprocess: Tittarna röstade vidare två bidrag till finalen och två bidrag till Andra chansen genom två omgångar.
  • TV-bolag/Stream: SVT/SVT Play – Länk

 

Panelen inför: Sedan år 2003 har Göteborg alltid haft ett givet stopp på Melodifestivalturnén, vilket gjorde att det var 16:e gången gillt som tävlingen hölls här. Göteborg brukar i dessa sammanhang kallas för skrällarnas stad då flera artister som inte varit favorittippade att gå vidare till final ofta har lyckats med det från just Göteborg. I det här startfältet tävlade också årets P4 Nästa-joker (Stiko Per Larsson) och det var första gången någonsin som den jokern inte tävlade i deltävling 3 eller 4.

Reglerna för deltävlingen: Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser och två platser i uppsamlingsheatet Andra chansen. Innan första låten framfördes öppnades telefonslussarna och dessa var öppna till och med den första snabbreprisen. SVT läste därefter av resultatet och de fem bidrag som hade fått flest röster gick vidare medan de två bidragen som hamnat sexa och sjua åkte ut. Därefter fortsatte omröstningen en stund till innan SVT stängde den igen. Bidragen som nu hade fått flest respektive näst flest röster går direkt till final, medan bidragen som kommit trea och fyra gick till Andra chansen. Bidraget på femte plats åkte ut.

 

Mer info

 

Startfält

De tävlande i Göteborg. Foto: ESC-Panelen.

 

Nedan presenteras startfältet för denna deltävling. De tävlande står i startordning.

 

1. Samir & Viktor – “Shuffla”
Text &/musik: Andreas “Stone” Johansson, Denniz Jamm, Costa Leon, Samir Badran, Viktor Frisk


 

2. Ida Redig – “Allting som vi sa”
Text &/musik: Yvonne Dahlbom, Jesper Welander, Ida Redig


 

3. Jonas Gardell – “Det finns en väg”
Text &/musik: Calle Kindbom, Jonas Gardell, Mats Tärnfors


 

4. Margaret – “In My Cabana”
Text &/musik: Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf, Robert Uhlman


 

5. Stiko Per Larsson – “Titta vi flyger”
Text &/musik: Stiko Per Larsson, Emil Rotsjö


 

6. Mimi Werner – “Songburning”
Text &/musik: Göran Werner, Mimi Werner, Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde, Oliver Lundström


 

7. LIAMOO – “Last Breath”
Text &/musik: Liam Cacatian Thomassen, Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov, Lene Dissing


 

 

Presentation av de tävlande

Här nedan följer lite mer fördjupande information om respektive tävlande i Göteborg.

 

Duon Samir (Badran) & Viktor (Frisk) är med och tävlar i Melodifestivalen för tredje gången gillt. De deltog första gången år 2015 med låten Groupie som året därpå följdes upp med Bada nakna. Bägge dessa låtar gick till historien dels att de fick gå via Andra chansen bägge gångerna innan de nådde final men framförallt att bägge låtarna blev stora hits. Innan de deltog i Melodifestivalen hade de bland annat släppt singeln Success som lyckades bli etta på Itunes samma vecka den släpptes.

Grabbarna är kända sedan innan musikkarriären tog fart. Samir Badran (född 25 maj 1990) gjorde TV-debut i programmet Paradise Hotel på TV3 medan Viktor Frisk (född 2 mars 1995) är modebloggare. Efter succéerna i Melodifestivalen tog duon ett break på obestämd tid, och under den tiden gjorde bägge två solodebut som artister. Men förra våren gjorde de gemensam musikcomeback då de släppte låten Kung, och sedanRakt in i kaklet. De har även antal låtar till på CV:t.

Nu ska de alltså vara med i Melodifestivalen för tredje gången gillt, denna gång ska de “Shuffla” sig genom festivalen mot nya mål. Låten har de gjort själva text och musik tillsammans med Andreas “Stone” Johansson, Denniz Jamm och Costa Leon.

 

 

Ida Redig är en 30-årig sångerska som haft igång sin musikkarriär i snart tio år. År 2007 spelade hon en roll i TV-serien Upp till kamp, och åren därpå var hon förband åt olika artister. Därefter har hon själv fått en karriär inom musiken som inneburit tre albumsläpp som gjorts på lite olika sätt. Det första albumet, Standing Here, släpptes 2010 och var mer i singer-songwriter-stil, medan hon på senare år haft en mer syntpop-stil. Det senaste albumet släpptes 2016. Ida har haft stora framgångar med låtar som Du är bäst.

Förutom att skriva musik till sig själv har hon också gjort soundtracks till långfilmer och reklamfilmer och har vunnit pris. Hon uppträdde även i Lotta på Liseberg 2017 (se klipp här).

Nu ställer hon upp i Melodifestivalen 2018 med låten “Allting som vi sa” som hon gjort text och musik tillsammans med Yvonne Dahlbom och Jesper Welander.

 

 

Jonas Gardell, född 2 november 1973, är en av vår tids största entertainers, både på scen och som författarskap. Han är således både artist, musiker, komiker och dramatiker och gör allt ifrån pampiga shower för utsålda hus till väldigt allvarliga nummer och böcker. Han förmedlar således många känslor både högt som lågt. I Melodifestivalkretsar är Jonas nog mest känd för sin så kallade Schlagerskola som funnits med på olika hörn sedan Melodifestivalen blev en turné. Det har publikt varit en uppskattad sådan. Jonas var även programledare för finalen 2003 då tillsammans med sin make Mark Levengood. En annan schlagerdetalj värd att nämna är att han skrev manus till långfilmen Livet är en schlager, som ju utspelar sig kring Melodifestivalen. Denna blev också en musikaluppsättning för ett antal år sedan.

Nu tar Jonas Gardell ånyo klivet upp på Melodifestivalens stora scen, men inte som mellanaktsunderhållare utan som tävlande artist. Låten han tävlar med heter “Det finns en väg” som han gjort text och musik tillsammans med Calle Kindbom och Mats Tärnfors. Vad är det han bjuder på då? En äkta ballad.

 

 

Den polska storstjärnan Margaret föddes 30 juni 1991 i Stargard Szczeciński, Polen. På hemmaplan är hon en välkänd sångerska och så även internationellt sedan hon deltog i den polska Eurovisionuttagningen 2016 med låten Cool Me Down som var nära att få åka till Eurovisionen i Stockholm. Men i den nationella finalen blev hon bara tvåa. Låten blev dock en stor hit, framförallt i Sverige, där hon framträtt mycket.

Musikkarriären startade för Margaret år 2009 då hon vann en musiktävling i Polen, som senare ledde till att hon fick en roll i en musikal och sedan blev singer-songwriter. Margaret har hittills släppt tre musikalbum: Add the Blonde (2014), Just the Two of Us (2015) och Monkey Business (2017).

Nu ska Margaret delta i svenska Melodifestivalen med låten “In My Cabana”, som har text och musik av Anderz Wrethov, Linnea Deb, Arash Labaf och Robert Uhlman. En av dessa låtskrivare har själv deltagit i Eurovisionen förut: Arash, då för Azerbajdzjan 2009 med en låt som slutade på tredje plats.

 

 

Stiko Per Larsson, född 20 november 1978 i Leksand, är artist och musiker som främst sysslar med akustisk rock och folkmusik. Han har varit igång i branschen i drygt tio år då han år 2008 gav ut sitt första album Flyktsagor. Sedan dess har Stiko Per givit ut ytterligare fyra album med jämna mellanrum och såklart en massa singlar, som t.ex. låten När du inte längre hör mig“. Stiko Per Larsson är känd för att vandra runt till sina gig, dvs. att han fotvandrar längs med sina turnéer och spelningar. Detta är något han har gjort i många år.

Stiko Per Larsson fick sin plats i Melodifestivalen 2018 genom att han skickade in ett tävlingsbidrag till Sveriges radios musiktävling P4 Nästa (tidigare Svensktoppen nästa) ifjol, där han sedan vann P4 Dalarnas uttagning med sin låt Kumpaner“. En riksjury valde sedan ut honom och sju andra lokala vinnare som fick tävla i en riksfinal i augusti. Förutom att vinna den tävlingen blev han också utvald av SVT att bli joker i Melodifestivalen 2018, något han också tackade ja till.

Dock får han inte tävla med bidraget i P4 Nästa i och med att den låten hade framförts före 1 september ifjol. Därför tävlar han nu med låten “Titta vi flyger” som han gjort tillsammans med Emil Rotsjö. Vi ska tillägga att det är första gången någonsin som en utvald joker från P4 Nästa/Svensktoppen nästa tävlar i den andra deltävlingen i Melodifestivalen.

 

 

Mimi Werner, född 17 december 1990 i Borås, är countryartist som nu återvänder till Melodifestivalen. Hon deltog senast i den första deltävlingen 2016 med låtenAin’t No Good som åkte ut på målsnöret i deltävlingen. Men innan hon deltog i Melodifestivalen hade hon året innan fått sitt första skivkontrakt och åkte till Nashville i USA för att arbeta fram ett första album. Debutsingeln på albumet som släpptes 2015 hette Forever again.

Efter Melodifestivalen har Mimi Werner synts till i bland annat Rock n Roll on Tour och i TV-program som Dobidoo på SVT. Strax före julen 2017 släppte hon jul-EP:n “Home By Christmas”.

2018 återvänder Mimi Werner till den stora Melodifestivalscenen med ett countrybidrag som heter “Songburning”, som hon skrivit ihop tillsammans med sin pappa Göran Werner och en rad andra personer: Niki Niki, Carl Varga, Johan Åsgärde och Oliver Lundström.

 

 

Idol-vinnaren från 2016 heter LIAMOO, eller det är ett artistnamn för Liam Cacatian Thomassen. Han slog i alla fall igenom publikt i TV4:s succéserie Idol år 2016, där han kom in som rappare och sångare. Liam tog sig hela vägen från audition till final via alla moment och stod sedan som segrare mot tvåan Rebecka Karlsson och trean Charlie Grönvall. Dock var det i början osäkert om han skulle gå vidare då han inte tog sig direkt från sitt kvalprogram till kvalfinalen. Dock räddade juryn honom vidare som joker i leken och därefter klarade han sig utan anmärkning ända till segern. Se gärna han framföra vinnarlåten Playing With Fire.

Efter Idolvinsten har Liam bytt till artistnamnet LIAMOO och har givit ut ny musik som t.ex. låten Burn“. Men nu tar han klivet upp på den stora Melodifestivalscenen där han ska framträda med låten “Last Breath”, som han har gjort tillsammans med låtskrivarna Morten Thorhauge, Peter Bjørnskov och Lene Dissing.

 

Resultat

LIAMOO och Samir & Viktor gick till finalen. Foto: ESC-Panelen.

Den andra deltävlingen är avslutad och efter två omröstningar hade tittarna valt ut Samir & Viktor och LIAMOO till final samt Margaret och Mimi Werner till Andra chansen.

Totalt inkom 5 880 237 röster vilket gav 396 500 kronor till Radiohjälpen.

Så här slutade den andra deltävlingen:

 

Till Final:

1. Samir & Viktor – Shuffla

2. LIAMOO – Last breath

 

Till Andra Chansen:

3. Margaret – In my cabana

4. Mimi Werner – Songburning

 

Utslagna:

5. Ida Redig – Allting som vi sa

6. Stiko Per Larsson – Titta vi flyger

7. Jonas Gardell – Det finns en väg

 

Vad tycker du om resultatet? Kommentera gärna nedan.

PS: Våra kommentarer och betyg om låtarna finns att läsa här.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2020

Efterspelet av Tel Aviv

Best of Nationella 2019

Eurovision 2019

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av sju personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen