Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

Eurovision 2019: Malta tänker om – Frankrike fortsätter med tidigare uttagningsformen

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det är tidigt för säsongen men vi har nåtts av besked från ytterligare två länder som vill vara med i Eurovision 2019 i Israel: Frankrike och Malta. Dessa två länder har även kommit med lite småartade besked om hur de ska välja artist och bidrag till nästa års tävling.

 

Vi börjar med Malta…

…som efter två års missade finalplatser nu har det maltesiska TV-bolaget PBS/TVM valt att tänka om helt i sin uttagning 2019. För istället för att välja artist och bidrag genom den traditionella uttagning MESC (Malta Eurovision Song Contest) kommer åtminstone artisten att väljas ut genom talangtävlingen The X Factor Malta. Detta innebär således att en Idol-artist, som senare i höst röstas fram av det maltesiska folket (och eventuellt av en jury), kommer att bli Maltas representant i Israel 2019.

Det är planerat att X Factor ska starta i oktober, men vi kommer att återkomma mer om detta när PBS/TVM lämnat mer information. Dessutom är det i dagsläget oklart hur tävlingsbidraget ska väljas ut.

 

Malta mer populär hos jurygrupperna än tv-tittarna

De senaste åren har Malta haft svårt att engagera tittarröster i Eurovision. Både 2017 och 2018 skulle landet ha gått till final om endast juryröster gällt, medan tittarna bägge dessa gånger hade Malta på sin sistaplats. I Stockholm 2016 hade juryn Malta som vinnare i semin och som fyra i finalen, medan tittarna knappt skickade Malta till final och sedan satte dem på en 21:a-plats i finalen. Även i finalen 2009 och alla åren som följde därefter (2010-2015) hade Malta mer stöd hos jurygrupperna än hos tv-tittarna.

Senaste gången som tv-tittarna var överens med jurygrupperna om en högre slutplacering för Malta var i finalen i Malmö 2013 då Gianlucas “Tomorrow” hamnade nia hos både juryerna och folket i de enskilda finalröstningarna. Det kan dock tilläggas att i den semifinal som Malta kvalade genom 2013 så var jurygrupperna mer övertygade om Maltas storhet än tittarna. Jurygrupperna satte nämligen Malta som etta medan Gianluca först kom sjua hos tv-tittarna.

 

 

Frankrike fortsätter med Destination Eurovision…

…men exakt hur omfattande 2019 års version av den uttagningen blir är i skrivande stund relativt oklar. I alla fall har nu den franska tv-kanalen France2 öppnat sin antagning för intresserade låtskrivare och artister. Deras antagning är öppen till och med den 30:e november 2018. I vanlig ordning måste artist och bidrag uppfylla EBU:s krav, men de exakta reglerna som France2 har finns att läsa här.

Vill du ansöka till Frankrikes uttagning – klicka i så fall här.

 

I år (2018) återupptog Frankrike en nationell uttagning som innehöll två semifinaler och en final. En så pass omfattande uttagning hade man inte använt sedan år 1980! De senaste åren har Frankrike annars gjort sig kända för att välja artist och bidrag internt. Om vi blickar tillbaka tio år i tiden så har det skett samtliga år utom 2014 och 2018.

 

Nedåtgående placeringstrend för Frankrike

Frankrike har haft tuffa år i Eurovision under 2010-talet med idel bottenplaceringar, men från år 2016 har man lyckats någorlunda bättre även om man bara hamnat 6:a (2016), 12:a (2017) och nu i år (2018) slutade på trettonde plats. Detta trots ett stort favoritskap på oddsen inför Lissabon.

 

Vad tycker du om förändringarna på Malta och Frankrikes planer? Kommentera gärna!

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Bookmark and Share Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen