Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Malta påbörjar sin nationella uttagning till Eurovision 2019

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det är möjligt ganska tidig start för säsongen, men från och med i oktober och ett antal månader framöver kommer Maltas Eurovision-uttagning för år 2019 att dra igång på allvar. Denna gång väljer man genom TV-programmet The X Factor.

 

Vad har hänt?

Det maltesiska TV-bolaget PBS/TVM meddelade redan i juni (2018) att man skulle byta uttagningsmetod till  Eurovision 2019. Istället för att på nytt anordna sin traditionella MESC-uttagning så kommer valet år 2019 att ske genom programmet The X Factor. Artisten som vinner Maltas X Factor-final får representera Malta i Eurovision 2019 i Tel Aviv. Hur vinnarens Eurovisionbidrag ska utses är i skrivande stund inte känt. Förutom äran att få representera Malta i Eurovision kommer vinnaren även att få ett skivkontrakt med Sony Music Italien.

 

När pågår säsongen?

Säsongen startade den 7:e oktober kl. 21:00 CEST och är, enligt dagsaktuella TV-tablåer som vi kan hitta på TVM:s hemsida, schemalagd att sändas resten av hösten 2018 och högst troligt även in i januari 2019. Med det sagt ska vi tillägga att TVM i skrivande stund inte har gått ut med något datum för när själva X Factor-finalen ska hållas, ej heller i vilka program som respektive tävlingsmoment äger rum.  Vi får därför all anledning att återkomma med mer info om exakt datum när finalen äger rum.

 

Juryn i programmet

I The X Factor Malta kommer det att sitta med en fyramannajury som består av följande personligheter:

 

  • Howard Keith, grundare av Jagged House Music Company.
  • Ira Losco, artist som bl.a. representerat Malta i Eurovision två gånger.
  • Alexandra Alden, artist som etablerat sig i branschen de senaste fem åren.
  • Ray Mercieca, artist som varit i branschen sedan 80-talet

 

Fakta om The X Factor

The X Factor är ett slags Idol-program där artister tävlar mot varandra om att ta hem segern och därmed få ett skrivkontrakt. Programmet är upplagt med auditions, kvalomgångar, direktsändningar och final vilka pågår i intervaller under antal månader. I programmet finns en jury med som har makt att bestämma vilka som ska gå vidare, men denna makt delas även i en del moment med tv-tittarna. Till skillnad från program som Idol tillåter X Factor att både soloartister och musikgrupper söker.

Det ska tilläggas att The X Factor är en internationell realityserie som har producerats och som produceras i ett stort antal länder. I Sverige producerade TV4 en säsong år 2012.

 


1 kommentar

  1. Robban (ESC-Panelen) skriver:

    Jag är personligen rätt missnöjd med att ”Malta Eurovision Song Contest”, deras uttagning har lagts på is. Men å andra sidan kanske de vaskar fram någon ny talang som kanske aldrig hade fått chansen.


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen