Malta påbörjar sin nationella uttagning till Eurovision 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det är möjligt ganska tidig start för säsongen, men från och med i oktober och ett antal månader framöver kommer Maltas Eurovision-uttagning för år 2019 att dra igång på allvar. Denna gång väljer man genom TV-programmet The X Factor.

 

Vad har hänt?

Det maltesiska TV-bolaget PBS/TVM meddelade redan i juni (2018) att man skulle byta uttagningsmetod till  Eurovision 2019. Istället för att på nytt anordna sin traditionella MESC-uttagning så kommer valet år 2019 att ske genom programmet The X Factor. Artisten som vinner Maltas X Factor-final får representera Malta i Eurovision 2019 i Tel Aviv. Hur vinnarens Eurovisionbidrag ska utses är i skrivande stund inte känt. Förutom äran att få representera Malta i Eurovision kommer vinnaren även att få ett skivkontrakt med Sony Music Italien.

 

När pågår säsongen?

Säsongen startade den 7:e oktober kl. 21:00 CEST och är, enligt dagsaktuella TV-tablåer som vi kan hitta på TVM:s hemsida, schemalagd att sändas resten av hösten 2018 och högst troligt även in i januari 2019. Med det sagt ska vi tillägga att TVM i skrivande stund inte har gått ut med något datum för när själva X Factor-finalen ska hållas, ej heller i vilka program som respektive tävlingsmoment äger rum.  Vi får därför all anledning att återkomma med mer info om exakt datum när finalen äger rum.

 

Juryn i programmet

I The X Factor Malta kommer det att sitta med en fyramannajury som består av följande personligheter:

 

  • Howard Keith, grundare av Jagged House Music Company.
  • Ira Losco, artist som bl.a. representerat Malta i Eurovision två gånger.
  • Alexandra Alden, artist som etablerat sig i branschen de senaste fem åren.
  • Ray Mercieca, artist som varit i branschen sedan 80-talet

 

Fakta om The X Factor

The X Factor är ett slags Idol-program där artister tävlar mot varandra om att ta hem segern och därmed få ett skrivkontrakt. Programmet är upplagt med auditions, kvalomgångar, direktsändningar och final vilka pågår i intervaller under antal månader. I programmet finns en jury med som har makt att bestämma vilka som ska gå vidare, men denna makt delas även i en del moment med tv-tittarna. Till skillnad från program som Idol tillåter X Factor att både soloartister och musikgrupper söker.

Det ska tilläggas att The X Factor är en internationell realityserie som har producerats och som produceras i ett stort antal länder. I Sverige producerade TV4 en säsong år 2012.

 


1 kommentar

  1. Robban (ESC-Panelen) skriver:

    Jag är personligen rätt missnöjd med att ”Malta Eurovision Song Contest”, deras uttagning har lagts på is. Men å andra sidan kanske de vaskar fram någon ny talang som kanske aldrig hade fått chansen.


 

Kommentera