Vad har hänt på Eurovisionfronten? (september/oktober 2018)

Foto & copyright: Larisa-K/Pixabay.com.

EUROVISION 2019. September 2018 blev startskottet för den nya Eurovision-säsongen och flera länder kom med besked om deltagande och former för uttagningar. Men det hände också mycket fler saker så därför är det dags för en sammanfattning av Eurovision-läget för månaden som precis passerat.

 

1:a september-händelsen

Månaden började med att datumet 1:a september 2018 passerades, vilket innebär att bidrag som vill tävla i Eurovision nu enligt EBU:s regelverk får presenteras. Däremot göres det oklokt att publicera bidrag helt och hållet eftersom att många länder (t.ex. Sverige) har klausuler som förbjuder offentligt framförda bidrag innan tävlingar påbörjas. I Schweiz hade det italienskspråkiga TV-bolaget RSI inte någon sådan klausul då man lade ut samtliga 13 bidrag för lyssning och röstning. Lyssna gärna på deras bidrag här.

På tal om Schweiz så avslutades det tyskspråkiga TV-bolaget SRF sin antagning den 1:a oktober, men det är oklart om de kommer att lägga ut sina bidrag för allmän lyssning. I Schweiz’ uttagning 2019 kommer sedan två olika jurygrupper (en paneljury och en expertjury) internt få rösta fram det bidrag som ska representera Schweiz i Eurovision 2019.

 

Tel Aviv värdstad för Eurovision 2019

Efter sommarens alla spekulationer stod det i mitten av september 2018 klart att det blir staden Tel Aviv som får stå värd för Eurovision 2019. Tävlingsarenan som kommer att stå värd heter Tel Aviv Convention Center. Det är något oklart hur många personer arenan kommer att kunna ta in per föreställning.

Beslutet om värdstad togs av EBU:s referensgrupp efter det israeliska TV-bolaget IPBC/KAN hade lämnat in två förslag på värdstäder: Tel Aviv och Jerusalem. Ytterligare en stad (Eliat) lämnade in ett förslag, det tackade EBU nej till. Anledningen till att referensgruppen slutligen valde Tel Aviv var enligt Eurovisionchefen Jon Ola Sand att de hade lämnat in det bästa värdstadsförlaget.

Förutom beskedet om värdstaden meddelade EBU att 2019 års tävling kommer att avgöras den 14:e, 16:e och 18:e maj, vilket är en vecka senare jämfört med Eurovision i Stockholm 2016, Kiev 2017 och Lissabon 2018.

 

Datum för 2019 års första Eurovision-fest

Den populära Eurovision-festen Eurovision in Concert som äger rum i Nederländernas huvudstad Amsterdam får en ny fortsättning även år 2019. Arrangörerna bakom eventet har även denna gång bokat in sig på den stora arenan AFAS LIVE och själva festen äger rum den 6:e april. Fler fester lär dyka upp och då kommer vi att skriva om detta!

 

Uppdatering kring deltagarlistan i Eurovision 2019

Sedan föregående mätning har antalet preliminärt bekräftade länder landat vid 33 stycken, varav samtliga tävlade ifjol. Vissa källor anger ytterligare länder, men då vi inte kunnat hitta relevanta källor för dessa påståenden så tar vi inte med de länderna, i alla fall inte just nu.

 

Länder som preliminärt tackat ja

Följande 33 länder hade till och med den 7:e oktober 2018 sagt ja till att delta i Eurovision 2019 (samtliga uppgifter hämtade från ESCToday.com):

 

 • Albanien – Festivali i Këngës 57
 • Azerbajdzjan – oklar uttagningsmetod
 • Belgien – oklar uttagningsmetod
 • Cypern – oklar uttagningsmetod
 • Danmark – Dansk Melodi Grand Prix 2019
 • Estland – Eesti Laul 2019
 • Finland – UMK 2019
 • Frankrike – Destination Eurovision 2019
 • Georgien – Georgia’s Star (åtminstone artistvalet, oklart hur bidraget väljs ut)
 • Grekland – oklar uttagningsmetod
 • Irland – oklar uttagningsmetod
 • Island – oklar uttagningsmetod
 • Israel (värdland) – HaKokhav HaBa (The Next Star)
 • Italien – oklar uttagningsmetod
 • Lettland – Supernova 2019
 • Litauen – oklar uttagningsmetod
 • Malta – The X Factor Malta (åtminstone artistvalet, oklart hur bidraget väljs ut)
 • Montenegro – oklar uttagningsmetod
 • Nederländerna – oklar uttagningsmetod
 • Norge – Melodi Grand Prix 2019
 • Polen – oklar uttagningsmetod
 • Portugal – Festival da Canção 2019
 • Rumänien – oklar uttagningsmetod
 • Schweiz – internval
 • Serbien – nationell final el. liknande
 • Slovenien – oklar uttagningsmetod
 • Spanien – Operatión Triunfo 2018 (åtminstone artistvalet, oklart hur bidraget väljs ut)
 • Storbritannien – Eurovision: You Decide
 • Sverige – Melodifestivalen 2019
 • Tjeckien – internval/uttagning
 • Tyskland – nationell final
 • Österrike – oklar uttagningsmetod
 • Ukraina – oklar uttagningsmetod
 • Ungern – A Dal 2019

 

Länder som väljer att avstå tävlan

Enligt ESCToday.com har följande länder valt att tacka nej till att delta i Eurovision 2019 (notera dock att de kan alltid ändra sin mening till och med deadline):

 

 • Andorra
 • Bosnien och Hercegovina
 • Luxemburg
 • Monaco
 • Slovakien
 • Turkiet

 

 

Pågående antagningar till nationella uttagningar

Just nu har en rad länder igång sina antagningar till nationella uttagningar, och fler är förhoppningsvis på gång. Följande länder kan du skicka bidrag till (inom parentes anges datumet då antagningen stänger):

 

 

Notera att länkarna ovan bryts när deadline har passerat.

 

Övrig nationella-info

Kontinuerligt kommer besked in om hur länder tänker välja artist och bidrag. Så här ser läget ut just nu:

 

Sverige

Antagningen till Melodifestivalen 2019 avslutades den 17:e september, och den inbringade totalt 2 295 bidrag. Detta är en minskning med 476 bidrag jämfört med fjolårets antagning men kan ha sina orsaker. Oavsett så är Melodifestivalen Europas populäraste antagning som får in runt 2 500 bidrag årligen – ibland något mindre och ibland något mer.

SVT hann även med att bekräfta 2019 års turnéplan som ser ut som följer: Göteborg (deltävling 1, 2:a februari), Malmö (deltävling 2, 9:e februari), Leksand (deltävling 3, 16:e februari), Lidköping (deltävling 4, 23:e februari), Nyköping (Andra chansen, 2:a mars) och Stockholm (Finalen, 9:e mars). Som synes är det inga debutstäder och ej heller inget Norrlandsbesök för nästa års turné.

 

Nu under hösten kommer startfältet om 28 bidrag att väljas ut. Detta sker först av SVT:s tillsatta urvalsjury (vars sammansättning är hemlig) som väljer 14 bidrag från den nationella antagningen. När juryn är klara tillsätter Melodifestivalredaktionen sina 14 bidrag, och i den kvoten ingår det nya bidraget till P4 Nästa-jokern The Lovers of Valdaro.

Det är i skrivande stund inte känt vilket datum som SVT kommer att presentera startfältet för Melodifestivalen 2019, men räkna med att det lär dröja till allt från senhösten till strax före jul. Vi rapporterar mer om detta så snart SVT lämnat besked.

 

Norden

Antagningen till Norges Norsk Melodi Grand Prix 2019 avslutades den 9:e september, och från den meddelade TV-bolaget NRK att mer än tusen låtar skickades in, vilket har rapporterats om som ett nytt rekord. Under hösten ska startfältet plockas ut och någon gång i januari beräknas de tävlande presenteras. NRK har även gått ut med information om att finalen av NMGP 2019 kommer att hållas i Oslo Spektrum i Oslo den 2:a mars 2019.

Danmark avslutade sin antagning till Dansk Melodi Grand Prix, men det danska TV-bolaget DR har inte gått ut med info om hur många bidrag som skickades in. Nyhetstorka har även gällt Finland som sedan vår tidigare nyhetssammanfattning (i början av september) inte har lämnat mer besked om sin UMK-uttagning.

Däremot lämnade Islands nationella TV-bolag RÚV positivt besked att delta i Eurovision 2019 efter att Tel Aviv utsetts till värdstad för hela tävlingen. RÚV kommer att fortsätta med sin uttagning Söngvakeppnin, om än att man minskar ned antalet tävlingsbidrag från 12 till 10 stycken. Fram till den 22:a oktober går det att skicka in bidrag. Läs mer om det här.

 

Baltikum

Litauens nationella TV-bolag LRT har för avsikt att delta i Eurovision 2019 och att välja ut artist och bidrag genom en nationell uttagning. Artister och musikgrupper i olika konstellationer i Litauen samt låtskrivare från både Litauen och andra länder välkomnas att skicka in bidrag till tävlingen.

Enligt uppgifter från LRT kommer 2019 års litauiska uttagning att bestå av ett färre antal shower innan en final slutligen avgörs. Men med facit från de senaste årens litauiska uttagningar är det inte omöjligt att uttagningen ändå kan komma att expandera med program som läggs in hit och dit och regler som ändras fram och tillbaka. Med detta i åtanke har vi valt att inte publicera det schema som många andra källor lagt ut. Samma sak gällande antalet bidrag som LRT planerar att välja ut.

 

Centraleuropa, iberiska halvön och brittiska öarna

I Ungern har nationella TV-bolaget MTVA både bekräftat deltagande i Eurovision 2019 samt meddelat att det blir ännu en säsong med uttagningen A Dal. För den som vill skicka in bidrag är detta möjligt till och med 8:e november. MTVA har inte meddelat det exakta omfånget av A Dal 2019 mer än att ett antal program hålls innan finalen avgörs.

Även Storbritannien kör på sitt bekanta format Eurovision: You Decide, som blir den fjärde upplagan av den serien som brittisk Eurovisionuttagning på 2010-talet. Om du är intresserad att skicka in bidrag så är den möjligheten igång till och med fredagen den 26:e oktober.

Det irländska TV-bolaget RTÉ har beslutat att Irland delta i Eurovision 2019 och söker just nu bidrag. Läs mer om det här.

För Spanien blev det kanske ingen större framgång i Eurovision, däremot en framgång med uttagningen Operacion Triunfo. Det spanska TV-bolaget RTVE har bekräftat att man även till 2019 fortsätter att välja (åtminstone) sin artist genom den talangtävlingen. Nu under hösten pågår den aktuella säsongen, men det lär dröja till minst årsskiftet innan en final avgörs.

Portugal är kvar i Eurovision och fortsätter med Festival da Canção som uttagning. I vanlig ordning kommer låtskrivare att väljas ut till tävlingen som själva får göra tävlingsbidragen och välja ut artister. 16 platser har gjorts tillgängliga varav 14 bjudits in internt och två platser är jokerplatser. De exakta tävlingsdatumen är inte officiella ännu, så vi återkommer med det så snart vi fått besked.

 

Övriga länder

Maltas nationella TV-bolag TVM/PBS drog den 7:e oktober igång sin första säsong av The X Factor, som i slutändan kommer att åtminstone ha valt ut den artist som ska representera dem i Eurovision 2019. Även Georgien kommer att välja ut sin artist från en Idol-tävling, i deras fall från programmet Georgia’s Star. Mer info än så har det georgiska TV-bolaget inte delgivit.

Avslutningsvis har det albanska TV-bolaget RTSH bekräftat att Albanien ska delta i Eurovision 2019 och att man för femtonde gången gillt ska välja artist och bidrag genom Festivali i Këngës.

 

Så här har nyhetsläget sett ut den senaste tiden

Vi fortsätter att följa och bevaka allt som rör Eurovision 2019 inklusive Melodifestivalen och nationella uttagningar vartefter besked ges. Kommentera gärna artikeln om du har funderingar eller frågor på vad som komma skall.

 


 

Kommentera